У Вінниці розробили навігаційний комплекс Mobilis SB для незрячих

Зорієнтуватися у просторі незрячим та слабкозорим допоможе звуковий помічник. Система Mobilis SB, яку розробили фахівці Вінницького ТОВ «УКР», подає звуковий сигнал тільки в разі потреби. Для активації маяка використовується програма на смартфоні користувача або кишеньковий пристрій-активатор.

«Замість спеціальних приладів людям з порушенням зору згодиться і звичайний смартфон. Додаток для смартфонів системи Android вже розроблено, він доступний для користувачів. Триває розроблення для операційної системи IOS. Принцип дії помічника такий: гаджет достатньо покласти в кишеню, підійти до об’єкта — маяк активується і подає звуковий сигнал. Коли людина йде далі, система автоматично деактивується. Так звукові сигнали не надходять постійно і не заважають іншим людям», — розповів представник компанії-розробника звукових маяків Сергій Агєєв.

Маяками планують облаштувати державні установи, прозорі офіси, будівлі комунальних служб, а також заклади охорони здоров’я, поштові відділення, авто- й залізничні вокзали. За попередніми підрахунками обласної організації УТОС, для міста Вінниці потрібно 125, а для області — 580 приладів для обладнання муніципальних установ й організацій та 280 — для рухомого складу муніципального транспорту.

«Починаємо вносити зміни до обласної комплексної програми соціального захисту населення, один із пунктів якої — створення умов доступності й безбар’єрності відповідно до пропозицій і розрахунків, які передало нам обласне товариство УТОС», — зауважила директор департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна.

Тож Вінниччина стане першим регіоном, де встановлять звукові маяки. А виготовлятимуть прилади у Вінниці на підприємстві УТОС незрячі й слабкозорі.

Урядовий кур’єр

Share Button