Як чернівецькі утосівці відзначали Міжнародний день захисту дітей

Для дітей та онуків працівників Головного підприємства Чернівецького УВО УТОС та членів ТПО УТОС проводиться низка заходів, спрямованих на змістовне проведення дозвілля: дитячі ранки, екскурсії, пільгові путівки на відомчу базу відпочинку, безкоштовні квитки на перегляд вистав у міському театрі ляльок. На базі обласної організації створено комп’ютерний клас для дітей з вадами зору, де вони можуть безкоштовно навчатися, переглядати улюблені фільми. При клубі підприємства Чернівецького УВО УТОС ось уже сім років поспіль діє дитячий колектив “Веселкові кольори”. Він є окрасою всіх концертних заходів, що відбуваються на підприємстві, в місті та області. Це свідчить про те, що увагу дітям у Чернівецькому УТОСі приділяють не лише у Міжнародний день захисту дітей.

Першого червня цього року учасники дитячого колективу “Веселкові кольори” в черговий раз відвідали дитячу спеціалізовану установу для дітей з вадами зору с. Карапчів Глибоцького району Чернівецької області. Такі зустрічі з друзями з Карапчева дуже до душі чернівчанам. Тут завжди панує атмосфера гостинності та затишку. А директором цієї установи є Марія Василівна, енергійна, трішки строга і надзвичайно привітна господиня, яка завжди радо зустрічає своїх гостей, дбає про комфорт і затишок своїх вихованців.

Цьогорічна зустріч виявилася справжнім сюрпризом для чернівецьких дітлахів. Вони стали учасниками надзвичайно цікавого майстер-класу з виготовлення виробів своїми руками. Це гірлянди з чото б ви думали? – з тенісних кульок! Всі учасники нашого колективу із захопленням та величезним ентузіазмом взялися за роботу. Працювали і діти, і дорослі. Необхідно було обклеїти тенісні кульки на місці зіткнення кольоровою клейкою стрічкою і насиляти кульку на світлодіодну лампочку, проткнувши попередньо кульку, зробивши в ній отвір за допомогою спеціального пристрою.

Наступним “шедевром”, виготовленим власноруч, були фігурки звірят. На чисті фігурки звірят, виготовлені з пенопласту, необхідно було нанести тонким шаром матеріал різного кольору на всі частини тулуба і зробити “звірятко”.

Наступним етапом розважальної програми були ігри на свіжому повітрі. Право на перемогу у іграх виборювали парами: сильний і слабший. Сильний – це старший за віком, фізичними можливостями і за показником зору. Не перемога основне, а те, як вона здобувається. Отака вона – неписана інтеграція дітей з вадами зору у здорове суспільство.

А після ігор було частування на свіжому повітрі і подарунки від спонсорів: виготовлені власноруч поробки і багато різних дрібничок, яким діти були надзвичайно раді. По закінченні свого перебування у друзів “Веселкові кольори” подарували усім присутнім святковий концерт. Усі залишились задоволеними після такого цікавого змістовного проведення вільного часу.

А другого червня у клубі Головного підприємства Чернівецького УВО УТОС відбулося свято для дітей “Хай буде дитинство щасливим”. Ігри, конкурси, веселі забави, виставка дитячих робіт, виступ учасників дитячого колективу “Веселкові кольори” додали усім присутнім веселого та святкового настрою. Дитячий світ неповторний і чарівний. З нього виходять у доросле життя відкриті, світлі, справедливі і щирі люди. Тож, давайте збережемо і захистимо цей дивний і казковий світ дитинства.

Віддайте планету в надійні руки-,
Від цього залежить її майбуття, –
В дитячі тендітні і лагідні руки, –
І стане відразу прекрасним життя.
У теплих долонях розтопиться горе,
І зникнуть назавжди тривоги й жалі,
Прийде довгожданна і світла свобода,
Братерське єднання і мир на землі.

Параска Дутчак. м. Чернівці.

Share Button