Національній Асамблеї людей з інвалідністю України виповнилось 20 років

22 вересня 2001 року в приміщенні Міністерства праці та соціальної політики України під головуванням Валерія Сушкевича – народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю за участю Міністра Івана Саханя відбулися Установчі збори ініціативної групи представників громадянського суспільства на яких було прийнято важливе для громадського руху осіб з інвалідністю рішення: створити Всеукраїнську громадську організацію «Всеукраїнське громадське соціально-політичне об’єднання «Національна Асамблея осіб з інвалідністю України» (НАІУ).

Національна Асамблея людей з інвалідністю України

Засновниками НАІУ виступили 15 всеукраїнських та 12 регіональних громадських організацій осіб з інвалідністю.

Основна мета – об’єднатися, заради  захисту й досягнення  повного й рівного здійснення всіма особами з інвалідністю всіх прав й основоположних свобод, ліквідації дискримінації,  а також формування поваги до людської гідності осіб з інвалідністю.

Головне гасло членів НАІУ «НІЧОГО ДЛЯ НАС БЕЗ НАС» – рішення всіх питань, що стосуються осіб з інвалідністю на всіх рівнях та у різних сферах життєдіяльності тільки за їх участю.

Чимало кроків, які проходили організації на етапі становлення НАІУ, пов’язані з розвитком країни в цілому та з формуванням державної політики щодо захисту прав осіб з інвалідністю: реалізація політичних та громадянських прав, підтримка руху громадських організацій осіб з інвалідністю, інклюзивна освіта, доступність, зайнятість, реабілітація, соціальні послуги тощо.

Одним з основних досягнень діяльності НАІУ було проведення успішної адвокаційної кампанії щодо ратифікації Україною Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю  (2008-2009) за підтримки міжнародних інституцій, громадських правозахисних організацій, громадян з інвалідністю. Завдяки участі НАІУ в засіданні Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю (Женева), кропіткій роботі з цим Комітетом щодо підготовки  рекомендацій для держави по реалізації Конвенції, сьогодні в Україні запроваджено єдину термінологію і поняття «інвалід» відійшло з чинного законодавства та побутового вжитку.

З 2010 року  НАІУ – має   Спеціальний консультативний статус при Економічній та Соціальній Раді ООН (ЕКОСОР).

За роки діяльності НАІУ:

  • здійснено  громадську експертизу  тисяч проектів нормативно-правових актів;
  • взято системну участь в роботі консультативно-дорадчих органів на центральному та місцевому рівнях, що забезпечило участь осіб з інвалідністю в процесах прийняття рішень  влади;
  • реалізовано десятки міжнародних, всеукраїнських та місцевих програм та проектів;
  • надано тисячі юридично-правових консультацій;
  • ініційовано створення Комітетів доступності, розроблено методологію та проведено тисячі аудитів доступності;
  • розроблено десятки навчальних курсів,підручників та методичних видань;
  • проведено сотні форумів, інформаційно-просвітницьких та адвокаційних компаній, семінарів, круглих столів, фестивалів, виставок тощо за всіма напрямками передбаченими Конвенцією ООН;
  • здійснено інформування через друковані та Інтернет видання НАІУ. Щороку  понад 1 мільйон користувачів відвідують портали НАІУ.

Значимими подіями діяльності НАІУ стали  оголошення  2003 року – Роком людей з інвалідністю; проведення у 2007 році за участю Президента України Всеукраїнської наради «Безбар’єрна Україна»;  участь у підготовці в Україні Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» щодо врахування потреб вболівальників з інвалідністю  під час його проведення; організація та проведення в Києві у 2014 році «Маршу МИРУ» та у 2018 році Всеукраїнського Форуму «Право на життя», в яких взяли участь понад 5000 осіб з інвалідністю з усієї України, заявивши про свої права.

На сьогоднішній день Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» є потужною громадською спілкою, до складу якої входить 126 громадських організацій осіб з інвалідністю з різних областей України.

Всі ці роки Національну Асамблею людей з інвалідністю України очолює Герой України Валерій Сушкевич, людина, яка все своє життя присвячує боротьбі за права людей з інвалідністю.

Колектив Об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» вітає Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» із 20-річчям від дня заснування та бажає НАІУ подальшого динамічного розвитку, стабільності та процвітання, а керівництву і працівникам секретаріату НАІУ міцного здоров’я, щастя, успіхів, натхнення, невичерпної енергії, бадьорості духу та нових звершень на благо людей з інвалідністю.

Share Button