Київська влада відбирає у незрячих їх власне приміщення

Якою ми можемо бути європейською державою, якщо приміщення унікальної і єдиної в Україні редакції для сліпих «Заклик», яке у 1962 р. було побудовано за кошти інвалідів по зору у Києві по вул. Леоніда Первомайського 7-А (Печерськ), нині київська влада хоче відібрати.

Об’єднана редакція періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» вже вісімдесят років видає для незрячих України періодичні видання крапковим шрифтом Брайля: газету «Промінь», журнал «Заклик» і дитячий журнал «Школяр», до речі, найстаріше дитяче періодичне видання шрифтом Брайля на теренах Радянського союзу (видається з 1934 р.). у редакції працюють інваліди по зору – справжні ентузіасти своєї справи, котрі самі готують ці видання для таких же незрячих людей.

Збудований у 1962 році Українським товариством сліпих п’ятиповерховий житлово-адміністративний будинок (у якому на першому і другому поверхах розміщується редакція) за дозволами Ради Міністрів Української РСР №67-206/1 від 04 січня 1960 року та №68-206/6 від 11 березня 1960 року, а також виконавчого комітету Київської міської ради згідно рішення від 19 липня 1960 року.

У 1988 р. будинок було передано безоплатно на баланс Управління житлового господарства Печерського району в місті Києві як житловий, а не адміністративно-житловий про що свідчить зміст наказу Управління житлового господарства від 18 квітня 1988 року, акту прийому-передачі основних засобів від 30 травня 1988 року та рішення президії Центрального правління Українського товариства сліпих від 14 червня 1988 року, а отже адміністративні приміщення, які розташовані на першому і другому поверхах та мають окремий вхід, Українське товариство сліпих продовжувало використовувати і безперервно використовує нині як свої, бо жодного наміру передавати чи приймати ці адміністративні приміщення ніхто не мав і не висловлював.

Рішенням виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів від 13.01.1992 року №26 «Про формування комунального майна міста та районів» до складу комунального майна був включений і будинок разом з адміністративними приміщеннями Українського товариства сліпих, передача яких не була обумовлена жодним нормативно-правовим актом або актом прийому-передачі основних засобів. Це рішення змушувало редакцію  сплачувати за оренду приміщення, яке безпідставно було включено до складу комунальної власності.

За останні роки влада Печерського району Києва неодноразово наголошувала на тому, щоб редакція для сліпих або покинула приміщення, або віддала його частину.

Так далі тривати не може і, розуміючи, що приміщення розташоване у самісінькому центрі столиці на Печерську, рано чи пізно спробують відібрати, Українське товариство сліпих звернулось до Господарського суду міста Києва за захистом своїх прав та з проханням визнати право власності на адміністративні нежитлові приміщення у п’ятиповерховому будинку по вул. Леоніда Первомайського 7-А.

Вже відбулося два судових засідань, які показали, що київська влада позовні вимоги Українського товариства сліпих не визнає та просить суд відмовити у задоволені позовних вимог, що свідчить про цілеспрямовану боротьбу київської влади з незрячими за їх власність.

На решті, справедливість має перемогти і редакція має працювати у власному приміщенні. Тому ми, інваліди по зору, всієї України звертаємось до всіх небайдужих, хто може підтримати незрячих і допомогти відвоювати своє ж приміщення.

Передусім звертаємось до мера Києва Віталія Володимировича Кличка, який у своїй передвиборчій кампанії на зустрічі з незрячими пообіцяв покращувати життя інвалідів і не полишати їх у біді. Зараз настав час, коли потрібно дотримувати свої обіцяння. Тим більше, колектив редакції багато разів звертався у листах до пана мера з проблемою приміщення, але, на жаль, нас так і не почули…

Наступне судове засідання призначене на 2 червня 2015 року. Українське товариство сліпих, готуючись до своєї 82-ї річниці з дня створення, сподівається отримати до цієї дати позитивне рішення суду, бо продовжує вірити у верховенство права, маючи позитивний минулорічний досвід, коли УТОС відвоював у київської влади Реабілітаційний центр Українського товариства сліпих.

Запрошуємо представників ЗМІ на судове засідання, яке відбудеться в Господарському суді міста Києва 2 червня 2015 року о 15:30. Контактна особа: адвокат Євсев’єв Геннадій Андрійович, телефон 067-996-59-01.

Будинок редакції Заклик

Share Button