УТОС позбавили гарантованої фінансової підтримки у 2020 році

Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», прийнятий Верховною Радою України 14 листопада 2019 року передбачав за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» видатки у сумі 89362,4 тис. гри. з них на фінансування підприємств і організацій невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих. Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та Союзу осіб з інвалідністю України окремим рядком передбачено – 76025.9 тис. гривень.

13 квітня 2020 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», яким за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» зменшено обсяг видатків споживання до 66426.0 тис. гривень. Крім цього з бюджету вилучено окремий рядок відповідно до якого передбачалось фінансування підприємств і організацій невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих. Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та Союзу осіб з інвалідністю України.

Об’єднана редакція періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» не зможе функціонувати належним чином, якщо не матиме стабільної фінансової підтримки з боку держави. В зв’язку з цим колектив редакції вирішив 14 квітня 2020 року звернутись з листом до Президента України Володимира Зеленського.


Президенту України
Зеленському В.О.

Шановний Володимире Олександровичу!

Чинний Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачає за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» видатки у сумі 89362,4 тис. гри. з них на фінансування підприємств і організацій невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих. Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та Союзу осіб з інвалідністю України окремим рядком передбачено – 76025.9 тис. гривень.

У проекті Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» зменшено обсяг видатків споживання до 66426.0 тис. гривень.

У зв’язку зі зменшенням обсягу видатків за вищезазначеною програмою Міністерство соціальної політики України визнало за доцільне забезпечити пропорційне їх зменшення за окремим рядком. Тома Міністр соціальної політики України Марина Лазебна листом №4930/0/2-20/10 від 9 квітня 2020 року звернулась до голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Юрія Арістова з проханням внести зміни до зазначеного проекту, передбачивши в додатку № 3 за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю», з обсягом видатків споживання 66426,0 тис гри, окремий рядок «у тому числі фінансова підтримка Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, підприємств і організацій невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих, та Союзу осіб з інвалідністю України» з обсягом видатків споживання 54778.3 тис гривень.

На превеликий жаль Комітет з питань бюджету Верховної Ради України не взяв до уваги позицію Міністерства соціальної політики України та виніс законопроект на розгляд Верховної Ради України 13 квітня 2020 року так і не повернувши до законопроекту окремий рядок, який є у чинному Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Скоріш за все це відбулось під впливом та наполяганням голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України Галини Третьякової, яка з самого початку чинила перепони фінансуванню вищезазначених громадських організацій за окремим рядком у бюджеті.

Вищезазначені громадські організації з розумінням поставились до зменшення суми фінансової підтримки, але маючи підтримку Міністерства соціальної політики України ніхто не сподівався на те, що Верховна Рада України вилучить з бюджету окремий рядок, за яким мали б фінансуватись вищезазначені громадські організації, навіть не поцікавившись думкою цих організацій та не врахувавши позицію головного розпорядника за цією бюджетною програмою.

Приймаючи таке рішення Верховна Рада України зовсім не врахувала, що Українське товариство сліпих та Українське товариство глухих, які були створені рішенням українського уряду ще у 1933 році, є специфічними найбільшими всеукраїнськими громадськими організаціями, які мають значний практичний досвід здійснення соціально-трудової реабілітації людей з інвалідністю, залучення їх до суспільно корисної діяльності та організації їхнього дозвілля.

Діяльність Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих спрямована на щоденну конкретну практичну допомогу людям з інвалідністю по зору і слуху та здійснюється на постійній основі та носить системний характер, що потребує постійного стабільного фінансування, яке зазначені товариства самостійно забезпечити не можуть.

9 листопада 2018 року Комітет ООН по правам осіб з інвалідністю ухвалив Зауваження загального порядку № 7 (2018) про участь осіб з інвалідністю, включаючи дітей з інвалідністю, через об’єднання, які їх представляють, у здійсненні і моніторингу Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

Згідно пункту 61 цих зауважень Комітет ООН по правам осіб з інвалідністю рекомендує державам-учасницям вжити критерії виділення коштів на цілі проведення консультацій, в тому числі за допомогою розподілу коштів між різними організаціями осіб з інвалідністю на рівних засадах, включаючи стійке базове інституційне фінансування, а не тільки проектне фінансування.

Українське товариство сліпих та Українське товариство глухих завжди отримували фінансову підтримку виключно на функціонування розгалуженої мережі об’єктів непромислової сфери цих товариств (обласних і територіальних організацій, бібліотек, клубів, гуртожитків та баз відпочинку), а не на проведення різноманітних заходів (конференцій, семінарів, виставок та концертів). Враховуючи це УТОС та УТОГ потребують саме базового інституційного фінансування.

80% фінансової підтримки Українське товариство сліпих та Українське товариство глухих спрямовують на оплату праці працівників непромислової сфери, які переважно є людьми з інвалідністю. Із-за обмеженого фінансування заробітна плата цих працівників складає не більше гарантованого державою мінімуму, але й цієї заробітної плати люди не отримують з початку року, терплячі очікуючи на затвердження паспорта бюджетної програми. І ось з’ясувалося, що сподівання марні, бо кошти передбачені в окремому рядку для вищезазначених громадських організацій не тільки зменшились в обсязі, а й були об’єднані з сумою коштів, що мали б піти за результатами конкурсу на підтримку реалізації програм (заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю.

Ситуація, що склалась є неприпустимою й для Об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик», яка є унікальною та єдиною в Україні редакцією, яка вже понад 85 років випускає спеціалізовані періодичні видання для людей з порушенням зору, сприяючи тим самим реалізації їхнього права на доступ до інформації у прийнятному для них форматі.

Колектив Об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» переважно складається з людей з інвалідністю по зору, які третій місяць не отримують заробітної плати очікуючи затвердження паспорта бюджетної програми, але при цьому повноцінно виконують свої посадові та професійні обов’язки, готуючи до друку періодичні видання.

Слід зазначити, що плоскодрукована газета «Промінь», яка виходить збільшеним шрифтом для слабозорих, переважно розповсюджується серед передплатників підписку яких здійснено за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів. Гранична вартість цієї передплати встановлена Міністерством соціальної політики України у розмірі 68 гривень на рік. П’ять років поспіль гранична вартість переплати не переглядалась. Тому забезпечити функціонування редакції за рахунок переплати не вдасться ніяк.

Щодо журналу для дорослих «Заклик» та дитячого журналу «Школяр», які виходять рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, то Фонд соціального захисту інвалідів надає безповоротну фінансову допомогу тільки на їх друк, а готувались вони до друку за рахунок коштів фінансової підтримки, якої у цьому році ми скоріш за все не отримуємо.

Об’єднана редакція періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» не зможе функціонувати належним чином, якщо не матиме стабільної фінансової підтримки з боку держави, тому звертаємось до Вас, шановний Володимире Олександровичу, з проханням не підписувати Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який Верховна Рада України ухвалили 13 квітня 2020 року або терміново внести на розгляд Верховної Ради України інший законопроект, яким буде передбачено відновлення окремого рядку для фінансової підтримки вищезазначених громадських організацій, як це і є у чинному Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»,

З повагою,

Головний редактор
ОРПВ УТОС «Заклик»                                                                    Н.А. Щербань

Share Button