Звернення Національної Асамблеї людей з інвалідністю України до народних депутатів України щодо законопроєкту № 5344-Д

Шановні народні депутати України!

Після того як ви на початку минулого року відмовилися приймати скандальний, протиправний і деструктивний проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (реєстраційний № 5344-д) (далі – законопроєкт 5344-д), який порушує багато норм чинного законодавства по підтримці людей з інвалідністю та положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, постановою Верховної Ради України від 23 лютого 2023 року № 2935-IX даний законопроєкт було направлено до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів для підготовки на розгляд у повторному першому читанні.

Весь цей час люди з інвалідністю та їх об’єднання сподівались, що законопроєкт 5344-д буде покращений з урахуванням їх пропозицій таким чином, щоб не порушувались їхні права.

Після тривалих дискусій з фракціями та обіцянок голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г.М. Третьякової, що всі скандальні, протиправні і деструктивні положення законопроєкту 5344-д будуть вилучені із його тексту, цей законопроект був прийнятий Парламентом України 30 травня 2023 року у першому читанні.

Тривалий час керівництвом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорювались пропозиції громадських об’єднань осіб з інвалідністю до законопроєкту 5344-д та надавалися обіцянки щодо врахування пропозицій громадянського суспільства.

І раптом 17 січня 2024 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було представлено порівняльну таблицю до законопроєкту 5344-д.

Громадські об’єднання людей з інвалідністю ця порівняльна таблиця шокувала, оскільки в ній із 922 поправок було враховано тільки 11 комітетських поправок. При цьому інші 911 поправок були позначені як такі, що опрацьовуються.

Як виявилося, людей з інвалідністю та їх громадські об’єднання обманули і 911 поправок були просто відхилені, а голова Комітету  Г.М. Третьякова  17 січня 2024 року без всякого попередження та обговорення поставила законопроєкт 5344-д на голосування з подальшим внесенням його на розгляд Верховної Ради України для схвалення у другому читанні.

Таким чином, ввели в оману не тільки людей з інвалідністю та їх об’єднання, а й вас – народних депутатів України, адже вам було обіцяно доопрацювати законопроєкт 5344-д таким чином, що будуть вилучені всі його скандальні, протиправні і деструктивні положення, щоб не порушувати права людей з інвалідністю та не погіршувати їх соціальну підтримку і працевлаштування.

Відповідно до вищевказаного звертаємо увагу на те, що законопроєкт 5344-д порушує права людей з інвалідністю, а тому суперечить Конституції України та Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

Законопроєкт 5344-д, зокрема:

  • скасовує фінансування соціальної, професійної, фізкультурно-спортивної та трудової реабілітації осіб з інвалідністю.
  • виключає визначення трудової реабілітації осіб з інвалідністю та цілу статтю про даний вид реабілітацію. Суперечливим виглядає те, що законопроєктом щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю виключаються із законодавства норми щодо трудової реабілітації, замість того, що б стандартизувати та розвивати даний вид реабілітації;
  • скасовує фінансування друку літератури шрифтом Брайля для незрячих громадян України. При цьому в законопроєкті містяться декларативні положення, що держава забезпечуватиме виготовлення аудіокниг та друк літератури шрифтом Брайля. Не вказано ні хто саме відповідатиме за це, ні за рахунок яких коштів то здійснюватиметься;
  • скасовує (з дати набуття чинності) фінансову підтримку, для сотень діючих підприємств громадських об’єднань осіб з інвалідністю, які сьогодні забезпечують роботою тисячі людей з інвалідністю, в тому числі тих підприємств, які забезпечують своєю продукцією Збройні Сили України;
  • скасовує (орієнтовно з 01.01.2025) податкові пільги для сотень підприємств громадських об’єднань осіб з інвалідністю, які сьогодні забезпечують роботою тисячі людей з інвалідністю;
  • декларує податкові пільги та фінансову підтримку для неіснуючих підприємств трудової інтеграції та підприємств захищеного працевлаштування.

Законопроєкт 5344-д не відповідає Бюджетному та Податковому кодексам України.

До законопроєкту не додані ніякі фінансово-економічні розрахунки. І тому деякі новації можуть призвести до критичних наслідків.

На підставі зазначеного та в умовах глобалізації проблем осіб з інвалідністю внаслідок війни, звертаємось з проханням НЕ ГОЛОСУВАТИ за скандальний, протиправний і деструктивний законопроєкт 5344-д.

Ми, громадяни України з інвалідністю, яким сьогодні неймовірно важко жити, сподіваємось на ваше розуміння і підтримку!

Законопроєкт 5344-д не повинен бути проголосований в Парламенті України!


Українське товариство сліпих повністю підтримує звернення Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та також закликає народних депутатів відхилити цей ганебний законопроект 5344-д.

Share Button