Історії про людей з інвалідністю, чиє життя змінив спорт: у Києві презентували документальний фільм «Гра в сліпоту»

Україно-німецька кінокоманда створила стрічку, яка надихає людей із серйозними травмами жити та боротися за успіх.

Про це йшлося під час презентації кінокартини в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Головна мета в цьому фільмі дуже проста – ми хочемо розповідати прості людські історії про тих, чиє життя змінив спорт. Це історії про учасників паралімпійського руху, професійних спортсменів, про ветеранів, які займаються спортом, про звичайних людей, які з тих чи інших причин мають інвалідність, і про те, як вони крокують по життю і завдяки спорту стають трішки щасливішими. Наша мета – шукати цю трансформацію людини через спорт», – пояснив режисер та продюсер фільму Руслан Батицький.

Документальний фільм «Гра в сліпоту» має  ігрове короткометражне доповнення. Оскільки автори проєкту зробили свого роду експеримент, і під однією назвою створили по суті два фільми: один – документальний, а інший повністю постановчий, з прописаним сценарієм, діалогами та акторами.

Головний герой стрічки – професійний спортсмен-голболіст Сергій Врабій, який втратив зір у шість років. Опираючись на свій досвід він наголошує, що хотів би, щоб люди побачили в цьому проєкті головну думку – що інвалідність це не крапка у житті людини.

«Хочу, щоб цей фільм став камінцем в озері спокою та незнання про людей незрячих, і не тільки незрячих, тому що є й інші складові в нашому фільмі. Щоб від цього камінця пішли хвилі, які зможуть дати людям побачити під іншим кутом, під іншим соусом і люди звернули на це увагу. Щоб побачили це люди з інвалідністю, які зрозуміли б для себе, що на цьому для них життя не закінчується, тобто є те, що вони можуть робити, і, як я, можуть спортом займатися, у кіно зніматися. Це не є проблема, і інвалідність це не крапка і не кінець життя  – от, я думаю, це головна думка, яку хотів би, щоб люди бачили в цьому фільмі», – зазначив Сергій Врабій.

Після допрем’єрного показу документальну частину планують показати на телебаченні й опублікувати її у вільному доступі. Позаяк автори хочуть, аби якомога більше українців побачили цей фільм, який би дав їм поштовх шукати можливості для себе.

Загалом же команда планує показати стрічку щонайменше на десяти міжнародних кінофестивалях.

Share Button