УТОС звернувся до Президента України щодо надання фінансової підтримки у 2020 році

Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», прийнятий Верховною Радою України 14 листопада 2019 року передбачав за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» видатки у сумі 89362,4 тис. гри. з них на фінансування підприємств і організацій невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих. Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та Союзу осіб з інвалідністю України окремим рядком передбачено – 76025.9 тис. гривень.

13 квітня 2020 року Верховна Рада України ухвали Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», яким за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» зменшено обсяг видатків споживання до 66426.0 тис. гривень. Крім цього з бюджету вилучено окремий рядок відповідно до якого передбачалось фінансування підприємств і організацій невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих. Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та Союзу осіб з інвалідністю України.

16 квітня 2020 року Голова Центрального правління Українського товариства сліпих Більчич Владислав Миколайович звернувся до Президента України Зеленського Володимира Олександровича з офіційним листом, текст якого опубліковано нижче.

__________________________________________________________

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ
ВСЕУКРАЇНСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ІНВАЛІДІВ
«УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО СЛІПИХ» (УТОС)
ЦЕНТРАЛЬНЕ ПРАВЛІННЯ

16.04.2020р. № 16-10/23

Президенту України
В.О. Зеленському

Шановний Володимире Олександровичу!

Всупереч попереднім рішенням Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів про продовження дії нормативно-правових документів, якими врегульовується фінансування Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих, в результаті прийнятого 13.04.2020 р. Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020рік» (реєстраційний № 3270-д від 11.04.2020р.) яким скасовано виділення фінансової підтримки окремим рядком для УТОС і УТОГ, переведено отримання такої підгримки на конкурсних умовах, цим самим створюючи соціальну напругу, при якій тисячі осіб з порушеннями зору та слуху залишаться без необхідної щоденної допомоги, знищення мережі організацій невиробничої сфери, працівники якої щоденно здійснювали роботу у партнерстві з державою для реалізації державної політики соціальної захищеності осіб з інвалідністю зі слуху та зору.

Просимо Вашого термінового доручення у вирішенні через Міністерство соціальної політики України врегулювання питання фінансування діяльності Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих, що передбачено, діючими нормативно-правовими актами, які до цього часу виконувалися. Звертаємо увагу, що у зв’язку з поширенням епідемії коронавірусної інфекції не може бути проведення будь-яких конкурсів. Вимушені Вас інформувати, що на цей час вже четвертий місяць сотні працівників УТОС, з яких основному – це особи з інвалідністю, не отримують заробітну плату і це тоді коли людям з порушенням зору потрібна допомога, як особам з найтяжчою нозологією інвалідності

Просимо від імені багатотисячної спільноти сліпих і глухих, працівників соціальної сфери наших товариств Вашої допомоги в недопущенні безробіття в товариствах, у вирішенні питання збереження діючих невиробничих структур УТОС і УТОГ, вирішення питання отримання для наших товариств фінансової підтримки без впровадження конкурсу, що дасть можливість зберегти нам діючі робочі місця для осіб з інвалідністю по зору і слуху, забезпечити їх роботою та належною заробітною платою в цей нелегкий для України час, пов’язаний з пандемією і карантином.

З повагою,

Голова Українського товариства сліпих В.М. Більчич

Share Button