Пішов з життя польський тифлопедагог Марек Якубовський

Фотографія Марека Якубовського

У неділю, 13 серпня 2023 року, на 65 році життя раптово помер видатний польський тифлопедагог Марек Якубовський, якого близькі та друзі називали «Куба».

Марек Якубовський походив із Волі Ксенжеці, де він народився 13 лютого 1958 року.

У 1982 році Марек Якубовський закінчив Університет Адама Міцкевича в Познані.

Усе своє життя Марек Якубовський присвятив освіті незрячих і слобозорих дітей. З 1981 року він працював вчителем у спеціальній школі та освітньому центрі для незрячих дітей в Овінській біля Познані.

Марек Якубовський спеціалізувався на типографії. Був співавтором першого польського Атласу Польщі для сліпих і слабозорих, виданого Головним управлінням геодезії і картографії у Варшаві в 2004 році, а також технології виготовлення рельєфних карт і планів для сліпих і слабозорих. Марек Якубовський був автором тактильних графічних видань, зокрема комунікаційного плану Познані, періодичної системи хімічних елементів, логічних ігор для сліпих і тифлологічних засобів навчання.

Марек Якубовський організував і керував Тифлологічним музеєм в освітньому центрі для незрячих дітей в Овінській, присвяченому освіті та культурі сліпих. Тут зібрано три тисячі експонатів, серед яких тифлологічні карти, тифлографічні та історичні посібники. Його останньою ідеєю було створити бібліотеку ароматів. Він був повністю відданий своїй роботі.

Марек Якубовський заснував і керував Студією тифлографіки «Тифлограф», яка на замовлення Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у 2015 році виготовила рельєфно-графічні адміністративні карти України в межах проекту «Право на доступність: досвід США в українських реаліях», що здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Фотографія Марека Якубовського з адміністративною картою України

За досягнення Марек Якубовський удостоєний багатьох нагород, в т.ч Міністром національної освіти Польщі за видатні заслуги в галузі освіти (1999, 2003), міністром інфраструктури Польщі за видатні заслуги в галузі тифлокартографії (2005) та орденом Усмішки (2002), який присуджується відомим людям, які приносять радість дітям.

Марек Якубовський любив подорожувати, зокрема Україною. Він неодноразово бував у Києві, Харкові, Львові та інших містах України. За тиждень до своєї смерті Марек Якубовський побував у Львові, де відвідав комунальний заклад Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня».

У Facebook створено групу для тих, хто хоче написати кілька слів про Марека Якубовського.

Марек Якубовський пішов з життя раптово, він був життєрадісним, позитивним, активним, справжнім професіоналом, вчителем з великої букви, якого буде не вистачати близьким, друзям та колегам.

Колектив Об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» висловлює щирі співчуття близьким, друзям та колегам у зв’язку з передчасною смертю Марека Якубовського. Світла пам’ять!

Фотографія Марека Якубовського

Share Button