Звернення голови ЦП УТОС до керівників підприємств та організацій УТОС і членів УТОС

Сьогодні в Україні триває війна. І у цей надскладний час працівники системи УТОС працюють понад свої можливості.

Низка підприємств Українського товариства сліпих звернулись до військових з пропозицією застосувати виробничі потужності для допомоги у військовий час, деякі підприємства УТОС переобладнали своє виробництво під потреби ЗСУ, члени трудових колективів підприємств УТОС, незважаючи на ризики пов’язані з війна, готові приносити користь українському суспільству у цей важкий час.

Керівники та працівники невиробничої сфери УТОС, які в переважній більшості залишились на місцях, продовжують виконувати свою роботу, опікуючись людьми з інвалідністю по зору, допомагаючи їм у вирішенні насущних, повсякденних питань. Підприємства західної і центральної України допомагають людям з інвалідністю, які змушені були виїхати з зони бойових дій, тимчасово розміщуючи їх у спеціально облаштованих приміщеннях підприємств або знаходять можливість тимчасового проживання людей у інших містах України та закордоном.

Сподіваємося, що не тільки ми підтримаємо один одного, а ще й наша влада підтримає нас та нашу діяльність. Маємо надію, Міністерство соціальної політики України та Кабінет Міністрів України не залишить без уваги наші звернення щодо пролонгації дії постанови Кабінету Міністрів України №183 від 14.03.2018 року про надання фінансової підтримки для УТОГ та УТОС на 2022 рік.

Треба сказати, що на сьогодні, Українським товариством сліпих спільно з партнерами вже роздано більше півтори тисячі продуктових наборів. А надану гуманітарну допомогу навіть неможливо підрахувати, оскільки вона надається за потребою. Завдяки тому, що  кожна  обласна і територіальна первинна організація УТОС активно комунікує з місцевою владою і волонтерами вони допомагають з евакуацією незрячих людей, які того бажають чи потребують.  А таких уже близько однієї тисячі осіб. Люди з порушеннями зору приймають один одного у себе вдома: немає кордонів, немає поняття «запросив в гості», люди знаходять нові домівки та набувають нові сім’ї.

На жаль, у Товаристві є і втрати серед підприємств УТОС. Зокрема, ПОГ «Краматорське УВП УТОС», ПОГ «Рубіжанське УВП №1 УТОС», Маріупольське УВП «Електроапарат» УТОС, Лисичанське УВП УТОС – зруйновані. Частково зруйновано Чернігівське УВП УТОС. ПОГ «Вінницьке УВП УТОС» – від падіння ракети поруч були пошкоджені вікна, ПОГ «Івано-Франківське УВП УТОС» розташоване поблизу військового аеропорту, тому від удару по аеропорту пошкоджено фасад будівлі підприємства УТОС, зокрема виникли тріщини значного розміру, які потребують капітального ремонту. Однак, не зважаючи на всі втрати і пошкодження Українське товариство сліпих не зупиняє свою роботу.

Я прошу кожного члена УТОС бути сильним. Ми вистоїмо!

Війна триває. Але нам є чим пишатися: ми пишаємося нашими солдатами ЗСУ, які мужньо і самовіддано захищають наші життя, ми пишаємося жінками, які своїми молитвами та любов’ю зберігають нашу землю, ми пишаємося нашими дітьми, які дають нам надію на майбутнє та жагу до життя, ми пишаємося нашим народом!

Ми – українці! Ми – сильні! Збережемо Україну і наше Товариство. Нехай береже Вас Господь! Разом до перемоги!

Владислав Більчич, голова ЦП УТОС

Share Button