XII ГЕНЕРАЛЬНА АСАМБЛЕЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ СЛІПИХ

Європейський союз сліпих (European Blind Union) — організація, покликана захищати інтереси сліпих і слабозорих людей в Європі. Основна мета діяльності союзу — створення доступного та інклюзивного середовища у суспільстві, рівних можливостей для сліпих і слабозорих людей, яке дозволяє їм повною мірою брати участь в усіх аспектах соціального, економічного, культурного та політичного життя.

ЄСС (EBU) є неурядовою некомерційною європейською організацією, яка була заснована у 1984 році. Це одна з шести регіональних організацій Всесвітнього союзу сліпих. Він захищає та підтримує інтереси сліпих та слабозорих людей в Європі. До складу Європейського союзу сліпих входить сорок дві національні організації людей з порушеннями зору.

Засідання ХІІ Генеральної асамблеї ЄСС
Засідання ХІІ Генеральної асамблеї ЄСС

З 11 по 14 лютого 2024 року в Лісабоні проведено XII Генеральну асамблею ЄСС. Ця подія ознаменувалася святкуванням сорокаріччя Європейської організації сліпих.

Окрім підкреслення головних досягнень за чотири десятиліття існування, ця подія також стала можливістю для обрання нового президента і правління на наступні чотири роки. На загальній зустрічі учасників Генеральної асамблеї були порушені питання щодо пріоритетів ЄСС на наступні чотири роки, а також відбулися обговорення цікавих і корисних тем для незрячих людей, зокрема про можливості штучного інтелекту.

Будучи основним захисником прав людей з порушеннями зору в Європі протягом останніх чотирьох десятиліть, ЄСС підсумовує результати своєї діяльності та використовує цю пам’ятну дату, щоб підкреслити роль організації у залученні до змін в повсякденному житті незрячих людей. На жаль, перешкод, з якими сліпі люди стикаються щодня, ще багато. Але за виявлення більшої політичної волі, інклюзивності, доступності послуг та обізнаності громадськості, буде легше долати більше бар’єрів, — йшлося під час засідання Генеральної асамблеї.

Завдяки своїй тісній співпраці з сорока двома асоціаціями-членами, ЄСС сприяв повному виконанню Конвенції про права осіб з інвалідністю ООН відповідно до принципів співробітництва та солідарності. Виконавчий директор ЄСС Ларс Боссельманн розмірковував про важливість цієї робочої динаміки. «Наша мережа — наш найсильніший актив; обмін передовими практиками між нашими організаціями і проведення спільних дій дозволяє нам надати важливості нашим вимогам та досягти прориву до більш інклюзивного суспільства», — констатує Ларс.

Крім того, Іоанніс Вардакастаніс, президент Європейського форуму з проблем інвалідності (European Disability Forum, EDF), підкреслив успіхи ЄСС, такі як адвокаційна робота (Марракеський договір) та просування шрифту Брайля, в тому числі у співпраці з фармацевтичними компаніями. Разом з Європейським центральним банком ведеться плідна співпраця щодо розробки більш доступних купюр євро та монет для незрячих.

Водночас ці засідання стали місцем для обговорення для національних членів ЄСС, щоб поділитися своїми думками щодо майбутніх напрямків діяльності, які союз має прийняти в найближчі роки. Обмін, який відбувся, був дуже плідним, і дав змогу краще зрозуміти основні проблеми та пропозиції незрячих різних європейських країн.

ЄСС організував плідні дебати щодо ключових тем зі своїми національними членами під час другого дня обговорень XII Генеральної асамблеї. Однією з актуальних тем була важливість підтримки співпраці між асоціаціями країн ЄС і поза ЄС для просування прав незрячих і слабозорих людей по всій Європі. Різні делегації змогли розповісти про свої основні зобов’язання на сьогодні.

Одним з найбільш зворушливих моментів засідання стала участь членів Національної Асамблеї людей з інвалідністю України. Підкреслюючи труднощі, з якими щодня стикаються українці з інвалідністю, вони також подякували ЄСС за допомогу і підтримку. Виповнилося два роки від початку російського вторгнення в Україну. Через війну в країні зросла кількість сліпих і слабозорих, а ті, хто жив зі сліпотою чи частковим зором ще до 24 лютого 2022 року опинилися у надзвичайно важких умовах. З початку війни ЄСС уважно стежить за їхньою ситуацією і надає фінансову підтримку для забезпечення основних потреб українців з порушеннями зору. Треба зазначити, що Європейський союз сліпих у зв’язку з російською агресією в Україні тимчасово призупинив членство росії в своїй організації.

