Київський міський конкурс читців за Брайлем

4 грудня 2019 року відбувся Київський загальноміський конкурс на краще володіння шрифтом Брайля. Підготовка цього Міського конкурсу тривала досить довгий час. Ще на початку осені структурним підрозділам Київської міської організації УТОС було запропоновано провести відбір найкраще читаючих шрифтом Брайля членів УТОС, підготувати їх та направити для участі в Міському конкурсі.

Згідно Плану роботи Київської міської організації УТОС підготовку цього конкурсу було доручено Центральній спеціалізованій бібліотеці для сліпих ім. М.Островського. Був сформований оргкомітет у складі; Вишняков Ю.М.; Бурчак О.К.; Ворон Н.І.; Хижняк В.П.; Потеляхіна М.В.; Гусєва І.А.; Шевченко І.А.; Познанський Є.В. На засіданні оргкомітету були обговоренні шляхи підготовки до конкурсу та процес його проведення, нагородження учасників. Київською міською організацією УТОС було запропоновано звернутись до спонсорів з проханням про надання матеріальної допомоги переможцям конкурсу.

На жаль, хоча Положення було розіслано заздалегідь, вивішено в ЗМІ, наші структурні підрозділи довго вирішували з кандидатурами конкурсантів. Багато керівників структурних підрозділів напередодні чи навіть в день проведення конкурсу пропонували нові прізвища учасників конкурсу. Оргкомітет, який готовив тексти для конкурсу не зміг в день проведення прийняти всіх бажаючих учасників. На майбутнє потрібно враховувати вимоги Положення про проведення конкурсу, адже такий захід готовиться на певну кількість учасників і зрозуміло, що в останій день це змінити неможливо.

Оргкомітетом було сформовано незалежне журі у складі: О.Василенко; М.Куценко; Н.Ворон. Саме таке журі, яке практично не зустрічалось попередньо з учасниками не виділяло нікого особисто, а оцінювало лише за якістю читання.

Оргкомітет залучив спонсорів з благодійного фонду, які надали всім учасникам конкурсу подарунки.

Після закінчення конкурсу проводилось нагородження учасників. Київська міська організація УТОС нагородила трьох переможців Грамотами з врученням грошових премій:
– за перше місце тисяча гривень;
– за друге місце сімсот гривень;
– за третє місце п’ятсот гривень.

У виступі голови правління Київської міської організації УТОС М. Новосецького прозвучала пропозиція про можливість проведення таких конкурсів в структурних підрозділах Українського товариства сліпих, а переможці цих конкурсі в могли б прийняти участь у Всеукраїнському конкурсі на краще володіння Брайлем. Висловлювалась необхідність періодичного проведення таких конкурсів. Членів УТОС яких хвилює така робота, які мають свої зауваження та пропозиції щодо проведення майбутніх заходів було запрошено на розширене засідання “Реабілітаційної ради” яке відбудеться 11 грудня в читальному залі Центральної бібліотеки УТОС.

На цьому засіданні Реабілітаційної ради будуть розглядатись питання проведення реабілітаційних, культурно-масових, спортивно-оздоровчих заходів в наступному 2020 році.

Заступником голови ЦП УТОС Михайлом Новосецьким було висловлено щиру подяку оргкомітету конкурсу, членам журі та особисто директору Київського УВП №2 УТОС Олександру Віковському, заступнику директора В.Романюку за надання можливості проведення міського конкурсу в актовому залі підприємства. Було відзначено добру підготовку, теплий і дружній прийом учасників.

Після закінчення конкурсу всі його учасники, оргкомітет, члени журі отримали подарунки від Київської міської організації УТОС.

Конкурс читців за Брайлем, Київ, 04.12.2019

Share Button