РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНЕ ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ ЦП УТОС В. М. БІЛЬЧИЧА

Вітальна листівка з написом: «З Новим роком та Різдвом Христовим!»

Шановні друзі!

Ось і добігає кінця 2023 рік — другий рік військової агресії росії проти України.

Життя і війна кинули нашій країні нові складні виклики, які вона впродовж року з гідністю долала. Ми щодня відчували і відчуваємо на собі жахливі обстріли та атаки з боку російських загарбників, наслідком яких є людські втрати, понівечені долі, зруйновані будинки і міста.

На жаль, зазнало збитків і наше Товариство. Деякі підприємства повністю зруйновані, а деякі частково пошкоджені. Є й такі, що досі залишаються на окупованих територіях. Багато незрячих людей залишилися без домівок і змушені шукати прихистку як в Україні, так і закордоном.

На жаль, маю зазначити, що вже другий рік поспіль наше Товариство потерпає не лише від воєнних дій, а й від інших важливих чинників, таких як: відсутність фінансування для невиробничої сфери і проблеми з реалізацією продукції на підприємствах УТОС.

Попри складні часи керівництво та Президія Центрального правління Українського товариства сліпих постійно шукали шляхи розв’язання питання фінансування невиробничої сфери УТОС та відстоювали права й потреби членів Товариства. Наші юристи постійно беруть участь у засіданнях робочих груп, де обговорюються і вносяться правки в нові законопроєкти, які стосуються людей з інвалідністю. Зокрема до законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю (реєстраційний №5344-д від 18.11.2022) та законопроєкту про визначення потреб і порядок їх забезпечення для осіб з обмеженням функціонування та реформування медико-соціальної експертизи в Україні, який розроблений Міністерством охорони здоров’я України і передбачає введення Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я.

Цей важкий рік згуртував наше Товариство, як ніколи. Хочу висловити велику подяку директорам підприємств УТОС, які залишилися зі своїми колективами на підприємствах. Вони, попри все, намагаються утримувати виробництво і своїх працівників, долучаючись при цьому до спільної боротьби з російським агресором. Деякі підприємства почали випускати спеціальну продукцію для фронту: виготовляють бронежилети, шиють спеціальний одяг, в’яжуть шкарпетки і шапки та виробляють іншу продукцію.

Потрібно сердечно подякувати представникам непромислової сфери нашого Товариства — головам обласних і первинних організацій УТОС, керівникам структурних підрозділів. Протягом воєнного часу вони самовіддано допомагають незрячим пережити складні обставини. Майже на волонтерських засадах знаходять можливості, щоб забезпечити людей з інвалідністю по зору продуктами, медикаментами, одягом. Надають психологічну та юридичну підтримку, шукають прихисток для вимушених переселенців, нікого не полишають наодинці з бідою. Особливу увагу потрібно звернути нашим організаціям на військових, які отримали тяжкі поранення і втратили зір, адже їм потрібна допомога і реабілітація, щоб продовжувати повноцінне життя.

Цей рік позначився для нашого Товариства історичною подією — Українському товариству сліпих виповнилося дев’яносто років від дня його заснування. Разом із країною УТОС переживав складні етапи історії: це й лихоліття Другої світової війни й післявоєнної відбудови, і техногенна Чорнобильська катастрофа, й економічний злам при переході країни від планової економіки до ринкової. Але, попри всі труднощі, Українське товариство сліпих вистояло і продовжило свою діяльність, згуртовуючи й підтримуючи своїх членів. УТОС забезпечував незрячих роботою, надавав реабілітацію в усіх сферах життя. І під час нинішньої війни Товариство також продовжує свою статутну діяльність, об’єднуючи незрячих усієї країни.

Висловлюю щиру подяку всім членам нашого Товариства за вашу витримку, єднання і велику силу духу, яка не скоряється перед ворожим натиском і надскладними умовами сьогодення. Сподіваюся, що наступний, 2024 рік принесе нашій країні спокій і мир.

Вступаючи у Новий рік, від себе особисто та від імені Апарату і членів Президії Центрального правління Українського товариства сліпих вітаю всіх вас, дорогі друзі, і ваші родини з Різдвом Христовим та Новим роком! Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, добробуту, любові, надії на краще майбутнє нашого Товариства, а головне — віри в Збройні Сили України, перемоги над ворогом і мирного неба над головою!

Нехай Господь Бог береже всіх вас!

Слава Україні!

З найщирішою повагою, голова Центрального правління УТОС

В. М. Більчич

Share Button