У Дніпрі люди з інвалідністю ризикують замерзнути через відключення електроенергії

Люди з інвалідністю ризикують замерзнути. Дніпровське підприємство Українського товариства сліпих, яке зараз перетворилося на шелтер, потребує допомоги. Бо стовідостково залежить від електрики. Відключень світла люди з інвалідністю, особливо маломобільні, просто не витримують.  А на підприємстві їх проживає близько 30 відсотків. У міськраді компенсують витрати на комуналку, але лише у наступному кварталі.  

«Ось, наприклад, ця кофточка. По моді дівчинці обрізала. Я знайшла дитячу кофту, дошила — виходить толстовка».

Такий собі міні швацький цех на ліжку відкрила пані Валентина у шелтері. Старі кофти місцева «Коко Шанель» переробляє на молодіжні худі або креативні сумки.

«Дизайном займаюся, коротше кажучи».

У Дніпрі 60-річна Валентина Пруденко з вересня. Поспіхом виїхала з Бахмута через масивні обстріли.

Валентина Пруденко, вимушена переселенка: «Приїхала вся в сажі, в чому попало одягнена. Три дні нічого не їла — не лізло. А там приїхала — мене вмовили — навіть поїла. Відмили мене, одягли мене, взуття дали».

Валентина Анатоліївна разом із сотнею таких вимушених переселенців знайшла притулок у Дніпрі — на підприємстві товариства сліпих. Офісні приміщення 9 місяців тому перетворили на кімнати відпочинку.

Сергій Кіт, директор ПОГ «Дніпровське» УВП УТОС: «Тут розпочався прийом людей з Харківської області — це була перша область, з якої до нас приїжджали люди. Ми розміщали. В перший день ми розмістили 26. І сьогодні вже ми можемо розмістити до 130 осіб».

Нині тут проживають близько 30 осіб з інвалідністю, у тому числі Людмила Каньшина.

Людмила Каньшина, вимушена переселенка: «Проживала в Бахмуті, у гуртожитку незрячих. Там від гуртожитку нічого не залишилося, одні руїні. Був приліт сильніший у вересні, там розбомбили все. Було у нас підприємство незрячих. Ну, робили там, картонажний цех у нас був, продукція, і потихеньку працювали. Але так як у нас все розбили, підприємства у нас немає».

За прихисток переселенців приватні підприємства, такі як дніпровський УТОС, мають отримувати компенсації, кажуть у міськраді.

Зосименко Олена, начальниця відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг АНД-району: «Згідно постанови 261, було прийнято рішення міської ради про компенсації за комуналні послуги пересленцям. Міська рада буде компенсувати комунальні послуги, які отримує підприємство приватне або комунальне, яке приймає на своїй території проживання внутрішньо переміщених осіб».

Виплати стартують з березня 2023 року. Першим у списку на компенсації — дніпровський УТОС. Однак, зараз тутешні мешканці просять допомогти їм пережити зиму. Будівля повністю на електриці. І під час тривалих відключень люди просто замерзнуть.

Ірина Кириченко, вимушена переселенка: «Повертатися нікуди. Житло повністю зруйноване. Живемо тут, у шелетері. Якщо у нас виключають світло, одразу у нас зупиняються насоси, ми не можемо подати воду, ми не маємо опалення. Тут у нас є люди, які маломобільні, їм потрібно постійно тепло».

Джерело: dnipro.tv

Share Button