У Харківському художньому музеї з’явився аудіогід для сліпих

У Харківському художньому музеї з'явився аудіогід для сліпих

За словами розробників, ця програма – один із способів зробити мистецтво доступнішим. За 45 хвилин люди з вадами зору зможуть самостійно пройти екскурсію по 9 експонатів.

Дмитро Крупка протестував кілька разів програму аудіогід. За словами чоловіка: художній музей став для нього цікавим місцем, тому що тепер він може «бачити» картини і скульптури. Одна з найулюбленіших картин – «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Дмитро Крупка, громадський діяч:
Я стільки разів чув про «Запорожці пишуть листа султанові», цікаво було і навіть колись я текст вчив, але після тестування по іншому відкрив ту картину. І тепер більш зрозуміла для мене ця картина. Я тепер впевнено заявляю, що я бачу картини.

Для того, щоб прослухати аудіоекскурсію, потрібно завантажити на смартфон додаток IZI.Travel Додаток безкоштовне. Існує версія програми для Android і IOS. Користуватися нею бажано з навушниками. Аудіогід підкаже куди рухатися. Екскурсія підготовлена по 9 експонатів Харківського художнього музею. Зали з ними спеціально обладнали роутерами WI-FI

Світлана Охович, організатор фестивалю «Инклюзион» і координатор проекту:
Це інклюзивний продукт. Записані екскурсії, які можна включити з телефону або планшета і слухати незалежно від того, хочете ви екскурсовода чи ні. І слухати все про експонати в Харківському художньому музеї. Ми розповідаємо, що це за картина або скульптура , хто автор, що на ній зображено і які ідеї несе цей твір мистецтва.

Аудіогід українською мовою триває 45 хвилин. Підготовкою тексту гіда займалася команда музею і фахівці комплексу імені Короленка. За словами педагога Наталія Кубанської, при розробці вони використовували досвід польського музею, де людина з інвалідністю сам проходить екскурсію.

Наталія Кубанська, педагог навчально-виховного комплексу імені Короленка:
Людина з інвалідністю заходить у зал, навігатор описує периметр залу, де знаходиться вхід в наступний зал, і в якому місці знаходяться перешкоди. Після цього він самостійно прослуховує екскурсію і пересувається по залу.

Незрячим відвідувачам під час майбутніх екскурсій адміністрація музею дозволяє дивитися навпомацки скульптури. Так, наприклад, гості музею зможуть краще зрозуміти, як виглядав князь Святослав, який став прообразом козаків. Також для більшої реалістичності додали аудіоефекти.

Ти – шайтан турецький, проклятого чорта брат і товариш і самого люципера секретар. Який ти в чорта лицар? Чорт викидає, а твоє військо пожирає

Share Button