Пішов з життя Юрій Миколайович Вишняков

Фотографія Юрія Миколайовича Вишнякова

Із сумом повідомляємо, що 24 грудня 2023 року на сімдесят п’ятому році пішов з життя Юрій Миколайович Вишняков – колишній директор Центральної спеціалізованої бібліотеки Українського товариства сліпих.

Юрій Миколайович Вишняков народився 6 червня 1948 р. Він прожив нелегке, але цікаве життя. Був кадровим військовим. Втративши зір під час служби в армії і перейшов на роботу в Українське товариство сліпих, у якому працював на різних посадах.

З повагою і теплотою пригадують Юрія Миколайовича ветерани Київського УВП №4 УТОС, яке він очолював деякий час.

Також Юрій Миколайович якійсь період працював контролером ОТК в Республіканському будинку звукозапису і друку Українського товариства сліпих.

Але найдовший період він очолював Центральну спеціалізовану бібліотеку Українського товариства сліпих — з 1991 по 2020 роки. Можна без перебільшення сказати, що тут він знайшов себе. Бо усе життя Юрій Миколайович був щирим книголюбом, який не уявляв свого життя без книги. Йому довелося очолювати бібліотеку у складні часи, але він робив усе можливе, аби заклад працював, залучаючи до роботи молодих, здібних спеціалістів бібліотечної справи. Центральна бібліотека УТОС у Києві стала не лише книгозбірнею, але і осередком усього культурного життя незрячих киян та і взагалі Товариства. Під гостинним її дахом відбувалися зустрічі із письменниками, різноманітні конкурси, концерти та презентації книжок, працювали гуртки та проходили громадські заходи.

Його колишні колеги по бібліотеці говорять, що Юрій Миколайович був незвичайною людиною, високоосвіченою, доброзичливою, наділений тією справжньою внутрішньою інтелігентністю, яка є властивістю душі і не залежить від дипломів та займаних посад. Його м’який, добрий голос продовжує лунати у пам’яті усіх, хто з ним зустрічався.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким через непоправну втрату. Юрій Миколайович Вишняков залишиться на завжди у пам’яті нашого Товариства.

Share Button