Уряд позбавив Українське товариство сліпих фінансової підтримки

Українське товариство сліпих було створене рішенням уряду в 1933 році і за всі ці майже 90 років існування завжди намагалось бути надійним партнером уряду щодо соціального захисту людей з інвалідністю по зору. Крім працевлаштування людей з інвалідністю по зору Українське товариство сліпих опікувалось їх реабілітацією, оздоровленням, відпочинком, культурним розвитком, організацією їхнього дозвілля і задоволенням їхніх потреб у технічних засобах реабілітації.

Українське товариство сліпих має розгалужену мережу спеціалізованих бібліотек, розгалужену мережу спеціально облаштованих для незрячих баз відпочинку, має будинки і клуби культури, гуртки самодіяльності і творчі колективи, має комп’ютерні класи і спортивні секції. В умовах ринкової економіки Українському товариству сліпих стало складно самому забезпечувати функціонування непромислової сфери, а отже виникла потреба у фінансовій підтримці з боку держави, яка надавалась останні 30 років.

Українське товариство сліпих спрямовувало державну фінансову підтримку в основному на оплату праці тим фахівцям, які забезпечували бібліотечне обслуговування людей з інвалідністю по зору, займались з ними самодіяльністю і організовували їхнє дозвілля, а також за рахунок цієї фінансової підтримки надавалось матеріальне заохочення керівникам обласних і територіальних первинних організації УТОС і їхнім секретарям.

Функціонування бібліотек і клубів, гуртків і секцій, існування творчих колективів і спортивних команд було можливе тільки завдяки фінансовій підтримці з боку держави, бо Українське товариство сліпих не має наразі фінансової можливості забезпечувати матеріальне заохочення працівникам непромислової сфери.

Водночас, за поданням Міністерства соціальної політики України була прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 70 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю», якою визнано такою, що втратила чинність постанову Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року № 183 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих», без визначення альтернативного механізму оплати праці фахівців, які працюють в Українському товаристві сліпих і забезпечують реалізацію прав людей з інвалідністю по зору.

Наприклад, стаття 30 Конвенції про права осіб з інвалідністю визначає право людей з інвалідністю на участь у культурному житті, проведенні дозвілля й відпочинку та заняттях спортом, передбачає право на доступ до творів культури в доступних форматах.

Прийняте урядом рішення щодо позбавлення Українського товариства сліпих фінансової підтримки призведе не тільки до скорочення відповідних фахівців, а й до неможливості в принципі забезпечити реалізацію прав людей з інвалідністю по зору, які передбачені статтею 30 Конвенції про права осіб з інвалідністю, бо наразі держава не має навіть альтернативної мережі спеціалізованих бібліотек для людей з інвалідністю по зору.

Крім цього люди з інвалідністю по зору будуть позбавлені можливості особистого творчого розвитку, оскільки перестануть функціонувати гуртки самодіяльності, а творчі колективи залишаться без акомпаніаторів. Організовувати дозвілля людей з інвалідністю по зору також буде нікому.

Також люди з інвалідністю по зору будуть позбавлені можливості відпочивати, бо Боярський будинок відпочинку УТОС без фінансової підтримки не зможе розпочати оздоровчий сезон, а бази відпочинку без обслуговуючого персоналу також напевно залишаться зачиненими.

Також не зможе функціонувати без фінансової підтримки й Реабілітаційний центр УТОС в якому людей, які втратили зір у дорослому віці, навчали орієнтуватись у просторі, читати і писати шрифтом Брайля, готувати, користуватись побутовими пристроями і технічними засобами реабілітації.

Залишили без фінансової підтримки й Об’єднану редакцію періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик», яка вже понад 85 років забезпечує реалізацію прав людей з інвалідністю по зору на доступ до інформації у прийнятних для їх сприйняття форматах. Але незважаючи на відсутність державної фінансової підтримки колектив редакції буде намагатись й в подальшому забезпечувати людей з інвалідністю по зору інформацією у доступному для них форматі.

Share Button