У КИЇВСЬКІЙ ФОРТЕЦІ ТРИВАЄ РЕАЛІЗАЦІЯ УНІКАЛЬНОГО МАСШТАБНОГО ІНКЛЮЗИВНОГО ПРОЕКТУ «ФОРТЕЦЯ БЕЗ БАР’ЄРІВ»

Київська Фортеця, що знаходиться в самому центрі столиці, – це не просто унікальний музейний комплекс фортифікаційних споруд. Це – дзеркало багатовікової історії України, а також сусідніх країн: Польщі, Литви, Туреччини, Росії. Київська Фортеця – це наша історія, яку потрібно знати кожному українському громадянину.

Тому для громадськості було дуже приємно дізнатись, що саме зараз в Національному історико – архітектурному музеї «Київська фортеця» триває реалізація унікального масштабного проекту «Фортеця без бар`єрів», спрямованого на адаптацію музейного простору та екскурсійної діяльності для інклюзивних завдань розвитку українського суспільства. Проект здійснюється за підтримки Українського культурного фонду в рамках програми «Інклюзивне мистецтво (продукт)».

Перший заступник директора  Національного історико – архітектурного музею «Київська фортеця» Олена Ющенко розповідає:

– Проект передбачає демонстрацію нової унікальної експозиції, доступної для незрячих людей. Просто неба на території Госпітального укріплення на Печерську відбудеться встановлення інформаційно-демонстративних стендів з інформацією про вигляд фортифікаційних об’єктів з даного конкретного місця. Графічні матеріали буде накрито оргсклом з рельєфом контурів об’єктів, інформацію про об`єкти буде продубльовано шрифтом Брайля. Також  заплановано друк шрифтом Брайля путівників територією та експозиціями Київської Фортеці, забезпечення доступності для незрячих людей до експонатів Музею, виготовлення 3D моделей музейних предметів і споруд – для їх тактильного сприйняття незрячими людьми, розробку екскурсії експозицією музею, яку буде вести, зокрема, незрячий екскурсовод – для незрячих осіб і взаємозбагачення змішаних груп відвідувачів Музею.

Путівник по музею шрифтом БрайляПутівник по музею шрифтом Брайля

Планується виготовлення 3D моделі Госпітального укріплення та її друк на 3D принтері з метою використання в екскурсійній роботі, формування спеціальних маршрутів та експозиції для незрячих відвідувачів, як по території, так і по експозиції «Косий капонір»;  дублювання інформаційних етикеток шрифтом Брайля  – до тридцяти об’єктів; забезпечення безпечної  тактильної взаємодії з експонатами музею  – до тридцяти експонатів для дотику; оснащення експозицій QR-кодами та тактильними орієнтирами для незрячих: формування спеціальної цифрової колекції з записів на об’єкти, експозицій і території, пов’язаної з експозицією для незрячих – до сорока записів.

Генеральний директор музею «Київська фортеця» Оксана Новікова-Вигран зазначає:

– Актуальність проекту важко переоцінити, адже її обумовлено створенням безбар’єрного доступу до всіх об’єктів культурної спадщини на території держави для всіх категорій населення, враховуючи  людей з порушенням зору. Проект також спрямовано на вирішення проблеми розширення аудиторії відвідувачів музейних експозицій завдяки залученню нових категорій відвідувачів, що є одним з найактуальніших завдань роботи Київської Фортеці. Проект дає можливість залучити до музею таку категорію, як незрячі особи та особи з порушенням зору – завдяки створенню відповідної інфраструктури (із застосуванням спеціальних орієнтирів, засобів тактильного, вербального сприйняття та сприйняття запахів тощо)  і впровадженню інноваційних рішень, у тому числі з використанням цифрових та 3D технологій. Таким чином, буде значно розширено можливості  сприйняття музейної експозиції для різних груп та категорій відвідувачів,  а також їх взаємного збагачення та подолання бар’єрів у доступі до культурної спадщини.

Завдяки втіленню в життя проекту «Фортеця без бар`єрів» українське суспільство отримає платформу взаємодії світу незрячих і світу зрячих в унікальному музейному просторі, налагодяться дієві контакти і взаємодія різних соціальних і професійних груп для подальшого інклюзивного розвитку в секторі  культурної спадщини.

Заступник директора з наукової роботи Андрій В’ялець вважає:

– Цільова аудиторія проекту є досить широкою та не обмежується незрячими людьми та людьми з порушеннями зору. Це можуть бути, як незрячі особи , так і звичайні відвідувачі Музею, які прагнуть отримати більше інформації про музейні територію та експозиції, в тому числі через тактильне сприйняття та застосування сучасних гаджетів. Крім того, це можуть бути фахівці музею, представники Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору “Генерація успішної дії”, кафедри спеціальної психології корекційної та інклюзивної освіти  Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка, Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського, волонтери-студенти Інституту Людини Київського університету імені Бориса Грінченка, військовослужбовці з відділення офтальмології Військового шпиталю, що втратили зір в зоні АТО та ін.

Реалізація проекту успішно триває. Вже проведено консультації і робочі наради з експертами та розробниками, роботи з формування цифрової колекції, згенеровано QR-коди, підготовлено тексти путівника та інформаційних матеріалів, розпочато їх адаптацію, визначено маршрут екскурсії та відібрано музейні предмети для тактильного сприйняття, виконано аеро- та фото- зйомку об’єкту моделювання (Комплексу Госпітального укріплення) тощо.

Очікується, що вже наприкінці осені відвідувачі Київської Фортеці зможуть ознайомитись з оновленою експозицією та з новими екскурсійними маршрутами.

Треба ще раз зазначити, що такий актуальний і соціально значимий проект Національний історико – архітектурний музей «Київська фортеця» зміг здійснити завдяки підтримки Українського культурного фонду. Також до цього Проекту залучений Республіканський будинок звукозапису і друку Українського товариства сліпих, в якому друкуються інформаційні текстові матеріали шрифтом Брайля: путівник, роздатковий матеріал, етикетки з описом експонатів Музею.

Інна Гончарова, координатор комунікаційної частини проекту

Share Button