У «Lego» розробили конструктор для дітей із порушеннями зору

Данська компанія створила «брайлівські цеглинки», аби веселіше та ефективніше вивчати рельєфно-крапкову мову.

Данський виробник іграшок презентував «брайлівські цеглинки» – Lego-набори для дітей, які допоможуть вивчати мову Брайля цікаво та інтерактивно. Кожен набір міститиме 250 цеглин, брусочки яких містять цифри, букви та математичні знаки, нанесені рельєфно-крапковим шрифтом.

У «Lego» розробили конструктор для дітей із порушеннями зору

Усі цеглинки сумісні з усіма сучасними наборами «Lego» і мають друковані інструкції та пояснення, дозволяючи людям без порушень зору вивчати шрифт Брайля. Діти зможуть гратися та вчитися одночасно.

Подібні цеглинки зі шрифтом Брайля вже пілотовані в британських школах і компанія-розробник обіцяє з 2020 року почати доставку «брайлівських цеглинок» до шкіл та благодійних організацій для незрячих. В магазинах ці конструктори також з’являться у 2020-му.

Мало з наявних варіантів надають дітям необхідну гнучкість у навчанні. Наприклад, машина Перкінса (одна з найпоширеніших друкарських машинок шрифтом Брайля) важка у користуванні, а помилки не можна виправити, – говорить керівник проекту Стін Сторм.

Перед початком роботи над проектом, команда компанії «Lego» консультувалась з експертами галузі та дізналася, що інструментів для вивчення шрифту Брайля є дуже мало.

З появою тисяч нині доступних аудіокниг і комп’ютерних програм, усе менше дітей навчаються читати шрифтом Брайля, – сказав Філіп Шазаль, голова Європейського союзу сліпих.

У «Lego» розробили конструктор для дітей із порушеннями зору

Однак, у «Lego» відзначають, що вони не втрачають надію, тож одна з цілей проекту – зацікавити дітей вивченням мови Брайля. Дуже важливо, щоб громадськість звернула увагу на актуальність вивчення рельєфно-крапкового шрифту, попри сучасні цифрові засоби для відтворення інформації.

  • За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі 19 мільйонів дітей мають порушення зору. З них близько 1,4 млн дітей мають незворотну сліпоту;
  • Близько 75% дорослих європейців з інвалідністю зору є безробітними. Серед людей з інвалідністю 53% в Європі є безробітними. Безробіття тісно пов’язане з дискримінацією, бідністю та соціальним виключенням (джерело: Європейський форум осіб з інвалідністю та Європейський союз сліпих);
  • У Сполучених Штатах лише 10% сліпих дітей навчаються читати шрифтом Брайля, у порівнянні з 50% у 1950-х роках (згідно зі звітом Національної федерації сліпих). Проте, за даними Американського видавництва для сліпих, є тенденція до збільшення відсотка людей, що володіють мовою Брайля.
  • Діти з вадами зору часто натрапляють на труднощі в освітній системі, оскільки не вистачає ресурсів (джерело: Європейський форум щодо прав людей).

Вивчення мови Брайля є вкрай важливим для людей з погіршеним зором, адже це дає їм більше незалежності. Такі люди мають вищий рівень освіти та реальні можливості для працевлаштування.

Ми переконані, що «Lego Braille Bricks» може допомогти підвищити рівень зацікавленості у вивченні Брайля, тому ми раді, що Фонд LEGO робить можливим продовжити цю концепцію та довести її до дітей у всьому світі, – додає Шазаль.

Посилання на LEGO: https://www.lego.com/en

Share Button