КРИЛА МУЗИКА ТА ПАТРІОТИЗМУ

Будинок звукозапису «НСТУ»  є одним з найулюбленіших місць для меломанів Києва. Часто  кияни та гості столиці мають можливість у його гостинній залі прослухати чудову музику та співи  різних жанрів.  Але вечір 27  серпня  цього року, був непересічним навіть для тих відвідувачів цього закладу, які звикли зустрічатися у ньому із перлинами музичного мистецтва.

Цього літнього вечора тут відбувся інклюзивний концерт «Відчинилося життя», присвячений тридцятирічному ювілею відновлення незалежності України.  Як розповіла засновник і координатор проекту «Відчинилося життя» Оксана Потимко  ідея проекту – виступи талановитих  незрячих співаків з усіх куточків України разом із  оркестром Львівського Національного театру імені Марії Заньковецької,  диригент – народний артист України  Богдан Мочурад.

Виступ оркестру з незрячими солістами є вкрай складним через фізичну неспроможність солістів бачити диригентську паличку і, відповідно, вказівки диригента. Заснований у Львові інклюзивний концерт «Відчинилося життя» не має аналогів в Україні ні в інших країнах Європи.  Проект діє вже чотирнадцятий рік і за цей час   відбулося  вісімдесят таких концертів у  багатьох містах України, Польщі, Угорщини, Швеції, Словаччини, Білорусії, Литви, Молдови. Проект об’єднав близько сотні музикантів, співаків, відомих українських і закордонних артистів.

 – Я дуже рада, що беру участь у цьому проекті із самого його початку. В мене є пісня із такою назвою і книга. І я дуже рада, що назва спрацювала і для багатьох співаків  творче життя насправді відчинилося і ми об’їздили багато міст України та Європи, – зазначила ведуча, народна артистка України Леся Горова.

Організаційним партнером  заходу стала  Київська міська  організація УТОС. У залі були присутні  члени  столичних ПО та УВП УТОС. Фінансову підтримку проекту надав Український культурний фонд.

Дійсно,   дарували своє мистецтво  незрячі виконавці з  різних куточків України. Вокалісти:

Світлана Пашкіна – Львів, Марія Швардак та Василь Човбан із Закарпаття. Дебютувала цього разу у проекті Віталіна Дуда з Харкова.

Василь Горошко та Микола  Пришнівський з Тернополя.

Михайло Бережний з Рівного. Вячеслав Мучичко з Мукачева. Віктор Нечетайло і Олексій Вишневський з Києва.

Переможиця  Всеукраїнського конкурсу вокалістів УТОС, який нещодавно  завершився, львів’янка Галина Джала, своїм прекрасним співом довела, що її успіх був не випадковим.

 Оскільки концерт був присвячений Дню незалежності України, то і твори, що виконувалися, здебільшого були присвячені саме Україні. Це були популярні пісні різних років, у які незрячі виконавці вкладали власні почуття.  Усіх розчулив спів наймолодших учасниць концерту Софії Хома з Мостиська, та  Ариночки Киркач  із Харькова. Софії лише дванадцять років із них шість вона виступає  у цьому проекті. Сподіваємося, що ця обдарована дівчинка надалі досягне справжніх висот вокального мистецтва: усі дані для цього вона має. І Аринка, яка і до першого класу піде лише наступного року, вже впевнено почувається на сцені. Вона вже співала із «Пікардійською терцією», а цього разу вперше і  з великим успіхом співала у супроводі  цілого оркестру.

 Зал вирував  захватом. І взагалі глядачі були надзвичайно щедрі на аплодисменти та інші знаки підтримки усім виконавцям.  Треба зазначити, що на захід були запрошені депутати, співробітники адміністрації президента України.  Добре, що у високому  мистецькому рівні незрячих виконавців змогли переконатися високопосадовці вищого рівня. Подарунком для усіх став виступ Олени Ковтун – майже легендарної переможиці  відомого конкурсу «Україна має талант».

Порадувала присутніх своїм співом і сама ведуча – Леся Горова, виконавши власну пісню «Танок».  Усім запамятався виступ Софії Гурової з  Кривого Рогу, яка грала на саксафоні славетну «Бесаме мучо». Так само і виступ сучасного кобзаря зі Львова Остапа Нестеровського нікого не залишив байдужим.

Концерт дообігає кінця… Учасники дякували за організаційну підтримку голові КМО УТОС В. В. Романюку та директору Київського УВП №2 УТОС О. Р. Вінковському. Сам В. В.  Романюк   також тепло подякував  усім причетним до організації концерту також наголосив на тому, що  подібні заходи корисні тим, що допомагають  виявити нові таланти, які надалі представлятимуть наше мистецтво. І цей концерт довів, що   наші аматори співають краще, ніж деякі професійні співаки. В.В.Романюк висловив побажання проекту і далі існувати та запевнив у тому, що очолювана ним організація завжди відкрита до співпраці.

До речі, по завершенні заходу усі члени столичних первинок та УВП УТОС отримали також подарунки від КМО УТОС.

Усі дякували керівнику проекту, громадській діячці, науковиці Оксані Потимко. А от сама пані Оксана не стала вихваляти власні досягнення. Її виступ був сповнений  глибоким патріотизмом та мудрістю. На її думку історія України, як і кожної великої, міцної, сильної і соборної держави має будуватися на історії успіху. Шкільні підручники мають бути виписані так, щоби діти з малечку знали, що нам є чим пишатися: починаючи від Софії Київської і звитяги козаків, нашими науковцями, нашими меценатами,  нашими духовними авторитетами.

 – І  цілком можливо, що маленькою краплиночкою, десь на маргінезі  новітньої  історії був і цей проект, який дав щастя багатьом людям. Відкрив і дав їм можливість багатьом незрячим «бачити» світ, завершила виступ Оксана Потимко.

  Це дійсно так. І багато хто з слухачів почувався немов окрилений, бо щира пісня незрячих митців дійсно дарувала крила музики та патріотизму.

Євгеній Познанський, «Промінь»

Share Button