ЛІТЕРАТУРНИЙ ПОРТРЕТ: «ЕРІХ МАРІЯ РЕМАРК: ПРО ЖИТТЯ, КОХАННЯ І ВІЙНУ»

В бібліотеці ПОГ «Коростенське УВП УТОС» відбувся спільний захід з працівниками Коростенської міської бібліотеки ім. М.Островського,присвячений 120 -річниці з дня народження Еріха Ремарка. До уваги читачів був представлений перегляд літератури ”Лицар пера”. Це була незвичайна людина. Один з найпопулярніших німецьких письменників в Україні.

Бібліотекар Марія Боровська змістовно та цікаво розповіла про життя та творчу діяльність письменника. Незалежність, терпимість, почуття гумору – ці риси характеру Ремарк вважав визначальними. Він народився 22 червня 1898 році в Оснабрюці, в сімї палітурника. Ще дитиною він зачитувався книгами до пізньої ночі , захоплюючись творами Цвейга , Достоєвського , Гете та інших авторів. Писати Еріх почав у сімнадцять років. Йому знадобилися роки, щоб заговорити своєю мовою і знайти свої теми. Роман «На Західному фронті без змін» вважається найпопулярнішим антивоєнним романом. Автор написав його на одному диханні — всього за шість тижнів. За романом був знятий фільм, який отримав одразу два Оскари. Своїй сестрі , яку стратили нацисти, він присвятив роман «Іскра життя». Романи «Три товариші», «Тріумфальна арка», «Час жити і час помирати» та інші багато разів видавалися різними мовами , зокрема й українською. Читачі бібліотеки активно доповнювали розповідь своїми враженнями від прочитаних книг. Адже в кожному літературному герої є частинка автора. Слід  відзначити  сім`ю Федоренчик – Галину Валентинівну та її доньку Ангеліну , ученицю школи №11 , які прочитали майже всі романи Ремарка. Ангеліна зачитала кращі цитати автора. Вони безсумнівно передають той талант , який був у Ремарка і залишився в його творіннях у вигляді книг до сьогодні і назавжди .

Бібліотекар Тетяна Ястремська відмітила , що всі його твори були наповнені його особистими переживаннями та враженнями. Ремарк був відомий не тільки як чудовий письменник , а й як підкорювач жіночих сердець. Цінною рисою творів є його здатність передати таке почуття як любов , не зважаючи на війну, хворобу, вік . Цим самим він доводить, що немає нічого сильнішого від кохання . Любов, творчість, дружба, стосунки , сила волі— це ті ключові поняття, що неодмінно впливають на формування нас з вами , як людей розумних , як людей розуміючих, свідомих .

В цьому скарб Ремарка. “ Вчись людяності “- такий заповіт залишив нам Еріх Марія Ремарк.

Тетяна Ястремська, бібліотекар Коростенського УВП УТОС.

Share Button