У Києві презентували аудіокнигу, записану дітьми-переселенцями для дітей із порушеннями зору

30 січня 2018 року у Києві в приміщені Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбулась презентували всеукраїнський соціальний проект «Слухаємо з ВЕСЕЛКА TV: діти для дітей», в рамках якого діти-переселенці вперше записували аудіокнигу для дітей із порушеннями зору.

«Метою проекту «Слухаємо з ВЕСЕЛКА TV: діти для дітей» є створення якісних дитячих українських аудіокниг, начитаних дітьми-переселенцями для дітей із особливими потребами (з порушенням зору, з діагнозом «дислексія»). На сьогодні дітьми-переселенцями зі сходу України створено 20 творів, записаних на флеш-накопичувачі. Загальний тираж становить 300 примірників, що будуть розповсюджуватись безкоштовно серед визначеної аудиторії», – зазначила генеральний директор громадської організації «Громадське дитяче Інтернет-телебачення і радіо «Веселка ТВ», керівник проекту Діна Ібрагімова.

За її словами, проект також буде поширено в мережі Інтернет і на радіостанціях, що дозволить охопити всі регіони України й україномовних жителів світу. Реалізація проекту тривала протягом чотирьох місяців – з жовтня 2017 року до січня 2018 року.

У вільному доступі твори з’являться 20 лютого на youtube-каналі ВЕСЕЛКА TV після презентації проекту у трьох містах України – Києві, Чернівцях і Полтаві. Перед цим, за словами Діни Ібрагімової, аудіокниги будуть передані до 13-ти шкіл-інтернатів, а також до спеціалізованих бібліотек.

Презентована аудіокнига була записана за збіркою «Жменька слів для доброго настрою» письменниці Слави Світової. Унікальність видання полягає у тому, що твори начитувалися не професійними дикторами, а дітьми різних вікових категорій. Так, наймолодшій учасниці проекту шість років, а найстаршим – по 13 років. Робота над кожним конкретним твором тривала понад три години.

«Якщо взяти до уваги, що цільовою аудиторією та безпосередніми учасниками проекту є діти вразливих категорій, то завдяки проекту буде вирішено такі проблеми, як необхідність адаптації дітей-переселенців до нових умов, потреба у підтримці дітей із порушеннями зору. До того ж, реалізація проекту зможе довести, що ВПО – не тягар для місцевих громад», – зазначила Діна Ібрагімова.

Всеукраїнський соціальний проект «Слухаємо з ВЕСЕЛКА TV: діти для дітей» отримав фінансування від Агентства ООН у справах біженців у рамках грантової програми з підтримки ініціатив переселенців, яка впроваджується ГО «КримSOS».

«Це унікальний проект, який допомагає дітям-переселенцям, а також демонструє солідарність із дітьми з особливими потребами. Ця ініціатива також діє у рамках колективної реалізації Плану сталого розвитку – 2030, згідно з яким держави-члени ООН визнали гідність кожної людини фундаментальною», – сказав голова Агентства ООН у правах біженців в Україні Пабло Матеу.

Наприкінці презентації діти-переселенці, котрі записували твори, вручили дітям із порушеннями зору примірники аудіокниги на флеш-носіях.

Проект «Слухаємо з ВЕСЕЛКА TV: діти для дітей» також підтримали Національна спілка журналістів України, Міністерство молоді та спорту, Міністерство інформаційної політики, Київська міська державна адміністрації.

Заступник голови Центрального правління Українського товариства сліпих Новосецький Михайло Миколайович та директор Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського Вишняков Юрій Миколайович виступаючи під час презентації подякували організаторам та учасникам соціального проекту «Слухаємо з ВЕСЕЛКА TV: діти для дітей» за реалізацію проекту, побажали натхнення у подальшій діяльності та висловили сподівання, що такі аудіокниги будуть записуватись і у майбутньому.

Share Button