«ЯНГОЛ ВІРИ Й НАТХНЕННЯ» ЄВГЕНІЯ ПОЗНАНСЬКОГО

Фото поетичної збірки Янгол віри й натхнення
Фото поетичної збірки Янгол віри й натхнення

Останній день літа ознаменувався для поціновувачів поезії приємною подією — відбулася презентація нової збірки відомого незрячого поета Євгенія Познанського «Янгол віри й натхнення». У затишній залі редакції УТОС «Заклик» у Києві зібралися колеги й друзі поета, які прийшли його привітати й послухати чудові вірші.

Світ побачила вже п’ята збірка поезій Євгенія. До книги увійшли патріотичні, релігійні та дитячі вірші: зворушливі, щирі, повчальні, такі, що торкаються струн самої душі.

Поетичний дебют Євгенія Познанського відбувся у 1998 році віршованою казкою «Лев та його родичі». Починаючи з 2014 року, вийшли такі поетичні збірки, як «Світлий хрест», «Моя розкіш», «Сонячний снігопад» та «Приходили янголи». Євгеній Познанський — багаторазовий лауреат та переможець численних творчих конкурсів і фестивалів, зокрема «Поетичний рушник», «Таланти без меж», «Незламні духом» та багато інших. Автор є членом літературної вітальні «ОППіР». Євгеній не лише пише прекрасні вірші. Він — талановитий історик та журналіст. Євгенію вистачає натхнення для написання цікавих статей у газету «Промінь», в якій він багато років вже працює.

Видання збірки стало можливим завдяки наполегливості й завзятості Ольги Павлівни Бойко, голови Виробничої первинної організації й директорки клубу Київського УВП №4 УТОС. Вона допомогла знайти спонсорів, аби оплатити друк книги. Ольга Павлівна завжди підтримує Євгенія Познанського на його творчому шляху.

Презентація збірки «Янгол віри й натхнення» перетворилася на справжнє свято поезії. Ведучою на заході була головний редактор редакції «Заклик» Наталія Щербань. Поета прийшли привітати заступник голови ЦП УТОС М. М. Новосецький, директор Київських УВП №1 і №2 УТОС О. Р. Вінковський, відома поетеса і прозаїк, член Національної спілки письменників України, очільниця літературної вітальні «ОППіР» Т. Б. Кудінова-Калініченко, керівник «Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» В. Б. Петровський.

Фото Є. Познанський і Т. Кудінова
Є. Познанський і Т. Кудінова

Щиро і з захопленням декламували вірші поета директорка ЦСБ УТОС Марина Потеляхіна, журналістка і редакторка редакції «Заклик» Інеса Сидоріна, хормейстер, акторка Анна Стоянова та учасниця художньої самодіяльності четвертого підприємства Вікторія Герасименко.

На вірші Євгенія Познанського складено багато чудових пісень, які виконують відомі барди. Серед них — співачка Іванна Братусь, яка також завітала на свято поезії й подарувала всім присутнім незабутні красиві композиції під гітару на слова поета.

Євгеній подякував усім друзям та гостям, які розділили з ним ці хвилюючі миті, і подарував кожному свою поетичну збірку.

Тепла, дружня атмосфера заходу і неперевершені віршовані рядки дали змогу всім присутнім на якийсь час забути про воєнні будні та поринути у таємничий світ поетичного слова.

Спільне фото учасників презентації
Спільне фото презентації

Наостанок процитуємо вірш Євгенія, який поклала на музику та виконала Іванна Братусь.

СОЛДАТИ Й КОШЕНЯТА

Там, де війни несуться чорні коні,
Де сіють смерті «гради» та гармати,
Знайшла притулок у солдатськім схроні
Така звичайна Мурка й кошенята.

І ті, хто зустрічає смерть щоранку,
А інколи й вночі не можуть спати,
Коли консервів відкривають банку,
Ніколи не обділять кошеняти.

Тікали з міст заможні та «престижні»,
Тварин лишали у хатах конати.
А у солдат у вогняні ці тижні,
Знайшлося місце навіть кошенятам.

Солдатські руки не опустять зброю,
Бо в кожного є мати й рідна хата.
Чи не про них сміливцям після бою
Нагадують маленькі кошенята?

Прикмета є, що кіт приносить щастя.
Живими повертайтеся, солдати!
Хай оминають вас усі напасті!
В вас гарний талісман є — кошенята.

 

Наш кор. «Промінь»

Share Button