СКАНДАЛЬНІ МЕНТАЛІСТИ ПІДТРИМАЛИ ПАРАЛІМПІЙЦІВ

Культовий метал-гурт «Rammstein» підтримав паралімпійську збірну Німеччини перед змаганнями у Токіо. На офіційному YouTube-каналі музикантів вийшла серія коротких відео про особливих спортсменів. До сюжетів увійшли кадри з тренувань та інтерв’ю паралімпійців. На фоні кожного відео лунає популярний трек «Ich will» («Я хочу») з альбому «Mutter» 2001 року. Ця платівка була визнана однією з найкращих робіт «Rammstein».

Чому артисти вирішили підтримати паралімпійців — не повідомляється. Проте, відомо, що фронтмен колективу Тілль Ліндеманн раніше був членом олімпійської збірної. У юні роки співак професійно займався плаванням. Тілль мав брати участь в олімпіаді 1980 року, але цьому не судилося бути. На одному з тренувань хлопець пошкодив м’язи пресу. Через травму Тіллю довелося покинути спорт. Невдовзі хлопець влаштувався на роботу в бібліотеку, де познайомився з Ріхардом Круспе. Разом вони заснували гурт «Rammstein». Колишній плавець почав займатися оперним вокалом. Згодом він став одним з найхаризматичніших рок-співаків світу.

Але не тільки потужний голос і незвичайна музика зробили «Rammstein» популярними. Видертися на творчий Олімп артистам також допомогли скандали. Цікаво, що резонанс у ЗМІ та серед публіки викликали зовсім не вигадані історії про учасників гурту. Предметом скандалів завжди ставала їхня творчість. Тож, розгляньмо деякі провокації паралімпійських благодійників і зробімо власні висновки!

Олімпійський скандал

Гарячі обговорення викликав кліп на пісню «Stripped» з альбому «Sehnsucht». Відео являє собою змонтовані кадри з Олімпіади 1936 року, яка проходила у Берліні. Цей факт обурив суспільство, адже всім відомо, яку ідеологію тоді містив спорт фашистської Німеччини. Але гурт «Rammstein» не змогли звинуватити у гітлерівській пропаганді. Все через те, що фашистські стяги були замінені прапором США. Таким чином артисти виказали свій погляд на нарцисичну американську політику.

Так називатися не можна!

Що означає назва колективу — це питання досі не має однозначної відповіді. Але відомо, що музиканти довгий час не могли з цим визначитися. Тоді хтось із гурту написав на автобусі для гастролей колективу «Ramstein fire show». Через це здійнявся страшенний скандал.

Річ у тім, що Рамштайн — це авіабаза на заході Німеччини, де сталася масштабна катастрофа. У 1988 році під час повітряного шоу італійських ВПС сталося падіння трьох літаків. В результаті загинуло сімдесят осіб, шістнадцять з них — діти. Понад тисячу  громадян потрапили у лікарню зі значними опіками.

Експлуатування цієї страшної трагедії у розважальному контексті здалося широкому загалу святотатством. Тож учасники гурту додали ще одну букву «m» у свою назву, що повністю змінило контекст. Так «Rammstein» став «таранним каменем». За словами Тілля Ліндеманна, вокаліста колективу, цією назвою вони хотіли показати міць своєї музики. Втім, цей аргумент не спрацював.

У дебютному альбомі «Herzeleid» є трек «Rammstein», у якому розкривається історія вищезгаданої авіакатастрофи. Ця пісня стала візитною карткою гурту, як і грандіозні фаєршоу, що він влаштовує на сцені. До речі, саме з цього треку почалася світова слава «Rammstein». Пісня стала саундтреком до фільму «Шосе в нікуди» режисера Девіда Лінча.

Нахились!

Черговий скандал спровокував перформанс під виконання пісні «Bück dich» («Нахилися») з альбому «Sehnsucht». Під час виконання цього треку вокаліст і клавішник імітують статевий акт на сцені. У багатьох країнах це стає приводом для термінового завершення концерту. Часто організатори вимикали електрику, аби припинити неподобство. У США хуліганська витівка закінчилася арештом. Поліцейські затримали порушників і провели з ними профілактичну бесіду у відділку. Чи зупинило це «Rammstein» — аж ніяк.

Дивний перформанс спровокував розмови про гомосексуальність артистів. Члени гурту не коментували ці чутки. Через кілька років «Rammstein» видали кліп на пісню «Mann gegen Mann» («Чоловік проти чоловіка»), в якій розкривалися проблеми геїв. На відео музиканти постають повністю оголеними. Виключення складає вокаліст Тілль Ліндеманн. Він знявся у шкіряній білизні та в елегантних ботфортах на підборах. Кліп містить сцени гомосексуальної оргії.

Таким був раммштайнівський жарт про нетрадиційну орієнтацію музикантів. Розіграш вдався, але ніхто не сміявся. Натомість люди сильно обурювалися.

Скандал без скандалу

У 2001 році, коли відбувся реліз альбому «Mutter», журналісти та публіка були жахливо шоковані: «Rammstein» не викинули жодної провокації! Це спровокувало журналістів шукати скандали на рівному місці. Преса намагалася знайти страшний таємний підтекст в обкладинці альбому. На ній зображувався фрагмент обличчя ембріона. Але ця спроба не прокотила.

Правда під забороною

У 2019 році «Rammstein» презентували кліп на пісню «Deutschland» («Німеччина»). Головну роль Німеччини у відео грає чорношкіра акторка Рубі Коммі. У кліпі змальовані найдраматичніші, найстрашніші та найганебніші епізоди із німецької історії. На деяких кадрах представлені сцени голокосту євреїв. Саме вони викликали широкий резонанс політичного характеру. Активісти та посадовці з Німеччини та Ізраїлю назвали вчинок музикантів неприпустимим. На думку політиків, «Rammstein» перейшли усі межі. Втім, преса та суспільство підтримали артистів. Історію треба пам’ятати такою, якою б вона не була. Факти мусять зберігатися у правдивому стані, а не спотворюватися чи приховуватися.

Нащо вони це роблять?

«Rammstein», як і інші рок-виконавці, навмисно провокують скандали. Це робиться не лише задля слави. Таким чином митці ставлять під сумнів адекватність суспільства, його щирість і відвертість перед самими собою. Політичні гасла та лицемірна політкоректність не мають затьмарювати здоровий глузд і присипляти свідомість громадян.

Крім того, секс і насилля — основа людської природи. Це саме те, чого підсвідомо вимагають люди. Їм подобається агресивна демонстрація сили та сексуальності. Тож, не дивно, що такі гурти, як «Rammstein» досягають світової слави та любові широкої аудиторії.

Спостерігайте за навколишнім світом, але аналізуйте побачене. Ніщо не може бути однозначним.

Юлія Мостова, «Промінь»

Share Button