У Рівному обговорили стан дотримання прав людей з інвалідністю

7 травня 2018 року у Рівному у Центрі комунікацій «МедіЯ» відбулася прес-конференція на тему захисту прав людей з інвалідністю. Участь у прес-конференції взяли заступник міського голови Рівного, голова Комітету доступності людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об`єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Віталій Герман, начальник відділу соціального-побутового обслуговування людей з інвалідністю Управління праці та соціального захисту населення Анна Ігнатова, заступник директора Рівненського міського центру зайнятості Світлана Ротар та радник міського голови Рівного з питань людей з інвалідністю Петро Поліщук.

За словами, радника міського голови Рівного з питань людей з інвалідністю Петра Поліщука, часто ремонтні роботи з покращення виконують не правильно.

«Наприклад тактильна плитка повинна лежати перпендикулярно до переходу, а вони чогось кладуть навскоси і людина іде діагонально переходу. Не всюди понижені переходи. Міська влада закупила 6 низькопідлогових тролейбусів, ще один аналогічний львівський їздить. Щоправда не завжди водії під’їжджають до брівки, але це вже питання інше. Нещодавно була реконструкція площі біля органного залу – поклали плитку, зробили стовпчики, щоб машини не їхали на тротуар. На даний момент, вони мабуть попросили два стовпчика зрізати, бо в них автобус там стає. І ті стовпчики зрізали саме на переході і там залишилось приблизно 3 см. Людина будь-яка, навіть зряча, може перечепитись і впасти»,- зауважує Петро Поліщук.

У липні 2018 року вступлять у дію нові державно-будівельні норми, відтак контроль за новим будівництвом буде жорсткіший і будуть вимоги відповідні сьогоденню, а не радянські. Про це зауважив заступник міського голови Рівного Віталій Герман.

«Тоді ДАБК зможе контролювати їх дотримання, а отже і зросте кількість об’єктів, які стануть зручними для усіх груп населення. Нині один-єдиний заклад у Рівному який відповідає усім стандартам і не лише українським – це ЦНАП. Але це стало можливим лише через активність громади, зокрема Петро Поліщук давав свої рекомендації. Тому активність громадян дуже потрібна в таких питаннях, бачите порушення – звертайтеся і будемо вирішувати», – каже Віталій Герман.

Втім наголошує, що будівництво об’єктів третього рівня складності, а це школи, садочки, торгові центри, АЗС, не зважаючи на децентралізацію продовжує контролювати Державна архітектурно-будівельна інспекція України, а не місцеві чиновники. Відтак, вплинути на таке будівництво вони не можуть.

Share Button