РОБОТА УТОС ПІД ГУРКІТ ВІЙНИ

У важку хвилину необхідно гуртуватися, аби, допомагаючи одне одному,  пліч-о-пліч вистояти і пережити складні часи.  Наразі в Україні триває повномасштабна війна, розв’язана Російською Федерацією. На жаль, через це ми не можемо, як раніше, збиратися і вирішувати свої нагальні питання.  А їх накопичилося чимало. В зв’язку з цим 3 серпня 2022 року була проведена в онлайн – режимі конференція голів обласних і первинних організацій УТОС, присвячена роботі обласних і первинних організацій УТОС в умовах воєнного стану. Захід ініціював та проводив заступник голови ЦП УТОС М.М.Новосецький завдяки технічному забезпеченню директора НІКЦ УТОС В.О.Гордійко.

В онлайн – конференції взяло участь понад сімдесят учасників. Окрім керівників організацій УТОС на заході були присутні: голова ЦП УТОС Більчич В.М., перший заступник голови ЦП УТОС Кіт С.В., заступник голови ЦП УТОС Новосецький М.М.. Також до участі у конференції був запрошений Котик Є.Д., який  донедавна займав посаду першого заступника Міністра соціальної політики України і є автором постанови про фінансування громадських організацій  осіб з інвалідністю під час дії воєнного стану. Нагадуємо, що відповідно до цієї постанови, держава надає фінансування лише тим організаціям, що надають послуги, необхідні під час бойових дій.  Зокрема:  допомогу із переїздом, розміщення тимчасово переміщених осіб, забезпечення продуктовими наборами, гаряче харчування,  супровід, психологічна допомога – тим, хто цього потребує.

Високопосадовець, якому було запропоновано слово фактично на самому початку  заходу,  виступив із достатньо гострою промовою, у якій обґрунтовував дії уряду і наголошував на тому, що УТОС має постійно доводити свою ефективність, надаючи конкретні  та докладні звіти про те, що зроблено для незрячих.  Інформація має бути  детальною  і максимально повною.

Хоча претензії Котика Є.Д. щодо діяльності нашого Товариства не відповідають дійсності. Насправді,  як керівництво ЦП УТОС так і директори підприємств і керівники організацій УТОС на місцях, роблять багато життєво необхідної, повсякденної, потрібної роботи для соціального захисту незрячих людей.  Навіть попри відсутності заробітної плати.

Про роботу Центрального правління УТОС у своєму виступі зазначив перший заступник голови ЦП УТОС Кіт С.В., який спростував закиди екс-заступника Міністра соцполітики Котика Є.Д.  Він розповів, що напрацювання щодо проекту з фінансування нашого Товариства, апарат Центрального правління УТОС розпочав ще в кінці минулого, 2021 року, після наради в Офісі Президента України другого грудня 2021 року. Проектні документи були подані до Міністерства соціальної політики до 1 січня 2022 року. В Мінсоцполітики вони пролежали до початку війни і в результаті втратили свою актуальність. Починаючи з середини березня цього року голова ЦП УТОС В.М.Більчич, заступник голови ЦП УТОС М.М.Новосецький та ініціативна група з УТОС неодноразово зустрічалися з Міністром соціальної політики України та її заступниками і, зокрема, Є.Д.Котиком. В результаті цих зустрічей керівництвом Центрального правління УТОС у квітні місяці до Мінсоцполітики був поданий новий проект постанови про фінансування реабілітаційних закладів, де УТОС і УТОГ йшли окремим рядком. На жаль, цей проект більше двох місяців пролежав на столі Є.Д.Котика. За увесь цей час він не наклав свою резолюцію і не подав документи на розгляд Уряду. Всі проектні матеріали щодо фінансування, що подавалися з боку Центрального правління до Мінсоцполітики, зареєстровані і мають вхідні номери.

Як свідчать численні факти, про які зазначали  учасники конференції, для своїх підопічних більшість первинок УТОС робить багато і фактично усе можливе за даних умов. Але  доволі часто окремі організації, зокрема обласні, зволікають із підготовкою звітів і своєчасною передачею їх у ЦП. На цьому наголосив у своєму виступі начальник юридичного відділу ЦП УТОС Філіп С.Ю..

Тож, на конференції було розглянуто питання щодо напрацювання нової форми звітів про здійснену роботу та про навчання голів обласних організацій УТОС з написання грантів.

Порушувалися також питання про оплату хоча б для зрячих  помічників керівництва організацій УТОС, адже без допомоги зрячої людини той же звіт підготувати незрячому керівнику  складно. А зрячі люди, які навіть і пенсії не отримують, звичайно, не можуть жити без зарплатні, як змушені тепер працювати керівники організацій УТОС.

Ще одна була порушена болюча тема  – оплата комунальних послуг організацій УТОС. Також було запропоновано учасникам конференції надання  працівниками ЦП УТОС юридичної допомоги.

Приємно, що на заході був й позитив. Про свої  досягнення у воєнних  нелегких умовах розповіли керівники  обласних та первинних організацій Товариства із Полтавщини, Львівщини, Хмельниччини, Житомирщини, Одещини, Кіровоградщини, Дніпропетровщини, Вінничини. Зокрема, велике зацікавлення викликав виступ  керівника Львівської обласної організації УТОС Л. Д. Кукурузи, яка вже має досвід  у реалізації проектів на здобуття грантів.

Конференція тривала близько трьох годин. Учасники  ділилися наболілим, ставили запитання, обмінювалися  досвідом.  Керівники багатьох організацій Товариства, навіть у такий  важкий період, не отримуючи зарпатні , працюють, допомагають  людям, знаходять спонсорів та морально підтримують незрячих, які під час війни почуваються особливо беззахісними.  За словами одного із учасників: «Ми робимо цю «тиху» роботу, яку  не помічають, але без якої залишити людей не можна».

 Підбіваючи підсумки онлай-зустрічі заступник голови ЦП УТОС    М. М. Новосецький зазначив, що такі зустрічі вкрай потрібні у наш час аби підтримати єдність Товариства. Тож, вони мають відбуватися й надалі.

Share Button