ВІДБУВСЯ КОНКУРС ЧИТЦІВ ШРИФТОМ БРАЙЛЯ «ПРОМІННЯМ БРАЙЛЯ ОСЯЯНИЙ КОБЗАР»

11 березня 2016 року у приміщені Національного музею Тараса Шевченка відбувся конкурс читців шрифтом Брайля «Промінням Брайля осяяний Кобзар», організований Об’єднаною редакцією періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик». Десять учасників конкурсу читали по черзі Кобзар, а журі оцінювало швидкість та якість читання.

До складу журі увійшли доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри тифлопедагогіки Факультету корекційної педагогіки та психології НПУ імені М. П. Драгоманова; президент ВГО «Асоціація тифлопедагогів України» Синьова Євгенія Павлівна, вчитель української мови та літератури Київської школи-інтернату для сліпих дітей Рокша Галина Вікторівна та заступник директора з соціальних питань Київського УВП №2 Українського товариства сліпих Романюк Віктор Володиирович.

Перед тим як розпочався конкурс редактор за Брайлем Об’єднаною редакцією періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» Леоніда Пономарьова розповіла присутнім про Луї Брайля та про винайдений ним рельєфно-крапковий шрифт, а завідуюча відділом обслуговування читачів Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М.Островського Марина Потеляхіна розповіла присутнім про видання творів Тараса Шевченка шрифтом Брайля.

У той час коли журі визначалось з переможцями представник Ротарі клуб «Київ-Софія» презентував нову збірку для незрячих «Тарасові думи» видану в межах проекту «Арт-Брайль» під упорядництвом Зореслави Ромовської. Вона являє собою два томи віршів шрифтом Брайля. Збірку «Тарасові думи» було передано до Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М.Островського.

Переможцями конкурсу журі визначило директора Навчально-інформаційного комп’ютерного центру Українського товариства сліпих, члена президії Центрального правління Українського товариства сліпих Васіна Сергія Анатолійовича, якому  було присуджено перше місце, друге та третє місце зайняли відповідно  Кушнір Галина Петрівна та Пономарьова Леоніда Андріївна.

Президент Громадської спілки «Ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд» Перепеченко Олеся Миколаївна вручила переможцям грошові нагороди, а президент Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Євсев’єв Геннадій Андрійович рельєфно-графічні адміністративні карти України, які були розроблені та виготовлені в рамках проекту «Право на доступність: досвід США в українських реаліях» Всеукраїнською громадською організацією людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії», за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні (програма «Гранти для учасників програм обмінів») та під егідою Коаліції з протидії дискримінації в Україні.

Головний редактор Об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик». Щербань Наталія Анатоліївна завершуючи захід подякувала адміністрації Національного музею Тараса Шевченка, всім партнерським організаціям та співорганізатор за співпрацю у проведені конкурсу.

Share Button