Новообраний президент ЄСС Тітті Матсінен
Новообраний президент ЄСС Тітті Матсінен

На XII Генеральній асамблеї ЄСС було обрано нового президента та склад правління. Фінка Тітті Матсінен змінила Вольфганга Ангермана на посаді президента ЄСС. Під час свого першого виступу вона нагадала девіз «Нічого про нас без нас», підкресливши, що ЄСС повинен бути в центрі ініціатив з підвищення обізнаності про права незрячих. Помічниками пані Матсінен було обрано першого віцепрезидента Барбару Мартін Муньйос, другого віцепрезидента Кевіна Келлі, скарбника Роланда Штудера, генерального секретаря Марію Торстенссон та інших членів правління.

Українське товариство сліпих приєднується до привітань новообраному керівному складу ЄСС та бажає найкращих результатів у новий період роботи. Завдяки поєднанню досвіду та свіжих ідей їм удасться відстоювати права сліпих та слабозорих людей у Європі.

ЄСС завершила свою XII Генеральну асамблею в Лісабоні останнім раундом дискусій. Під час засідання представники Європейського форуму з проблем інвалідності Франческа Сбіанчі і Барт Сімонс та експерт з цифрової доступності та захисник прав незрячих Джейкоб Розін взяли участь у дискусії, де вони представили деякі з основних проблем для сліпих і слабозорих людей у таких сферах, як доступність Інтернету або штучний інтелект. Крім того, вони також підкреслили співпрацю як одну з основних цінностей у розвитку спільноти протягом сорокарічної історії ЄСС.

В рамках XII Генеральної асамблеї ЄСС члени різних національних делегацій мали змогу протестувати обладнання, пов’язане з допоміжними технологіями. Стенди демонстрували такі пристрої, як брайлівські дисплеї, тактильні зчитувачі або доступні мобільні телефони для незрячих.

Європейський центральний банк організував ще один раунд випробувань для оцінки нових способів покращення тактильності майбутнього покоління банкнот євро.

Незрячі тестують банкноти євро
Незрячі тестують банкноти євро

Учасники заходу взяли участь у тестуванні щодо доступного користування майбутніми банкнотами євро для людей з порушеннями зору.

Новообраний президент Тітті Матсінен також зазначила, що акцент на інноваційних діях буде доповнений постійною роботою з боротьби за доступ до освіти, послуг з працевлаштування, охорони здоров’я та мобільності, серед іншого залишається чимало перешкод для сліпих та слабозорих людей. «Через кілька місяців ми обираємо новий Європейський парламент. Це буде чудова можливість нагадати владі та кандидатам, що ще багато чого потрібно зробити, щоб покращити життя сліпих та слабозорих людей» — заявила пані Матсінен.

Тітті Матсінен народилася у 1987 році у Фінляндії. Вона є слабозорою. Має ступінь магістра з промислової інженерії та менеджменту та ступінь магістра теології за спеціальністю соціальна етика. У Тітті є значний досвід роботи з низкою неурядових організацій у сфері інвалідності, прав людини та благодійної допомоги. Вона є спеціалістом з якості та підзвітності в Школі бізнесу та економіки Університету Ювяскюля, а також має попередній досвід роботи радницею з прав людини та радницею з адвокації прав людей з обмеженими можливостями.

Тітті Матсінен працює в правлінні Європейського союзу сліпих з 2019 року, у правлінні Фінської федерації людей з порушеннями зору з 2020 року та в правлінні Фонду Abilis з 2022 року.

Попри те, що жінка активно займається громадською діяльністю і багато часу приділяє людям з інвалідністю і сама має слабкий зір, вона самотужки виховує маленьку дитину і встигає займатися домашніми справами: випікати, в’язати і стежити за новинами.

«Для мене велика честь очолювати цю потужну організацію і стояти на захисті прав сліпих і людей з порушеннями зору по всій Європі. Перша жінка на цьому місці», — зазначила Тітті Матсінен.

Учасники ХІІ Генеральної асамблеї ЄСС
Учасники ХІІ Генеральної асамблеї ЄСС

Попри ефективну діяльність Європейського союзу сліпих останнім часом спостерігається тенденція деяких європейських організацій, які неохоче висувають кандидатів на керівні посади в ЄСС. У зв’язку з цим XII Генеральна асамблея Європейського союзу сліпих затвердила резолюцію.

Правління ЄСС готує та поширює короткі описи різних посад. У них необхідно надати інформацію про те, які основні компетенції необхідні для виконання обов’язків на зазначеній посаді, завдання, які будуть виконуватись у разі обрання, висунуті вимоги в конституції тощо.

Комітет ЄСС з призначення кандидатів забезпечує надання кандидатами адекватної інформації, такої як мотиваційний лист, резюме тощо, яка розсилається делегатам перед загальними зборами.

А також у зв’язку з двадцятип’ятиріччям Жіночої мережі, яка виступає за гендерну рівність, XII Генеральна асамблея прийняла резолюцію профінансувати діяльність Форуму сліпих та слабозорих жінок.

За допомогу в організації XII Генеральної асамблеї Європейського союзу сліпих ЄСС висловив подяку ACAPO (Асоціації сліпих та людей з порушеннями зору Португалії) — та всім представникам європейських організацій незрячих за участь у заході.

Share Button