Українські паралімпійці підвели фінальну риску змагань у Ріо

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

Десятий останній день змагань України в Ріо. Надважкий день… День перемог, здійснення і нездійснення мрій та…народження нових сподівань. 17 вересня у змаганнях Паралімпіади взяли участь 40 спортсменів в 4-х видах спорту та вибороли за сьогодні 11 нагород – 3 золоті, 4 срібні та 4 бронзові медалі. Відтак, паралімпійці України підвели фінальну риску змагань у Ріо.

Сенсаційно високим результатом української збірної зразка-2016 року стало здобуття 117 медалей: 41 золотих, 37 срібних та 39 бронзових нагород, що на 33 медалі більше, ніж на попередніх Паралімпійських іграх у Лондоні, у тому числі – на 9 золотих медалей.

Наразі, станом на 17 вересня, команда утримує третю позицію після команд Китаю (105, 81, 51) та Великобританії (64, 39 та 44). У команди США – 40 золотих, 42 срібних та 30 бронзових.

Сьогодні зранку легкоатлетка – дебютантка Ігор Аджаметова Лейля виборола бронзу у бігові на дистанції 400 м, потім, увечері Ботурчук Оксана поставила срібну крапку на легкоатлетичному манежі Ріо у бігові на цій же дистанції. До речі, всього у змаганнях з легкої атлетики в Ріо взяли участь 27 спортсменів України. У доробку українських легкоатлетів: 19 медалей різного ґатунку, яких 4 золотих, 8 срібних та 7 бронзових нагород. 14 спортсменів-легкоатлетів взяли високі нагороди в Ріо, з них – 8 дебютанів.

Національна збірна команда плавців традиційно яскраво виступила в останній день змагань України в Ріо. У доробку спортсменів – 3 золоті, 4 срібні та 4 бронзові медалі.

Яскраво сьогодні фінішували золоті медалісти – Максим Веракса (дистанція 50 м вільним стилем) – він сьогодні зміг вкотре довести, що він найсильніший на цій дистанціях, і рекорд, встановлений ним в Лондоні ще не побитий.

Стеценко Анна – дебютантка Ігор, сьогодні взяла свою третю золоту нагороду, пропливши з паралімпійським рекордом дистанцію 100 м на спині.

Мерешко Єлизавета сьогодні виборола свою четверту золоту нагороду зі світовим та паралмпійським рекордом на дистанції 100 м вільним стилем. Таким чином, Єлизавета стала найкращою серед жінок цієї Паралімпіади і всіх попередніх.

Команда плавання у загальнокомандному заліку цього виду спорту поступилась тільки збірній команді Китаю і у підсумку посіла вперше друге місце (у Лондоні-2012 плавці були третіми, поступившись командам Китаю та Австралії).

Загалом команду з плавання представило 45 спортсменів, 32 з яких вибороли високі нагороди (11 з них – дебютанти Ігор). Крім того, у скарбничку національної збірної команди з плавання дебютанти поклали 17 золотих (!) нагород.

Одним із лідерів серед чоловіків став харків’янин – Максим Крипак, який виборов 5 золотих та 3 срібних медалей. Максим побив рекорд Віктора Смирнова, який у 2004 році був найкращим у команді і рекорд котрого до сих пір ніхто не міг здолати (5 золотих, 1 срібна та 1 бронзова медалі).

Серед чоловіків за Максимом йде дніпровець Дубров Денис – 3 золоті, 3 срібні та 2 бронзові нагороди, у полтавчанина Богодайка Євгенія – 3 золоті, 3 срібні та 2 бронзова медалі. Найкраща серед жінок – представниця Херсонщини Мерешко Єлизавета – 4 золоті та 1 бронзова нагороди. Дніпрянка Стеценко Анна – друга серед жінок з результатом – 3 золотих та 1 срібна нагорода.

Феноменальний результат виступу українських плавців за останній паралімпійський цикл свідчить про позитивну динаміку розвитку паралімпійського плавання в Україні.

Останній день змагань українців завершився. Та ще не завершились Паралімпійські ігри: завтра змагатимуться спортсмени в наступних видах спорту: легка атлетика – всі види марафону, регбі на візках, волейбол сидячи (чоловіки), а увечері – урочиста церемонія закриття Ігор, що пройде на стадіоні Маракана. Трансляція у Києві – у ніч з 18 на 19 вересня, о 2:00 ночі з повтором у понеділок, 19 вересня, о 9:00 ранку.

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України

Share Button