НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ ЦП УТОС В. М. БІЛЬЧИЧА

Шановні друзі!

У ці чарівні зимові свята ми збираємося в родинному колі, підбиваємо підсумки року, який минає, та будуємо плани на майбутнє. А в новорічну ніч, коли наші серця сповнені радістю та надією, ми загадуємо найзаповітніші бажання, адже віримо в диво й у те, що Новий рік відкриє нові можливості для реалізації найсміливіших ідей.

Цей рік був важким, як для всієї країни, так і для нашого Товариства. Але Українське товариство сліпих, незважаючи на пандемію і скрутне економічне становище, продовжувало працювати, виготовляти й реалізовувати продукцію, надавати послуги, виконувати статутні завдання та захищати права та законні інтереси людей з інвалідністю по зору.

У 2020 р., порівняно з попереднім роком, на чверть зменшився обсяг фінансової підтримки від держави на утримання непромислової сфери Товариства, що негативно позначилось на можливостях УТОС щодо належного забезпечення реалізації прав людей з інвалідністю по зору на доступ до інформації та творів культури в доступних форматах, відпочинок і дозвілля, реалізацію їхнього творчого потенціалу. Водночас, незважаючи на зменшення рівня фінансової підтримки, непромислова сфера Товариства все одно відпрацювала протягом року, виконавши всі покладені на неї обов’язки.

У 2020 р. посилились намагання деяких політичних і громадських діячів позбавити УТОС і УТОГ стабільної інституційної фінансової підтримки від держави під прикриттям гасел про рівність і прозорість. Деякі громадські організації осіб з інвалідністю навіть подали до суду, щоби скасувати рішення уряду щодо надання фінансової підтримки УТОС і УТОГ за окремим порядком, що не передбачає застосування конкурсу, але 2020 р. закінчується, а судові процеси ще тривають.

Ми дуже занепокоєні складною ситуацією, щодо фінансування нашого Товариства на наступний, 2021 р. Незважаючи на те, що впродовж 2020 р. керівництво Центрального правління УТОС разом із вами постійно зверталося до Президента України, до Прем’єр-міністра України, до Голови Верховної Ради України, до Міністра соціальної політики України, комітету Верховної Ради України з прав ветеранів та інвалідів і до народних депутатів із проханням не запроваджувати конкурсну основу для фінансування непромислової сфери УТОС і УТОГ. На жаль, це питання остаточно не вирішено.

Центральне правління УТОС робить усе можливе, щоби зберегти діючий порядок надання фінансової підтримки від держави для функціонування непромислової сфери Товариства і сподівається на подальшу підтримку народних депутатів, уряду та суб’єктів громадянського суспільства, які підтримали УТОС і УТОГ у 2020 р.

Хочу висловити велику подяку всім керівникам, працівникам і всім членам Українського товариства сліпих за їхню професійну та невтомну діяльність і щире бажання зберегти багатий досвід і примножити майже вікові здобутки УТОС. І тільки єднаючи наші зусилля, гуртуючись навколо спільної справи, підтримуючи одне одного добрим словом і порадою, пам’ятаючи славні традиції, якими пишається наше Товариство, лише разом — ми зможемо відстоювати свої права та інтереси.

Зустрічаючи 2021 р., від себе особисто і від імені Апарату і членів Президії Центрального правління Українського товариства сліпих вітаю всіх вас і ваші родини з Новим роком і Різдвом Христовим! Бажаю міцного здоров’я, наснаги, безмежного щастя, благополуччя, успішних починань і звершень, любові та миру, надії на краще майбутнє нашої країни й нашого Товариства!

Нехай Господь Бог береже всіх вас.

З найщирішою повагою, голова Центрального правління УТОС В. М. Більчич

Share Button