НАША БЕЗПЕКА У НАШИХ РУКАХ!

10 березня 2020 року у приміщенні Об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» відбувся тренінг з питань попередження і протидії торгівлі людьми.

Колективна фотонрафія учасників тренінгу

Захід відбувся у рамках рамках проєкту «Підвищення обізнаності людей з порушеннями зору та слуху щодо проблеми торгівлі людьми, безпечної міграції та працевлаштування», який реалізовується Громадським Об’єднанням «Волинські перспективи» за фінансової підтримки Фонду Сприяння Демократії Посольства США.

Аналогічні тренінги вже пройшли в Рівному, Полтаві, Дніпрі, Харкові і Маріуполі. В Києві  також тренінг пройшов для учасників з порушеннями  зору та слуху, серед яких були, переважно, юристи і психологи. Треба зазначити, що тренінги проводяться для людей саме з такими формами інвалідності тому, що вони потребують специфічного підходу  викладення інформації.

Провів тренінг Голова Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми Віктор Вальчук, який ознайомив учасників тренінгу з актуальністю проблеми торгівлі людьми в Україні та світі, зокрема, з такими поняттями, як: трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, вербування, основними правилами безпечної міграції, основами проведення інформаційних заходів.

     Розвінчуємо міфи!

     Торгівля людьми – це проституція.

Це лише один з видів та способів експлуатації людей. Сучасне рабство може використовувати людину для роботи на будівництві, на шкідливому виробництві, навіть, як донорів органів.

     Торгують лише молодими жінками.

Проблема торгівлі людьми стосується не лише молодих жінок. Дорослих чоловіків і хлопчиків-підлітків використовують на примусових роботах, а літніх та молодих жінок примушують виконувати господарську роботу.

Поїздка за кордон цілком безпечна.

Виїжджаючи за кордон для роботи, навчання або як турист, ви наражаєте себе на небезпеку, якщо не володієте повною і точною інформацією. Перед від’їздом дізнайтеся більше про правила та закони країни призначення, де та як  можна отримати інформацію і допомогу, з ким у місці вашого перебування можна зв’язатися в разі необхідності. Зробіть копії своїх документів.

Перед від’їздом домовтесь з близькою для вас людиною про кодове слово, почувши яке, людина зрозуміє, що треба бити на сполох!

В Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатись до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Контакти в регіонах України можна знайти на веб-сторінці Міністерства соціальної політики України.

Крім того, особи, постраждалі від торгівлі людьми, можуть отримати допомогу через мережу громадських організацій, які працюють по всій Україні. Зателефонувавши на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, можна отримати контактну інформацію обласних громадських організацій.

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

0-800-505-501

безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні

527

безкоштовно з номерів Київстар, Vodafone (MTC) та lifecell

понеділок-п’ятниця з 10:00 до 21:00, субота з 10:00 до 18:00.

В кінці тренінгу учасники отримали сертифікат та USB-накопичувачі з аудіовізуальною інформацією, презентацією та роздатковими матеріалами, зокрема, пам’ятки шрифтом Брайля, що були надруковані у Республіканському будинку звукозапису і друку Українського товариства сліпих.

Про громадську організацію «Волинські перспективи»

ГО «Волинські перспективи» існує з 2001 року. На початку діяльності основним напрямком роботи організації був напрям протидії домашньому насильству в сім’ї. Пізніше почали займатись напрямком протидії торгівлі людьми, розвитком сільського туризму, гендерної нерівності, ліквідації всіх форм дискримінації. Тобто, вся діяльність спрямована на захист прав людини, але в першу чергу жінок та дівчат.

Тренер Віктор Вальчук наголошує, що основна мета тренінгів, які він проводить, це просвітницько-інформаційна складова, аби вберегти людей від пасток, які розставляють злочинці, маскуючи свої наміри та вчинки під дружньою допомогою та благородними вчинками.

Організація «Волинські перспективи» широко відома суспільству, адже її керівників запрошують на телебачення, до різних структурних підрозділів та регіональних центрів для проведення лекцій та тренінгів інформаційного характеру різного формату.

За допомогою до організації звертаються люди з різними формами інвалідності та люди без інвалідності.

На сьогодні в Україні не зафіксовано випадку людини з порушенням зору, постраждалої від торгівлі.

     Важливі дати:

     30 липня – Всесвітній день боротьби проти торгівлі людьми.

     18 жовтня – європейський день боротьби проти торгівлі людьми.

     2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством.

      В ці дні відбуваються різноманітні акції –  людям на вулицях роздають інформаційні матеріали, привертаючи увагу до існуючої проблеми та через інформаційні буклети людям вкотре нагадують про їхні права та у який спосіб їх треба відстоювати та захищати.

     Поради фахівця:

  • Якщо ви стали свідком випадку, в якому є потерпілий або потерпіла від ознак торгівлі людьми, повідомте про цей злочин правоохоронним органам або громадським організаціям, які займаються захистом прав людини.
  • Не бійтеся відстоювати свої права, шукайте однодумців, об’єднуйтесь, але йдіть до кінця і карайте злочинців, аби запобігти аналогічних кримінальних випадків у майбутньому.

Посилання на Facebook:

https://www.facebook.com/?ref=logo

 

Леоніда Пономарьова, «Промінь»

Share Button