МОНЕТИЗАЦІЇ – НІ!

П’ятнадцятого липня у столиці біля Верховної Ради України відбувся пікет, у якому взяли участь близько ста членів Київської міської організації УТОС. І чому ж такого спекотного ранку незрячі кияни прийшли до найвищого законодавчого органу держави, не боячись  спеки, яка не милує у ці дні і Київ і усю Україну? А тому, що від  планів та намірів  окремих представників влади мороз по шкірі, навіть у спеку.

Якщо ж казати просто, то незрячі кияни протестували проти заміни пільг на проїзд так званою монетизацією, яку передбачає законопроект за номером 5651 «Про внесення змін до деяких   законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та  деяких інших пільг».

Це вже не перший раз, коли чиновники, через деяких недалекоглядних депутатів намагаються позбавити незрячих безкоштовного проїзду. Де хто може заперечити, мовляв: «так  не позбавити ж, а монетизувати». От у том то і біда, що монетизація, до то ж скинута на плечі місцевих бюджетів, не компенсує  незрячим, які ведуть активний спосіб життя, і половини коштів, які доведеться сплачувати за проїзд. І те, якщо у жебрацьких місцевих бюджетах знайдуться на неї хоч якісь кошти. Це вже не кажучи про те як суто фізично важко  незрячому оплачувати  проїзд  у хитайочумуся, вщент заповненому автобусі чи тролейбусі. «Промінь» вже писав про це. У 2018 році ця проблема також ставала, але тоді права незрячих вдалося відстояти хоча б частково. Зараз «монетизатори» перейшли у рішучий наступ. Тож об’єднана робоча група громадських рад та громадських організацій з захисту наданих конституцією й чинним законодавством гарантій пільгового забезпечення незахищених верств населення України звернулася до усіх гілок влади із рішучим протестом проти таких сумнівних ініціатив і закликала громадян  на пікетування Верховної Ради України, аби переконати народних обранців у тому, що законопроект 5651 навіть на обговорення виносити не варто.

Цього дня ядром протестувальників стали члени нашого Товариства.  Люди збиралися дружньо, усі розуміють, що захищають власні інтереси.

«Цей законопроект є недоречним. Він боляче вдарить по   багатьом громадянам, і не лише незрячим, а по усім соціально вразливим верствам населення – чорнобильцям, ветеранам та іншим», – каже голова ВПО київського УВП №4 УТОС О. П. Бойко.

Начальник юридичного відділу ЦП УТОС С. Ю. Філіп у своєму виступі сказав, що спроби під виглядом монетизації позбавити незрячих пільг є неприпустимими, це  ганебно і це неприпустимо» зазначив він. Рішуче засудили монетизацію у своїх виступах голова ВПО столичного УВП №3 В. Є. Шульгін та голова профкому столичного УВП № 4 О. М. Чуприна та інші учасники. Так само рішуче засуджували  цю горезвісну законодавчу ініціативу і інші виступаючи.

Та ось наближається десята година. Народні обранці проходять до приміщення Верховної Ради. Аби вони краще бачили наші плакати та лозунги розгортаємося обличчям до проїжджої частини і тротуару, які крокують депутати. Та куди там! Дві красуні із депутатським значками здалеку побачивши пікет оминають маніфестантів зі спинами, аби не відповідати на можливі запитання. Трошки змінюємо позицію, аби спритним депутатам було не так зручно тікати від своїх обранців. Депутати проходять повз, навіть голови не повертаючи. Ведуча  мітингу Тетяна Михайлівна Вструбчевська президент ГО «Всеукраїнська організація інтелектуальна Україна», голова громадської ради при держслужби статистика України, веде мітинг із надзвичайним запалом. Вона сама звертається до депутатів, питає, чине варто їм привітатися із народом і що вони думають стосовно горезвісного законопроекту про пільги? Результати вбивчі! Як виявилось більшість депутатів з цим законопроектом не знайомі. На запитання, як же вони будуть визначатися стосовно його, депутати  обіцяють познайомитися із ним безпосередньо у залі. А як можна всебічно оцінити плюси і мінуси будь якого законопроекту знайомлячись із ним  лише за кілька хвилин до голосування?

Дехто з депутатів  каже, що законопроект підтримає. І лише один Вячеслав Рублев каже, що законопроект цей він не підтримає.

Люди обурені і засмучені таким ставленням більшості народних обранців до народу. , Ось вже і десята година. Верховна Рада починає роботу. Невже ж стояли марно? Невже з Верховної Ради ніхто навіть не вийде поспілкуватися із нами?  Та  С. Ю. Філіп закликає не розходитися, бо один з народних обранців усе ж обіцяє вийти  до незрячих.  І дійсно,  невдовзі до  пікетувальників підходить народний депутат України Олександр Миколайович Юрченко, позафракційний.  Люди оточують пана Олександра. Вони розповідають йому, чому монетизація пільг для нас є вкрай небажаною і шкідливою,  порушують і питання фінансування  неприбуткової сфери УТОС. О. М. Юрченко уважно вислуховує людей, обіцяє донести наші вимоги до депутатського корпусу. Він пообіцяв і надалі співпрацювати із незрячими людьми, захищаючи іх інтереси. Радить най майбутнє у подібних ситуаціях звертатися як умога раніше, бо тоді легше   підготувати  депутатів, детально їм усе розтлумачити.  Порада не марна. Бо боротьба за права незрячих триватиме, ймовірно, і надалі, і, хто знає, можливо захищати доведеться не тільки пільгу на проїзд.

 Але ми готові. І хай ті, хто намагається перетворити нас на мовчазних   ягнят знають, незрячі  будуть захищати свої права.

Євгеній Познанський,

«Промінь».

Післямова

Коли цей матеріал готувався стало відомо, що законопроект 5651  уряд відкликає на доопрацювання! З перемогою, шановні друзі!  Добре, що серед можновладців є гідні люди із здоровим глуздом, але аби вони нас почули треба і надалі не мовчати, коли мова йде про наші інтереси.

Share Button