За 30 років – так і не обладнали направляючу пішохідну доріжку для людей із вадами зору

До освіти через перепони. Саме так проходить шлях незрячих до їхньої спеціалізованої бібліотеки та навчального центру. За 30 років функціонування цих закладів – на шляху до них від метро так і не обладнали направляючу пішохідну доріжку для людей із вадами зору. А цього літа на заваді проходу людей стали ще й заклади харчування.

Журналіст “5 каналу”: “Приблизно 75 кроків потрібно зробити незрячим, щоб дістатися від метро до своєї бібліотеки та навчально-комп’ютерного центру. Щоправда, тепер ця дорога більше нагадує квест з перешкодами”.

Автомобільна стоянка поблизу метро існувала давно. Щоб оминути її незрячі завжди рухалися під сусіднім будинком. Цього ж літа на їхньому шляху виникли пересувні кав’ярні та літній майданчик ресторану.

Для Олександра Михайловича проблема доступності цього шляху – особиста. Офіс українського товариства сліпих, його робоче місце, розташований поряд із бібліотекою. Шлях від метро до роботи чоловік долає більше десяти хвилин. Раніше, без кафе та парковки, він проходив його втричі швидше.

Пройти повз кафе – половина проблеми. Далі треба не потрапити під авто, що рухається, та не зачепитися за ті, що стоять. І здолати сходи.

Цією дорогою Олександр Михайлович ходить вже близько 10 років, тому долає її порівняно швидко. А ось відвідувачам бібліотеки, її працівники наголошують на можливих незручностях. Пояснюють, як дійти із власного досвіду.

Питання доступності дороги – незрячі підіймали неодноразово. Востаннє листа до мерії писали наприкінці липня. Їхню скаргу до розгляду взяли, щоправда, про результати поки не повідомляють.

“Було надано міським головою доручення відповідним службам, щоб це питання було взято під контроль, опрацьоване і надано відповіді, як його вирішити у подальшому”, – розповідає секретар комітету доступності міста Києва при КМДА Олександр Шаповалов.

У Печерській районній адміністрації столиці також запевнили, що проблема у них на контролі. Але вирішуватимуть її вже наступного року. Нині не вистачає коштів. Рішення районні чиновники бачать у так званій направляючій доріжці, спеціально обладнаній для зручності незрячих. А ось, чи приберуть з їхнього шляху кав’ярні, у райадміністрації поки не кажуть.

Олена Бережнюк, Валерій Савицький, “5 канал“.

Share Button