Сьогодні Українському товариству сліпих виповнилось 89 років

4 червня 1933 року Постановою Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету і Ради Народних Комісарів УРСР було утворене Українське товариство сліпих.

На сьогоднішній день Українське товариство сліпих це одна із найдавніших та найдосвідченіших всеукраїнських громадських організацій, яка має свою мережу по всій Україні. Крім обласних організацій до складу УТОС входить 134 первинних організацій, які об’єднують понад 30 тисяч осіб з інвалідністю по зору.

Українське товариство сліпих є засновником 55 учбово-виробничих підприємств на яких працюють переважно люди з інвалідністю по зору.

Українське товариство сліпих має розгалужену систему спеціалізованих бібліотек в яких відвідувачам з інвалідністю по зору видають книги надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Брайля та озвучені книги. Загальний книжковий фонд бібліотек УТОС складає більше 1 млн. одиниць зберігання, з яких  озвученої літератури – понад 612 тис. одиниць; шрифтом Брайля – 182 тис. одиниць, плоскодрукованої літератури – понад 220 тис. одиниць.

Відпочити люди з інвалідністю по зору можуть у Боярському будинку відпочинку і на базах відпочинку, які мають окремі підприємства Українського товариства сліпих.

Соціально-побутова реабілітація людей з інвалідністю по зору відбувається у Реабілітаційному центрі Українського товариства сліпих, який розташований у Києві.

Навчально-інформаційний комп’ютерний цент Українського товариства сліпих навчає людей з інвалідністю по зору використовувати комп’ютерну техніку з застосуванням спеціального адаптивного програмного забезпечення мовного доступу до інформації на екрані, а також надає іншу консультаційну допомогу щодо освоєння сучасних інформаційних технологій.

З 1965 року у Києві діє Республіканський будинок звукозапису і друку Українського товариства сліпих, який здійснює друк книг рельєфно-крапковим шрифтом Брайля та озвучує книги, якими комплектуються спеціалізовані бібліотеки УТОС.

Об’єднана редакція періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» забезпечує людей з інвалідністю по зору інформацію у доступному для них форматі, шляхом видання єдиного в Україні журналу для незрячих «Заклик», єдиного в Україні журналу для незрячих дітей «Школяр», а також єдиної в Україні газети для незрячих «Промінь».

УТОС 1933-2022

Share Button