Літні люди та люди з інвалідністю зможуть під час війни отримати соціальні послуги екстрено

18 травня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях» від 07.05.2022 №560.

Відтепер літні люди та люди з інвалідністю можуть отримати соціальні послуги екстрено (кризово) в умовах воєнного стану лише на підставі заяви, без документа, який посвідчує особу. При цьому надавач соціальних послуг надає допомогу особі з інвалідністю, особі похилого віку в оформленні заяви та/або документів для звернення в установленому порядку до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, центру надання адміністративних послуг, державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, або його відокремленого підрозділу для оформлення втрачених документів.

Передбачається, що уповноважені органи повинні будуть прийняти рішення про надання життєво необхідних соціальних послуг протягом однієї доби, а не 10, як це було раніше.

Під час дії на території України або адміністративно-територіальної одиниці надзвичайного або воєнного стану заява може бути подана за місцем звернення особи/сім’ї незалежно від її задекларованого/ зареєстрованого місця проживання (перебування).

Екстрено (кризово) можуть надаватися наступні соціальні послуги:

  • інформування, консультування, консультативний кризовий телефон;
  • надання притулку, нічний притулок, короткотермінове проживання;
  • екстрене (кризове) втручання;
  • представництво інтересів;
  • підтримане проживання осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, бездомних осіб;
  • соціальний супровід сімей або осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • догляд вдома, догляд стаціонарний, денний догляд, денний догляд дітей з інвалідністю, паліативний догляд;
  • соціально-психологічна реабілітація;
  • натуральна допомога;
  • переклад жестовою мовою;
  • транспортні послуги.

Для того, щоб під час війни розширити можливості для людей отримувати соціальні послуги, Уряд також спростив критерії діяльності надавачів соціальних послуг на час воєнного або надзвичайного стану.

Зокрема, вони зможуть залучати до надання послуг працівників і волонтерів, які не мають документів, що підтверджують їхній фаховий рівень. Також не буде прийматись до уваги наявність або відсутність фінансової заборгованості. Натомість надавачі окремих соціальних послуг, які мають відповідати спеціальним критеріям, повинні підготувати та облаштувати укриття для отримувачів послуг та персоналу.

До кола суб’єктів, які можуть виявляти осіб у складних життєвих обставинах, Уряд включив волонтерів, адже здійснюючи волонтерську діяльність, роздаючи гуманітарну допомогу, волонтери можуть виявляти осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, які залишились вдома і потребують сторонньої допомоги.

Джерело: Урядовий портал

Share Button