В МІНСОЦПОЛІТИКИ ВІДБУЛАСЬ ЗУСТРІЧ ЩОДО ФІНАНСОВОЇ ПІДТРИМКИ УТОС У 2021 РОЦІ

17 грудня 2020 року група представників Українського товариства сліпих до якої входили директор Київського УВП №2 УТОС О.Р.Вінковський, директор Київського УВП №1 УТОС С.Ю.Філіп, т.в.о. голови Київської міської організації УТОС В.В.Романюк та інші керівники київських структурних підрозділів УТОС відвідали Міністерство соціальної політики України. Групу очолював перший заступник голови ЦП УТОС Сергій Васильович Кіт. Представники Українського товариства сліпих зустрілась з заступником Міністра соціальної політики України Музиченком Віталієм Володимировичем та з директором Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю Поляковою Оксаною Юріївною. На цій зустрічі обговорювалось питання щодо надання фінансової підтримки УТОС на 2021 рік.

Представники Українського товариства сліпих звернулись до Міністерства соціальної політики України як до головного розпорядника бюджетних коштів за бюджетною програмою КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» з проханням залишити на 2021 рік без змін Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №183 від 14 березня 2018 року.

Посадовці Міністерства соціальної політики України вислухали позицію представників Українського товариства сліпих, висловили ряд своїх зауважень, а також повідомили, що остаточне рішення буде ухвалювати Кабінет Міністрів України з урахуванням звіту УТОС про ефективність використання коштів виділених на 2020 рік.

Представники Українського товариства сліпих висловили своє занепокоєння намаганням запровадити застосування конкурсу при фінансуванні непромислової сфери УТОС, бо умови конкурсу наразі не враховують особливостей функціонування структур УТОС і УТОГ. В свою чергу директор Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю Полякова Оксана Юріївна звернула увагу на те, що Мінсоцполітики вже давно пропонує УТОС розглянути можливість переведення об’єктів непромислової сфери на баланс обласних чи первинних організацій УТОС, враховуючи зауваження Рахункової палати.

В зв’язку з тим, що проведена зустріч не тільки не вирішила питання фінансової підтримки УТОС у 2021 році, а ще більше його загострила, було прийнято рішення щодо проведення о 12 годині в понеділок 28 грудня 2020 року всеукраїнської акції протесту, під час якої члени УТОС у своїх регіонах вийдуть одночасно до стін місцевих державних адміністрацій аби висловити своє занепокоєння щодо намагання влади позбавити УТОС і УТОГ стабільної інституційної фінансової підтримки, що у свою чергу призведе до унеможливлення функціонування непромислової сфери цих товариств і сприяння людям з інвалідністю реалізовувати їхні права на реабілітацію, доступ до інформації і творів культури у доступному форматі, відпочинок, дозвілля і творчу самореалізацію.

Головний редактор
Об’єднаної редакції періодичних видань
Українського товариства сліпих «Заклик» Н.Щербань

Share Button