ШКОЛА “ЛІDЕРКA”: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ

На одному подиху минуло три дні навчання у школі політичної участі для дівчат та жінок з інвалідністю “ЛІDЕРКA”.

 Захід тривав з 19 до 21 листопада у столичному готелі «Турист».   Ініціаторами створення та проведення школи “ЛІDЕРКA виступила громадська організація  “Боротьба за права” за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії.  Навчально-інформаційний тренінг об’єднав мотивованих та активних дівчат з інвалідністю різних нозологій з різних куточків України. Для участі у школі необхідно було заповнити анкету та створити відео на тему “Що я хотіла б змінити в країні”. До речі, участь у школі була безкоштовною і витрати на дорогу, проживання та харчування для учасниць з інших міст покривались організаторами заходу.

Юлія Сачук, координаторка ГО “Боротьба за права” коментує, що давно хоче бачити серед представників влади жінок з інвалідністю, адже лише так може змінюватись ставлення до людей з інвалідністю та їх життя в цілому. А головне, що серед цих людей є розумні та фахові професіоналки, які дійсно заслуговують на високі посади.

В перший же день учасниці створили для себе ті умови, в яких нам було б комфортно співпрацювати, як у маленьких, так і у великих групах протягом всього навчання. Також нагадали собі, що таке дискримінація, інтерсекційність, шукали різницю між правилом, правом та правами, ділились власними історіями усунення дискримінації та спільно шукали шляхи подолання ще не усунених випадків дискримінації серед жінок з інвалідністю.

Перед вечерею на лідерок чекала цікава розмова про фемінізм та жіночу солідарність з Іриною Славінською – продюсеркою Радіо Культура, координаторкою кампанії проти сексизму в медіа та політиці “Повага”.

Другого дня разом з Ольгою Авазовською – головою Правління, Координаторкою виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА, випускницею УШПС вели розмову про виборчий процес та виборчі права громадян в Україні.

Опісля завітала до школи Ірина СусловаНародна депутатка Верховної Ради УкраїниVIII скликання, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, яка через особисту історію поділилася з тими викликами та можливостями, які чекають на жінку у великій державній політиці, чого слід очікувати та як протистояти усім перешкодам.

Того ж дня учасниці, разом з організаторами івенту,  відвідали офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, в якому скористалися можливістю через  короткий  спіч поставити хвилюючі  питання сьогодення. Зокрема, для нас важливо належним чином спрямувати дії в напрямках освіти, працевлаштування, у сфері медичного обслуговування, доступності та виборчого процесу для людей з інвалідністю. Окремо я вдячна за можливість висловитися про несанкціоновану торгівлю в заборонених для цього місцях, яка, безперечно, сприяє створенню недоступності для маломобільних груп населення.

        Опісля на учасниць школи чекала вечеря в одному із ресторанів столиці, на яку були запрошені гості з України та закордону, які ділились своїми історіями лідерства та реалізації в цілому.

В останній день школи Наталя Шевчук – засновниця фестивалю соціальної реклами MolodiyaFestival розповідала про використання соціальних мереж як дієвого інструменту онлайн-активізму.

Прекрасна і чарівна Оксана Потапова – співзасновниця ініціативи «Театр для діалогу», яка протягом трьох днів ділилася з дівчатами досвідом та порадами як стати лідеркою, які якості для цього потрібно в собі розвивати, провела завершальний тренінг щодо планування майбутніх кроків у нашій співпраці.

А на завершення навчання, з власними історіями успіху, боротьби та захисту прав, до заходу долучилися  неймовірні жінки, які надихають та мотивують діяти – Ліна Дешвар та Наталя Мороцька, які стоять на варті захисту прав людей з інвалідністю.

     І, звичайно, кожна учасниця отримала сертифікат, який підтверджує участь у школі «Лідерка».

     Але це ще не всі приємні сюрпризи, які чекали на дівчат.      Кожна учасниця, яка справді прагне змін і готова на державному рівні долучитися до нелегкої, але вкрай важливої співпраці, до певного дедлайну, має особливе завдання – описати випадок зі свого життя, в якому міститься правопорушення. П’ять  дівчат, які, за фаховою оцінкою організаторів, найкраще виконають завдання матимуть можливість пройти стажування в центральних органах влади в Києві або в міжнародних організаціях.

Тож, зичимо успіхів та натхнення лідеркам, які готові боротися та стати на шлях політичної діяльності.

І, звичайно, щиро дякуємо організаторам тренінгу за надану можливість навчатися та підвищувати свій рівень в галузі права!

Леоніда Пономарьова, «Промінь»

Share Button