ЯК ОФОРМИТИ ІНВАЛІДНІСТЬ ПО ЗОРУ У НІМЕЧЧИНІ

У це складно повірити, але оформлення інвалідності у Німеччині проходить доволі просто та порівняно швидко. Проте не всі люди із глибокими порушеннями здоров‘я хочуть це робити. Чому так? Як працює система та що дає Schwerbehindertenausweis?

Інвалідність по зору у Німеччині

У 2019 році в Німеччині було зареєстровано 349036 громадян з інвалідністю по зору. Такі дані наводить RehaDat-Statistik.de. За даними 2021 року частка людей з інвалідністю складає близько дев’яти цілих і чотири десятих відсотка від усього населення країни. Переважна більшість вважає за потрібне оформлювати інвалідність. Все ж, окремі громадяни побоюється цього через дискримінацію. На жаль, це явище існує в усіх державах, у Німеччині з ним ефективно борються. Якщо вам відмовляють у наданні послуг, чи працевлаштуванні, посилаючись на інвалідність — не соромтеся відстоювати свої права.

Разом з тим підтверджена інвалідність надає певні пільги, які сприяють запобіганню соціальної несправедливості та частково компенсують обмеження фізичних можливостей. Проте для цього слід також отримати посвідчення про інвалідність (Schwerbehindertenausweis).

Що дає Schwerbehindertenausweis?

Це посвідчення за своїм виглядом нагадує банківську картку. Воно містить інформацію німецькою й англійською мовами, а також шрифтом Брайля.

Документ не створений для стигматизації, чи бюрократичного впорядкування. Посвідчення допомагає людям з інвалідністю отримувати свої законні пільги та відстоювати власні права. Важливо й те, що Schwerbehindertenausweis слугує юридичним обґрунтуванням для створення сприятливих умов і протидії дискримінації у трудовій сфері.

Варто зауважити, люди з різними типами інвалідності мають різні пільги. Тип позначається специфічним маркуванням у вигляді латинських букв, яке нанесено на посвідчені. Складність інвалідності формально відбивається у вигляді абревіатури GdB з градацією у форматі цифр.

Як оформити?

На сайті соціальної служби (Versorgungsamt) кожної федеральної землі можна скачати згоду на розкриття медичної таємниці (Einwilligung), а також заявку (Antrag) у форматі анкети для отримання інвалідності й посвідчення. На всі питання необхідно відверто відповідати.

Окрім цього також потрібно надати копію особистого документу та фотографію.

Надіслати заявку можна звичайною, або електронною поштою.

Важливо! Форма заявки може відрізнятися у кожній федеральній землі. Завантажуйте формуляри на сайті соціальної служби того регіону, в якому проживаєте. Тим, хто вперше оформляє інвалідність у Німеччині потрібно скачати формуляр Erstantrag, для продовження інвалідності необхідний Neufeststellungsantrag.

Важливо! В анкеті необхідно вказати дані вашого офтальмолога. Отримавши заявку, представники соціальної служби зв‘яжуться з ним для підтвердження інформації про стан здоров‘я. Бажано додати до заяви медичні документи, що підтверджують діагноз. Якщо протягом останніх шести місяців ви не відвідували офтальмолога, або взагалі не контактували з лікарями цього профілю, соціальна служба надішле контакти медиків, які підтвердять наявність і ступінь вади.

Отримавши усі необхідні документи, соціальна служба надішле вам  Schwerbehindertenausweis.

Розгляд заявки може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Зазвичай посвідчення видається на п’ять  років. Рекомендується розпочинати переоформлення за три місяці до закінчення строку дії документа. При повторному переоформленні статус інвалідності може надаватися на необмежений термін.

Специфічні маркування: що вони означають?

У Німеччині використовують кілька позначок, які вказують на форму інвалідності. Відповідно до цього залежить вид і обсяг пільг.

RF — глибоке порушення зору

GdB не менше, ніж 60.

Люди з цим ступенем інвалідності можуть частково, або повністю звільнитися від:

  • Ліцензійного збору за медіамовлення;
  • квартплати.

Також для них передбачається соціальний тариф (знижки на дзвінки) Deutsche Telekom.

