ВІТАЄМО НАШИХ ПАРАЛІМПІЙЦІВ

У Токіо завершилися Паралімпійські ігри-2020. За підсумками змагань Україна посіла шосте місце за загальною кількістю медалей, здобувши дев’яносто вісім нагород. З них двадцять чотири золоті медалі, сорок сім срібних і тридцять сім бронзових.

Збірна України брала участь у п’ятнадцяти видах спорту, в десяти  із них здобула нагороди.

Найбільшу кількість медалей українські спортсмени-паралімпійці вибороли у змаганнях із плавання – сорок три медалі та легкої атлетики – двадцять чотири медалі.

Найтитулованішим спортсменом Паралімпіади-2020 також став українець. Йдеться про плавця Максима Крипака, який здобув сім медалей, із яких – п’ять золотих, одна срібна й одна бронзова.

Загалом Крипак виборов вже п’ятнадцять медалей на Паралімпіадах, десять із них – золоті. Він п’ятиразовий чемпіон світу та десятиразовий чемпіон Європи.

Для української збірної це друга за результативністю Паралімпіада. Найуспішнішою для України була Паралімпіада в Ріо-де-Жанейро 2016 року –  сто сімнадцять медалей, третє місце в загальному заліку.

На Паралімпіаді – 2020 у Токіо перше місце за загальною кількістю нагород посіла збірна Китаю (двісті сім медалей), друге – Великої Британії (сто двадцять чотири медалі), третє – збірна Російського паралімпійського комітету (сто вісімнадцять медалей).

Золоті медалі

Загалом у збірної України двадцять чотири «золота». Найбільше нагород Україна здобула у плаванні — сорок три, із них чотирнадцять — золотих. Так, паралімпійськими чемпіонами у плаванні стали:

  • п’ять разів — Максим Крипак;
  • двічі — Андрій Трусов;
  • двічі — Єлизавета Мерешко;
  • по одному разу — Анна Стеценко (з порушеннями зору), Денис Дубров, Денис Остапченко (з порушеннями зору), Євгеній Богодайко та Михайло Сербін.

Також шість золотих медалей (загалом двадцять чотири) завоювали у легкій атлетиці:

  • Владислав Загребельний та Оксана Зубковська у стрибках у довжину;
  • Максим Коваль, Анастасія Москаленко та Марія Помазан у штовханні ядра;
  • Зоя Овсій у метанні булави (вперше в історії України).

Крім того, «золото» вибороли веслувальники Сергій Ємельянов та Роман Полянський, паверліфтерка Мар’яна Шевчук та настільна тенісистка Марина Литовченко.

Срібні медалі

На цих Іграх українська збірна завоювала сорок сім срібних нагород. У плаванні вісімнадцять «срібла»:

  • по дві — Антон Коль, Андрій Трусов та Єлизавета Мерешко;
  • по одній — Денис Остапченко (з порушеннями зору), Максим Крипак, Ілля Яременко (з порушеннями зору), Віктор Смирнов ( з порушеннями зору), Сергій Кліпперт, Олексій Федина (з порушеннями зору), Олексій Вірченко ( з порушеннями зору), Максим Веракса ( з порушеннями зору), Михайло Сербін, Кирило Гаращенко (з порушеннями зору), Катерина Денисенко.

У легкій атлетиці завоювали п’ятнадцять  срібних нагород:

  • три — Оксана Ботурчук;
  • дві — Ігор Цвєтов
  • по одній — Микола Жабняк, Владислав Білий, Роман Данилюк, Олександр Яровий, Юлія Шуляр, Наталія Кобзар, Людмила Даниліна, Анастасія Москаленко, Яна Лебедєва, Анастасія Мисник.

Також срібло завоювали веслувальники Микола Синюк та Марина Мажула, велосипедист Єгор Дементьєв (двічі), дзюдоїстка Ірина Гусєва, паверліфтерка Наталія Олійник, стрілки Андрій Дорошенко та Василь Ковальчук, настільні тенісисти Віктор Дідух (одиночний розряд) та Максим Ніколенко (у парі з Дідухом), фехтувальники Артем Манко, Наталія Морквич, Олена Федота та жіноча збірна України у фехтуванні.

Бронзові медалі

З двадцяти семи бронзових нагород  одинадцять українські паралімпійці здобули у плаванні:

  • чоловіча збірна з плавання в естафеті 4х100 метрів вільним стилем та змішана збірна в естафеті 4х100 метрів;
  • Денис Остапченко (з порушеннями зору), Євгеній Богодайко, Максим Веракса (з порушеннями зору), Денис Дубров, Василь Крайник, Анна Гонтар, Яна Бережна (з порушеннями зору), Ярина Матло та Єлизавета Мерешко.

Також третіми стали фехтувальниця Євгенія Бреус, настільні тенісисти Іван Май, Максим Ніколенко та у парі Іван Май і Лев Кац, стрілки Ірина Щетник (двічі), Олексій Денисюк, Василь Ковальчук, дзюдоїсти Руфат Махомедов, Олександр Назаренко, Юлія Іванитська, Наталія Ніколайчук, велосипедист Єгор Дементьєв, легкоатлети Роман Павлик, Зоя Овсій та Юлія Павленко.

Рекорди

Четверо українських спортсменів встановили світові та паралімпійські рекорди. Плавець Максим Крипак встановив рекорди у комплексному плаванні на двісті метрів та вільним стилем на сто метрів. Андрій Трусов у плаванні на сто метрів на спині, а Єлизавета Мерешко — у плаванні на п’ятдесят метрів вільним стилем та сто метрів вільним стилем. Також Зоя Овсій встановила рекорд у метанні булави.

За матеріалами мережі інтернет

Share Button