“Ліплення на дотик”: мистецький проект для людей з порушенням зору в Харкові

Харківські художники та скульптори вирішили зробити мистецтво ближчим для людей з порушенням зору і організували серію майстер-класів “Ліплення на дотик”. Однак такі заняття стали популярними й серед тих, хто не має проблем із зором. Щоправда, їм організатори пропонують працювати у спеціальних масках, аби всі перебували у рівних умовах. Основне завдання проєкту – створити власний емоційний автопортрет.

Із глиною 14-річний Кирило знайомиться вперше. Хлопчик не бачить від народження. Тому під час роботи все сприймає на дотик. З пластичного матеріалу творить автопортрет, планує виліпити мандрівника.

У майстер-класі із ліплення на дотик – майже всі учасники – з порушенням зору.

Навчання розпочинають у цілковитій темряві. Саме так учасникам майстер-класу пропонують відчути різні форми лише на дотик.

Кілька років тому скульптор Владислав Юдін, експериментуючи, почав працювати без освітлення. Каже, це допомогло краще вивчити форму предметів, а тепер ще й навчати своїх учнів з порушенням зору.

Проводити мистецькі майстер-класи почали восени. Організатори намагалися зробити мистецтво доступним для незрячих. Утім зайняття виявилися затребуваними і серед тих, хто добре бачить.

Максим Пахомов – єдиний учасник у масці, бо має нормальний зір. У своєму автопортреті не претендує на точність. Більше уваги приділяє деталям. Каже таке заняття дасть змогу краще зрозуміти своїх друзів, які не бачать.

За кілька місяців організатори вже провели з десяток майстер-класів. Коли назбирають удосталь експонатів, планують організувати виставку з робіт учасників.

Оксана Нечепоренко, В’ячеслав Кузьменко, Харків, “5 канал

Share Button