Спроба рейдерської атаки на Українське товариство сліпих

Сьогодні Українське товариство сліпих переживає особливо важкі часи: з одного боку соціально-економічна криза в країні, з іншого — пандемія коронавірусу, яка нещадно вирує регіонами нашої держави. Звісно, ці зовнішні чинники негативно позначаються на життєдіяльності нашого Товариства. Проте велику й серйозну загрозу для нашої організації становлять внутрішні чвари, розбрат і нездорові амбіції, що дестабілізують діяльність усієї Системи. Останнім часом, коли все ближче до XVIII з’їзду УТОС та обрання голови Товариства, так звана купка «борців за справедливість» серед яких декілька директорів підприємств і голів первинних організацій УТОС, чомусь вирішили від імені всього Українського товариства сліпих закликати незрячих вчиняти протиправні дії, хоча на це вони делегували самі себе. Інформаційний простір, зокрема, соцмережі, Фейсбук заполонили меседжі про те, що Товариством керують волоцюги й корупціонери, які розкрадають і розпродають УТОС. При цьому закликали Президента України, Сушкевича В. М., інших можновладців і навіть Бога «врятувати» УТОС. Хоча такими своїми недолугими діями вони самі руйнують УТОС і підривають авторитет нашої організації перед державою. На жаль, безкарність усіх цих дій призвела до того, що була спроба рейдерської атаки по заволодінню Українським товариством сліпих. Приголомшливий сюрприз стався саме в той день, коли 5 квітня під стінами Центрального правління УТОС у Києві була організована акція, на яку директори УВП УТОС: Вінницького — Ільницький К., Кременчуцького — Гришин Ю., і Херсонського — Бондаренко О. привезли членів УТОС. Організатори свої амбіції й особисті образи переклали на все Товариство. Учасники акції «мирно» облаяли, облили брудом і звинуватили в усіх гріхах керівництво УТОС, членів Президії й директорів, які виявляють солідарність із більшістю членів Товариства. Також присутні намагалися потрапити до закритого приміщення ЦП УТОС, хоча знали, що у зв’язку з офіційним повідомленням про початок суворого локдауну в Києві, апарат Центрального правління працюватиме дистанційно. Треба зазначити, що ніяких чітких вимог учасники акції не висували й конструктивних пропозицій щодо діяльності УТОС не пропонували. Проте все ж поїздка до Києва виявилася не даремною: за словами учасників акції вони непогано підзаробили в такий складний час. Погодьтеся, одна тисяча двісті гривень на дорозі не трапляються.

А тепер про сам сюрприз. Дуже дивне співпадіння, але того ж 5 квітня 2021 р. до Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України поки що не встановленою особою були подані документи щодо проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу стосовно зміни керівника громадської організації «Всеукраїнська організація інвалідів “Українське товариство сліпих”». Документи були подані на підставі начебто вже проведеного XVIII з’їзду УТОС, а делегатами з’їзду представлені підписи учасників проведеної 5 квітня акції.

Керівництво Українського товариства сліпих про цю ситуацію дізналося випадково й одразу проінформувало Міністерство юстиції України й Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, що наразі Українське товариство сліпих тільки готується до проведення чергового, XVIII з’їзду УТОС, який має відбутись цього року й на якому мають обрати голову УТОС. За затвердженим планом відбуваються звітно-виборчі конференції обласних організацій Українського товариства сліпих, на яких, відповідно до статуту УТОС, обирають делегатів XVIII з’їзду УТОС.

Крім цього Українське товариство сліпих проінформувало Національну поліцію про події, які мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 205-1 Кримінального кодексу України, за якою внесення в документи, які, відповідно до закону, подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, — караються штрафом від п’яти тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, — караються штрафом від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Українське товариство сліпих сподівається, що правоохоронні органи нададуть відповідну правову оцінку діям особи чи групи осіб, які подали сфальсифіковані документи для проведення державної реєстрації, зазначивши в них завідомо неправдиві відомості.

Українське товариство сліпих також звернулося до Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України з проханням надати матеріали з реєстраційної справи, щоби встановити коло конкретних осіб, причетних до дій пов’язаних із намаганням змінити керівництво УТОС із порушенням норм статуту УТОС та чинного законодавства України.

Треба сказати, що такого обурливого зухвальства Українське товариство сліпих не знало за всю свою, майже дев’яносторічну, історію існування.

Share Button