ПОХІД ДО АФОНСЬКОЇ ГАЛЕРЕЇ

Доторкнутися до Святинь Афону – мрія для багатьох. Але більшість може лише мріяти про це. А жінкам, як ми знаємо, на Афон вхід заборонено без будь-яких виключень. Не всі знають, що у Києві існує унікальна галерея – рíзниця «Чудотворні ікони Афону». Знаходиться вона на вулиці Ярославів Вал,1 – поруч із станцією метро «Золоті ворота».

І от, нещодавно, цю галерею відвідала група утосівців з усіх первинок столиці. Організувала цей захід чудова жінка Наталія Крупська. На запитання, яку посаду займає вона у своїй Київській ТПО №2, пані Наталія відповідає з гумором: – «Ніякої, моя посада – член УТОС». Але саме вона виступає постійним організатором багатьох цікавих заходів, у яких беруть участь члени усіх столичних первинок.

І от ми у галереї. Наш гід – симпатична молода співробітниця Олеся. У галереї виставлено копії (списки) дванадцяти чудотворних ікон, що зберігаються у монастирях Святої Афонської гори. Подібне зібрання – єдине не лише в Україні, але й у світі. Глибокі знання предмету наш гід поєднував з даром оповідача, тож уся екскурсія слухала її із захопленням.

Свята гора Афон – одна з земних обителей Божої Матері, тож і більшість ікон – саме ікони Пресвятої Богородиці. Кожна з них має свою історію, уславлена незліченними дивами. Наприклад ікона «Відрада і Втіха» – врятувала монастир від нападу піратів. Є тут і ікони Святителя Миколи Чудотворця та Святого Георгія Побєдоносця. І про кожну з ікон Олеся розповідає надзвичайно цікаво. Розуміючи специфіку екскурсантів вона детально описує особливості кожної з ікон.
Галерея веде активну духовно – просвітницьку роботу. Безкоштовні лекції, школу «Основи православної віри», консультації православного психолога, відвідання святинь, важко навіть перелічити усі заходи, до участі у яких галерея запрошує усіх бажаючих.

Наприкінці екскурсії кожен з учасників отримав у подарунок образ Пресвятої Богородиці – «Скоропослушниця», по допомогу до якої звертаються при хворобах очей.

Щиро дякуємо працівникам галереї та організатору екскурсії пані Наталії Крупській і рекомендуємо вам обов’язково відвідати цю унікальну галерею.

Є.Познанський, «Промінь»

Share Button