ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З МАМИНОЇ КОЛИСАНКИ

23 жовтня 2019 року у Києві відбулася презентація збірника «Рідна колисанка».

Цей збірник колискових пісень є частиною однойменного інклюзивного проєкту, підтриманого Українським культурним фондом, що має на меті ознайомити дітей, їхніх батьків і педагогів з колисковими піснями народів, що з давніх часів проживають в Україні.

Головною метою проєкту є соціалізація дітей з інвалідністю через участь в інклюзивних заняттях культурно – мистецького напрямку з залучанням національних спільнот України. На арттерапевтичних заняттях «Світ в твоїх долонях», які проводилися для дітей з інвалідністю, з цих пісень діти дізнавалися про історію тієї чи іншої національної спільноти (білоруської, болгарської, вірменської, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдовської, німецької, польської, ромської, угорської), їхню культуру, традиції, вслухалися у звучання мови, роздивлялися національні костюми, а ще ілюстрували почуті колискові пісні. Дитячі малюнки власне і прикрасили збірник «Рідна колисанка», який за проєктом виданий видавництвом «Веселка» у плоскодрукованому варіанті. Приємно, що з колисковими різних народів можуть ознайомитись не тільки дітки, які добре бачать, але й також незрячі. Адже збірник було видано також і шрифтом Брайля у Республіканському будинку звукозапису і друку Українського товариства сліпих накладом сто п’ятдесят примірників.

Збірник «Рідна колисанка» шрифтом Брайля

Видання здійснено в рамках проєкту «Рідна колисанка», реалізованого громадською організацією «Вулик ідей» за підтримки Українського культурного фонду. За словами учасників  інклюзивного проєкту дев’ятсот дев’яносто плоскодрукованих книг буде розповсюджено по дитячим бібліотекам України, а книжки шрифтом Брайля будуть розповсюджені по інклюзивним центрам і спеціалізованим школам для незрячих дітей.

Команда проєкту «Рідна колисанка»

Презентація збірника зібрала учасників проєкту та запрошених гостей у Колонній залі Київської міської державної адміністрації. Команда видавців вітала присутніх з виданням збірника «Рідна колисанка» демонструючи обидва варіанти книжки. Привітати з цією цікавою подією прийшли діти, які подарували всім присутнім чудовий гала-концерт:

цілий шумовий оркестр з учасників проєкту зіграв польку;

Бондаренко Олеся заграла на фортепіано;

Кириленко Ліля заспівала білоруською;

Кириленко Міла розказала гумореску;

Погосян Ангеліна станцювала вірменський таночок;

Томашева Катерина зачитала колискову, що народилася у неї під час проєкту;

Максим Войтко і Саша Самусєва виступили зі справжнім цирковим номером.

Треба зазначити, що всі учасники, які брали участь у цьому концерті представляли спільноти народів, які проживають на території України і чиї колисанки увійшли до цього збірника.

Також послухати ці колискові можна на сайті проєкту: https://kolysanka.org.ua

Наш кор., «Промінь»

Share Button