НА ЛЬВІВЩИНІ ЗА ПІДТРИМКИ USAID УСПІШНО ПРОВЕДЕНО ТРЕНІНГ З ПИТАНЬ ЕФЕКТИВНОГО ГУМАНІТАРНОГО РЕАГУВАННЯ

З 10 по 15 червня на Львівщині успішно проведено тренінг на тему «Включення організацій осіб з інвалідністю при гуманітарному реагуванні». Це третій тренінг даного напрямку, який став можливим завдяки реалізації проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)», що здійснюється Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України (НАІУ) під керівництвом Momentum Wheels for Humanity (Momentum) за фінансової підтримки USAID.

Колективна фотографія учасників заходу

Захід відбувся на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного Комітету спорту осіб з інвалідністю України. Майже 40 представниць та представників восьми проєктних регіонів України, розвинули свої навички написання грантових заявок та проєктів, отримали теоретичні знання та обмінялися досвідом з питань ефективного гуманітарного реагування, отримали правничі консультації юристів проєкту, взяли участь у дискусійній панелі тощо. Серед учасників були й представники Українського товариства сліпих.

Основні теми:

Підготовка грантових заявок.

Проєктні ідеї грантодавців та грантові конкурси.

Складові грантової заявки, нюанси їх оформлення та заповнення.

Зацікавлені сторони проєкту, цільові аудиторії, бенефіціари.

Складання бюджету та мінімізація ризиків.

Практичні навчання з написання проєктних заявок.

Особлива увага під час навчання акцентувалася на практичних вправах, а також роботі у командах та способах залучення/включення власних ресурсів в проєктну діяльність організацій. Команди узгоджували й обирали теми потенційного проєкту і спільно опрацьовували всі етапи підготовки проєктів. Знайти спільну думку і рішення було іноді не так просто, враховуючи, що в командах були досвідчені керівники громадських організацій осіб з інвалідністю, фахівці, депутати, громадські діячі тощо. Але бажання отримати нові знання було головним.

Також, учасниці та учасники тренінгу були залучені до підготовки Альтернативного звіту до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю, який подається громадськістю у липні цього року. Під час проведення Дискусійної панелі присутні взяли участь в обговоренні Статті 11 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю «Ситуації ризику та надзвичайні гуманітарні ситуації». Результати цього обговорення та пропозиції/рекомендації будуть опрацьовані фахівцями та експертами НАІУ при узагальненні матеріалів.

Під час обговорення представники різних регіонів ділились своїми враженнями й досвідом громадської діяльності під час війни, обговорювали виклики, з якими стикаються на місцях. Досвідом ділились як досвідчені фахівці, так і молоді учасники й учасниці заходу.

Фотографії дискусії, представники різних регіонів діляться своїми враженнями

Програма багатоденного тренінгу була дуже насиченою і теоретичними й практичними заняттями, але організатори надали можливість учасникам за бажанням приєднатись до фізкультурно-спортивної та соціальної реабілітації: відвідати басейн, тренажерний зал, дихально-відновлювальну кімнату, пограти в боччу, прогулянки місцевістю, отримати інші реабілітаційні послуги.

Під час війни усі отримують психологічне навантаження і травми, багато з яких не лікуються пігулками й оперативним втручанням. Сподіваємось, що під час заходу наші учасники й учасниці знаходились у більш безпечному регіоні й тим самим змогли трішки відволіктись від постійних сирен та вибухів, відновити свій психологічно-емоційний стан і з новими силами зануритись у свою діяльність.

Share Button