G — значні порушення, що перешкоджають вільному пересуванню

GbD не менше, ніж 70 (через суттєве погіршення зору у поєднанні з  порушенням роботи нервової системи чи опорно-рухового аппарату)

Для таких осіб передбачаються наступні пільги:

  • Безкоштовний проїзд у місцевому транспорті;
  • Зниження податку на транспортний засіб (у розмірі 50%);
  • Звільнення від сплати мита за новий автомобіль;
  • Знижки на страхування цивільної відповідальності (увага! Надається не усіма провайдерами!).

B — Begleitung (необхідність у супроводі)

GbD не менше, ніж 70 (виключно через глибоке порушення зору)

Варто зазначити, таке маркування на документі не означає, що його власник може становити загрозу для себе та оточуючих. Такі особи мають право самостійно пересуватися. Наявність В на документі надає певні пільги, а саме:

  • Безкоштовний проїзд для супроводжуючого (у місцевому транспорті, автобусах далекого сполучення та потягах);
  • Безкоштовне бронювання місць у транспорті (до 2-х місць);
  • Безкоштовний перевіз собаки-поводиря;
  • Безкоштовний або пільговий вхід у кінотеатри, музеї, парки розваг, зоопарки, басейни, масові культурні заходи тощо (пільгу запроваджують окремі оператори);
  • Пільги на авіаперевезення (запроваджують окремі оператори).

H — Hilfslos (безпомічний)

GdB не менше, ніж 80 (як правило, стосується слабозорих дітей)

Ця ознака надається людям, які потребують постійного догляду через суттєве погіршення зору. Зазвичай позначка ставиться на дитячих посвідченнях. Вона передбачає наступні компенсації:

  • Безкоштовний проїзд у місцевому транспорті;
  • Звільнення від транспортного податку;
  • Знижка на обов‘язкове страхування цивільної відповідальності (у розмірі 25% (окремі оператори);
  • Збільшення виплат за інвалідністю.

BL — Blinde (юридично сліпий)

Гострота зору на кращому оці не більше, як 1/50

Таке маркування наноситься на посвідчення тотально незрячих і людей із невеликим залишком зору. При визначенні береться до уваги якість поля зору. При цьому гострота зору пацієнта перевіряють в окулярах, чи контактних лінзах.

У цьому випадку передбачаються пільги, перелічені вище (у розділах RF, B, H). До них додаються ще деякі привілеї:

  • Спрощення паркування (на місці для людей з інвалідністю);
  • Соціальна допомога для придбання засобів реабілітації (Blindengeld).

Додаткові можливості

Окрім вищеперелічених компенсацій людям з інвалідністю надається низка додаткових пільг. Зокрема, особи з глибокими порушеннями здоров’я мають право на одноразову виплату на лікування. Також може розглядатися державне фінансування операції, якщо її необхідність є об‘єктивно доведеною.

Окрім цього передбачаються пільги на супровід під час відпустки. Таку можливість надають окремі постачальники послуг. Люди з інвалідністю (не більше, ніж GdB), які самостійно мандрують, не сплачують викупну надбавку (посадочний тариф) у Deutsche Bahn. Для цього необхідно лише пред‘явити посвідчення. Крім того велика кількість комерційних компаній пропонує значні знижки, чи пільги на вступні внески.

Захист трудових прав

Люди з інвалідністю мають особливу підтримку та захист прав у сфері професійної діяльності. Додаткову підтримку надає бюро праці (Arbeitsagentur). Організація виділяє тифлоінструменти, необхідні для роботи (прилади для брайля, збільшувальні прилади).

Варто зазначити, що люди з інвалідністю мають особливий захист від звільнення. Аби припинити трудові відносини за ініціативи працедавця, він має узгодити це рішення з бюро з інтеграції (Integrationsamt). Крім того люди з інвалідністю мають право без наслідків відмовлятися від понаднормової роботи. Тривалість відпустки для осіб з глибокими порушеннями здоровя’ збільшується на п’ять днів на рік.

Варто зазначити, що для компаній, де працює понад п’ять  людей з інвалідністю, виділяється один офіційний представник, який надає консультації, сприяє інтеграції та слідкує за збереженням прав.

Таким чином держава надає необхідні ресурси для повноцінного розвитку та самореалізації людей, незалежно від проблем зі здоров‘ям. Цим варто користуватися. Самоізоляція — це шлях до деградації.

Юлія Мостова спеціально для DBSV

Share Button