Тріумф збірної України на чемпіонаті світу з пауерліфтингу та жиму лежачі

Чемпіонат світу Міжнародної спортивної асоціації сліпих (IBSA) з паверліфтингу та жиму лежачи серед спортсменів із порушеннями зору пройшов в Астані, Казахстан, з 5 по 12 жовтня 2024 року у готелі Park Inn By Radisson Astana. Організаторами чемпіонату виступили Казахстанська федерація пара паверліфтингу та Казахстанська асоціація спорту сліпих за підтримки Міністерства туризму та спорту Республіки Казахстан та акімату міста Астани.

У змаганнях взяли участь 71 спортсмен з 9 країн, серед яких Казахстан, Грузія, Україна, Туреччина, Єгипет, Лівія, Чехія, Ізраїль та Кенія. Загалом було залучено близько 130 учасників, включаючи тренерів, супровід та суддів.

Ця значуща подія вперше відбувається в Казахстані і є важливим кроком у підтримці інклюзії та розвитку спорту для людей з особливими потребами.

«Цей чемпіонат — важливий крок на шляху розвитку інклюзивного суспільства та паралімпійського руху. Такі ініціативи демонструють динамічний розвиток паралімпійського спорту в нашій країні, зокрема пара паверліфтингу», — зазначив віцеміністр туризму та спорту Республіки Казахстан Серік Жарасбаєв.

Чемпіонат світу IBSA з паверліфтингу та жиму лежачи — одна з найбільш значущих подій в історії казахстанського спорту. Цей чемпіонат — не просто змагання. Це яскравий приклад сили духу, наполегливості та прагнення до перемоги. Спортсмени з різних куточків світу показали свої неймовірні можливості, долаючи всі перешкоди, доводячи, що немає нічого неможливого. Ця подія надихає, об’єднує і демонструє справжню міць людської волі.

Проведення чемпіонату в Казахстані — це не лише спортивне досягнення, але й великий крок у розвитку міжнародних відносин, зміцнення статусу приймаючої країни та її спортсменів на світовому рівні.

8 жовтня відбулася церемонія відкриття. На ній були присутні почесні гості: віцеміністр туризму і спорту Республіки Казахстан Серік Маратович Жарасбаєв, президент IBSA Ількар Ільхамович Рахімов, керівник управління спорту міста Астани, срібний призер Олімпійський ігор Василь Олексійович Левіт, голова IBSA з паверліфтингу Тінатін Ревазашвілі, президент Федерації пара паверліфтингу Казахстана Артур Борисович Томіцский.

Церемонія відкриття ознаменувала початок п’ятиденних змагань. Досить успішно розпочали 8 жовтня змагання українські паверліфтери з порушеннями зору на IBSA чемпіонаті світу з паверліфтингу та жиму лежачи. У перший змагальний день українці здобули 10 золотих та 2 срібні медалі у змаганнях у відкритій віковій групі, 4 золоті та 2 срібні медалі у змаганнях серед жінок-майстрів (ветеранів) старше 40 років і встановили дев’ять рекордів світу.

9 жовтня, у другий день IBSA чемпіонату світу з паверліфтингу та жиму лежачи серед спортсменів з порушеннями зору, продовжили переможну ходу спортсмени збірної України, виборовши 12 золотих, 1 срібну та 1 бронзову медалі у відкритій віковій групі, 2 золоті медалі у змаганнях серед юніорок (до 23 років) та 4 золоті медалі у жінок-майстрів (ветеранів) старше 40 років та встановили 9 світових рекордів у відкритій віковій групі та 1 світовий рекорд серед юніорів.

На третій змагальний день Україна здобула чергову перемогу. Під керівництвом головного тренера Андрія Демчука — очільника Рівненського регіонального центру «Інваспорт», атлети вибороли 8 із 8 можливих золотих медалей у відкритій віковій групі та 2 золоті медалі серед ветеранів (чоловіки 40 плюс). І знову українські паверліфтери встановили два нових світових рекорди.

В заключний день українські спортсмени здобули три золоті, одну срібну та дві бронзові медалі у відкритій віковій групі, а також два золота у змаганнях серед чоловіків-майстрів (ветеранів) старше сорока років.

Кращі результати показали спортсмени з Рівного: Ольга Чайковська — 4 «золота», Галина Галінська — 4 «золота», Дар’я Рудник — 2 «золота», Олена Харчук — 4 «срібла».

Серед переможців відзначилися і переселенці з міста Слов’янськ, які зараз проживають в Рівному і тренуються на базі «Інваспорту»: Василиса Козирева — 2 «золота», Валентина Григор’єва — 2 «золота».

Загалом спортсмени збірної України на Чемпіонаті світу з паверліфтингу та жиму лежачи серед спортсменів із порушеннями зору здобули 34 золотих, 3 срібні та 3 бронзові медалі, а також встановили 20 світових рекордів у відкритій віковій групі. У змаганнях юніорів на світовому чемпіонаті в активі збірної України 2 золоті медалі та 2 юніорських світових рекорди. У змаганнях майстрів (ветеранів) на чемпіонаті світу українці здобули 12 золотих, 3 срібні та 1 бронзову медаль.

Вітаємо наших спортсменів з такими чудовими досягненнями!

збірна України з пауерліфтингу

Share Button