Мобільний додаток допоможе людям з порушенням зору розпізнавати емоції

Компанія Huawei розробила додаток для смартфона, здатний розпізнавати емоції людини і відтворювати відповідні їм звуки, а також відображати зображення на екрані. Розробники вважають, що це допоможе людям з порушенням зору краще розуміти емоції співрозмовників, повідомляє New Atlas, інформує Ukr.Media.

Розробники апаратного і програмного забезпечення приділяють досить багато уваги технологіям, що допомагають людям з інвалідністю, в тому числі і людям з порушенням зору. Приміром, в Android і iOS є програми або системні служби, які зачитують елементи інтерфейсу, а також перетворюють мову на текст. Але ці технології зручні при використанні самих пристроїв або інтернету, і слабо застосовуються для взаємодії з реальним світом.

Розробники з Huawei створили додаток Facing Emotions, здатний розпізнавати емоції людей перед камерою смартфона і повідомляти про них користувачеві зручним способом. Під час роботи програми смартфон можна тримати в руках або покласти в спеціальний чохол. Додаток використовує камери на задній стороні смартфона і розпізнає їх з допомогою емоції за мімікою на обличчі. Розробники навчили алгоритм розпізнавати сім типів емоцій: щастя, здивування, сум, страх, гнів, презирство і огиду.

Після розпізнавання міміки додаток відтворює відповідний їй звук, а також відображає на екрані модель обличчя з такою емоцією. При цьому зображення на екрані відображається жовтим і чорним кольором, завдяки чому його контраст підвищується і його легше побачити людям зі слабким зором. Додаток опубліковано в магазині Google Play, але доступно тільки для смартфона Huawei Mate 20 Pro. Компанія стверджує, що це обумовлено використовуваним в ньому процесором. Варто відзначити, що процесор HiSilicon Kirin 980 встановлений ще в п’яти моделях смартфонів, однак додаток не працює.

Інші великі технологічні компанії так само розробляють програми, які допомагають людям з порушенням зору. Наприклад, Microsoft створила програму-навігатор, який дозволяє користувачеві йти за заданим маршрутом або шукати заклади неподалік. При цьому голосові підказки від додатка відтворюються в навушниках таким чином, щоб користувач розумів напрям, в якому перебуває той чи інший заклад. Google представила в травні 2018 року додаток, здатний розпізнавати повсякденні об’єкти у полі зору камери смартфона і зачитувати їх опис. А Instagram в кінці 2018 року впровадив функцію, що описує вміст фотографій за допомогою системи синтезу голосу.

Share Button