ДУХОВНА РЕАБІЛІТАЦІЯ

Провідне місце серед джерел естетичного впливу у сліпих, у зв’язку з особливостями їх пізнавальної діяльності, набувають ті, які мають звукову природу.

Художня самодіяльність допомагає незрячим повірити у свої сили та можливості, у те, що життя може бути  цікавим та змістовним.  Тому концертно-мистецька діяльність людей з інвалідністю по зору — один з найдоступніших, найпопулярніших і ефективних видів реабілітації.

Неймовірних зусиль докладають працівники клубу, громадські організації та керівництво головного підприємства Чернівецького УВО УТОС, щоб у такий непростий для Товариства і для України час зберегти творчий колектив клубу, підтримати його мистецьку діяльність.

Саме за підтримки та фінансування адміністрації та профспілки підприємства творчим колективом було організовано та проведено низку мистецьких заходів для працівників підприємства, членів обласної організації, для дітей та онуків членів Чернівецького УТОС:     вечори відпочинку, концерти, фестивалі, конкурси, дискотеки, інтелектуальні вікторини.  По місцевому радіо традиційно звучать вітальні радіопередачі з нагоди ювілейних та знаменних подій. Щосереди відправляє Божественну Літургію отець Віктор з храму на честь Пресвятої Богородиці. А також відбуваються служби на різні потреби. Навіть в зимову пору в неопалюваному приміщенні клубу мистецьке життя триває.

Концертна діяльність — важлива складова творчості будь-якого виконавського колективу. А для колективу, в якому учасники з вадами зору і тотально незрячі, має особливий зміст. Тому, що сприймається ними як логічне завершення певного періоду напруженої творчої роботи, як перевірка, оцінка досягнень  колективу і кожного окремо. Вдалий виступ додає учасникам впевненості, оптимізму, вселяє віру в подальші творчі успіхи.

Надзвичайно плідним у культурно-мистецькій діяльності видався для Чернівецького творчого колективу підприємства УТОС минулий 2021 рік. За значний внесок у розвиток аматорського мистецтва Буковини та високий виконавський рівень двом мистецьким колективам: вокальному ансамблю “Злагода” (керівник Надія Клим) та аматорському театру “Сузір’я” клубу головного підприємства  (керівник П. Дутчак) було підтверджено звання народного аматорського колективу.

Участь у гуртках художньої самодіяльності допомагає незрячим зняти напругу і стреси, зміцнити віру в себе, пізнати і відчути свої потенційні можливості, будить азарт до подолання нових творчих вершин, до вдосконалення свого внутрішнього, а може й зовнішнього світу.

Після репетицій учасники гуртків  художньої самодіяльності дякують за теплий чай, затишну атмосферу і душевний спокій. Говорить вантажник картонажного цеху В. Сусла:

– Так за цілий день наробишся, що нічого тобі не миле. А після репетиції аж легше на душі стає.

27 грудня 2021 року Чернівецькі утосівці завершили свій творчий календарний рік вечором відпочинку для працівників та членів обласної організації УТОС. Аматори клубу подарували глядачам святкове дійство “Різдвяні вечорниці”. У концертній частині взяли участь народний вокальний ансамбль “Злагода” та народний аматорський театр “Сузір’я”. За сприяння профспілки всі присутні отримали призи під час розіграшу безкоштовної лотереї. На завершення  святкового заходу відбулася Новорічна дискотека.

Розпочали новий 2022 рік аматори клубу виступом на  мистецькому святі “Колядують Чернівці”, яке відбулося 9 січня на Центральній площі м. Чернівці. В заході взяли участь понад тридцять творчих колективів буковинського краю. Серед них професійні виконавці та аматори.

У виконанні народного аматорського вокального ансамблю “Злагода”  Чернівецького УВО УТОС прозвучала автентична щедрівка “Там за ріками на Сході” та в’язанка колядок в оригінальному аранжуванні колективу. Ансамбль “Злагода” — єдиний учасник дійства, який представляв організацію інвалідів.

За доброю багаторічною традицією, 13 січня 2022 року, напередодні старого Нового року,  учасники творчого колективу Чернівецького УТОС щиро колядували та віншували працівникам головного підприємства. Окрім адміністрації та виробничих цехів підприємства коляда лунала для працівників УВП 2 “Реабілітант”, орендованих приміщень, на ринку “Головний” та в прилеглих до підприємства УТОС магазинах.

16 січня 2022 року народний вокальний ансамбль “Злагода” уже не вперше взяв участь у фестивалі колядок та щедрівок “Різдвяні зустрічі” (БК “Садгора”).

Отак з величезною любов’ю до мистецтва та з піснею у серці творчий колектив Чернівецького УВО УТОС, долаючи труднощі та перешкоди, працює на мистецькій ниві. Адже для людей з інвалідністю по зору пісня і слово — це духовна реабілітація, це – життя. Бажаємо усьому Товариству міцного здоров’я, гарного настрою та творчого горіння. Нехай новий рік принесе усім щастя, мир та надію на краще.

Пропонуємо переглянути фрагменти коляди та виступів колективу Чернівецького УВО  УТОС.

 

Параска Дутчак, м.Чернівці

Share Button