ЗУСТРІЧ ГОЛОВИ ЦП УТОС ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Звичайно, третє грудня – яке є Міжнародним днем людей з інвалідністю, назвати святом не можна. Однак, саме цей день привертає увагу суспільства і влади до нас з вами і до наших потреб. Та й ми самі ще раз замислюємося над своїми здобутками і проблемами, підбиваємо підсумки зробленого за рік.

Вже стало доброю традицією щороку до Міжнародного дня людей з інвалідністю проводити зустріч Голови ЦП УТОС В.М.Більчича з незрячими киянами. Отож, першого грудня, у приміщенні Центрального правління УТОС, відбувся Круглий стіл, присвячений цьому Дню. Владислав Миколайович зібрав на заході представників невиробничої сфери УТОС. Серед них були присутні: заступник Голови ЦП М. М. Новосецький, начальник оргвідділу апарату ЦП УТОС О.М.Осадчий, працівники Об’єднаної редакції періодичних видань УТОС «Заклик» на чолі з головним редактором Н.А.Щербань, працівники Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М.Островського на чолі з директором Ю.М.Вишняковим, директор Реабілітаційного центру УТОС П.С. Федорець, працівники Навчально-інформаційного комп’ютерного центру УТОС на чолі з директором О.В.Гордійком та керівники обласної та первинних організацій столиці.

В. М. Більчич у зверненні до присутніх розповів про становище Товариства у цей нелегкий рік, про те, що вдалося зробити і про те, що викликає занепокоєння. У виробничій діяльності продовжують радувати підприємства Дніпра та Білої Церкви, та, на жаль, не усі УВП можуть похвалитися подібними досягненнями, а деякі, як наприклад, Кролівецьке і Тернопільське, взагалі знаходяться у дуже тяжкому стані. У цих умовах керівництво УТОС продовжує відстоювати інтереси незрячих, активно бореться за збереження фінансування для невиробничої сфери нашого Товариства. В цьому році УТОС отримав фінансування в сумі біля двадцяти шести млн.грн., але цих коштів катастрофічно невистачило для заробітної плати працівників непромислової сфери. Та ,завдяки зустрічі В.М. Більчича з Головою Верховної Ради України А.В. Парубієм , наше Товариство отримало додаткове фінансування в сумі дванадцять млн. грн.,що дає змогу в повному обсязі виплатити заробітну плату працівникам невиробничої сфери в цьому році. Є велика надія , що фінансування в такому ж обсязі збережеться і в наступному році. Хоча викликає велике занепокоєння новий проект Постанови КМУ №176 від 07.03.2012р., що повністю може змінити порядок фінансування Всеукраїнських об’єднань інвалідів, яке буде відбуватися на конкурсній основі. Також існує загроза внесення змін в Постанову КМУ №1010 від 08.08.2007р. «Про затвердження Порядку надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів» та Постанову №70 від 31.01.2007р. “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, якою впорядковано працевлаштування інвалідів, порядок реєстрації підприємств, організацій, фізичних осіб, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій, пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів тощо, які несуть за собою пряме втручання органів державної влади у внутрішню діяльність підприємств громадських організацій людей з інвалідністю. А саме: обмежують можливості підприємств інвалідів, отримувати дозвіл на право користуватися пільгами з оподаткування і, тим самим, регуляція таких підприємств з боку Мінсоцполітики робить їх залежними від настроїв і політики Міністерства. Керівництво і юристи УТОС намагаються завадити цим змінам.

Захист та відстоювання прав незрячих людей у наш час – це дуже непросто , але наполегливі зусилля приносять свої плоди. Голова ЦП УТОС закликав усіх членів Товариства до єдності, бо саме єдність є найнеобхіднішою умовою відстоювання наших інтересів, бо будь-який конфлікт у нашому середовищі підриває сили і авторитет Товариства в цілому.

У дружній та теплій обстановці про виконану роботу своїх організацій розповіли П.С. Федорець, Ю.М. Вишняков, Н.А.Щербань. У важкі часи будь-який позитив надихає, тож учасники Круглого столу з задоволенням констатували реальні успіхи у їх роботі. Також виступив відомий юрист Товариства Г. А. Євсев’єв, із закликом до керівників обласних організацій активніше повідомляти про свою роботу, яку треба краще висвітлювати на сайтах ЦП УТОС та редакції «Заклик». Відбулося також нагородження працівників Товариства, які цього року досягли особливих успіхів у своїй діяльності. Голова ЦП УТОС В. М. Більчич вручив їм почесні грамоти, премії і побажав нових звершень.

Товариству, а відтак усім його членам, доводиться вести боротьбу за виживання з величезним напруженням усіх сил, але боротися треба і як казав наш Великий Кобзар:
«Борітеся – поборете».

Наш.кор., «Промінь»

Share Button