В Національній опереті України презентували інклюзивний проєкт «Тактильна адаптація вистав для глядачів»

24 жовтня 2023 року в Національній опереті України відбувся прес-підхід з нагоди презентації інклюзивого проєкту «Тактильна адаптація вистав для глядачів». У цей день для відвідувачів із порушенням зору була доступна аудіодискрипція мюзиклу «Сімейка Аддамсів», а також вони змогли ознайомитися з книгами з тактильною графікою та окремими предметами з декорацій.

Проєкт створений командою театру за підтримки Українського культурного фонду та базується на чотирирічному досвіді роботи з аудиторією, яка має порушення зору.

До п’ятьох різножанрових вистав були підготовлені аудіодискрипція та тактильні книжки, які представляють декорації та костюми кожної вистави, театральні програмки шрифтом Брайля та описовий тур до двадцяти інших вистав театру. Це дозволить надавати послугу для глядачів з порушенням зору максимально комфортно. Водночас, значна частина репертуару Національної оперети України стане доступнішою.

Зокрема, вже у вересні та жовтні цього року для глядачів стали доступними такі вистави – «Доріан Грей», «За двома зайцями», «Сімейка Адамсів», «Тигролови» (прем’єра), «Sugar, або в джазі тільки дівчата».

Проєкт «Тактильна адаптація вистав для глядачів Національної оперети України» – це наступна сходинка та розвиток вже існуючої практики, а для театральної спільноти – це гарний приклад та спільний досвід, до якого можна долучатися.

З журналістами поспілкувались: генеральний директор – художній керівник Національної оперети України Богдан Струтинський, куратор проєкту Кіра Степанович та незрячі експерти Олег Лата і Тетяна Антоненко.

Share Button