ПЕРЕМОГА ЕРУДИЦІЇ У КИЄВІ

Знання – це сила, навряд чи хтось спробує поставити під сумнів цей давній афоризм. Тому, майже щороку, за підтримки правління КМО УТОС, на базі клубу стличного УВП №4 проходять інтелектуальні змагання – гра «Ерудит».

Вперше цю захоплюючу гру клуб УВП №4 організував ще у 2002 році, тоді змагалися  працівники самого УВП.  Надалі  і учасники, і організатори накопичили такий досвід, що гра вийшла за межі підприємства і у ній стали брати участь  команди не лише з інших столичних УВП та ТПО, але і з інших міст і областей України. Перший загальноміський «Ерудит» пройшов у 2005 році.

Відповідно до  «Положення»  гра йде між командами, кожна з яких  складається з п’яти учасників. Кожна команда  повинна  мати власну назву, девіз, капітана, а, за бажанням, може  привітати колег музичним чи віршованим привітанням, але це не обов’язкова вимога і бали за це не нараховуються. Перший тур – «Інтелектуальна розминка». Кожній команді пропонується дати відповіді на десять запитань середньої складності, при цьому час на обговорення запитання командою складає лише десять секунд.

Наступний тур – «Тематичний». Кожній з команд пропонується обрати  певну тему, наприклад «географія», «історія», «музика» тощо. Після того, як теми обрано,  команда має відповісти на десять запитань з обраної теми. Оскільки тут запитання більш важкі то і часу на обдумування для команди дається більше – двадцать секунд.

Третій тур – «Примочки із бочки». Тут кожна з команд має дати відповідь на п’ять запитань, які вимагають не лише ерудиції, а і кмітливості – такі собі головоломки. При цьому, заради того, аби  усі команди були у рівному становищі,  запитання цього туру всім командам розподіляється за жеребкуванням. Ведуча обходить команди з тацею з  квадратиками паперу із запитаннями. І тут  капітан, або член команди, який, на думку колег має «легку руку»,  витягають  білет. Ведуча оголошує номер білета та зміст запитання. Після того, як завершено  цей тур, за сумою балів, набраних в усіх трьох турах,а  кожна правильна відповідь оцінюється у десять балів, визначаються дві кращі команди, які зустрінуться у фіналі. При цьому їх попередні рахунки анулюються.

У фіналі кожна з команд-суперниць має дати відповідь на п’ять запитань  особливої складності, які також виймаються за жеребкуванням, як і у третьому турі. Якщо обидві команди набрали рівну кількість балів, то вони отримують додаткові запитання, поки  переможця не буде визначено. Кожна з команд має право на допомогу залу, але скористатися нею може не більше трьох раз. При цьому, вірна відповідь оцінюється лише у п’ять балів. В останьому, фінальному турі, підказати можуть, за бажанням, і суперники, але у цьому випадку,  обидві команди  отримують по п’ять балів.

І ось,  двадцятого вересня у просторому залі  клубу УВП №4 розпочався черговий, вже одинадцятий, «Ерудит». Цього року  у змаганні взяли участь ерудити всіх чотирьох столичних ТПО, київських УВП №1 та УВП №4, а також Білоцерківського УВП та ТПО. Усього вісім команд. Гру мало оцінювати компетентне журі, до складу якого увійшли: Тетяна Драчевська –  голова  Київської обласної організації УТОС, Марина Потеляхіна – завідувач відділу обслуговування  Центральної бібліотеки УТОС ім. М. Островського, Інни Лукьянчук – секретаря. Очолив журі – заступник  голови ЦП УТОС,  голова КМО Михайло Новосецький. Дотепно  вели гру ведучі :  директор клубу Київського УВП №4 Ольга Бойко та її помічники – Зоя Стороженко,  Олена Нестеренко. Всі учасники гри  щиро дякують і їм, і журі, і бібліотекарю  підприємства Ользі Никитській, яка  підготувала   цікаві запитання для гри.

Після трьох турів напруженої боротьби було визначено дві найкращі команди. Ними стали команда Київського  ТПО №2 «Адреналін» – капітан Михайло Колесник та команда   УВП №3 «Титан» – капітан  Євгеній Познанський.

У фіналі гра була, звичайно ще більш напруженою. Із велечезною зацікавленістю за нею слідкували і глядачі, і члени команд, які не пройшли у фінал. Зрештою, із мінімальним відривом переміг «Титан».  «Адреналін» посів  друге місце, а команда «Азарт» ТПО №1,  за сумою балів, піднялася на почесну третю сходинку. До речі,  у попередній грі  саме команда ТПО №1 посіла  перше місце.

Усі переможці отримали призи відповідно до зайнятих місць,  а, окрім того, усі учасники отримали цінні подарунки від КМО.

Вітаючи переможців, голова журі М. М. Новосецький наголосив на тому, що такий унікальний досвід киян у проведенні  інтелектуальних ігор варто поширити  і у інші регіони нашої країни, аби і вони змогли виставити кращих учасників для змагань  ще більш високого рівня.  І настане день, коли відбудеться Всеукраїнська першість інтелектуалів.

Сподіваємося, що гра «Ерудит» буде проходити знов ізнов, і  не лише у столиці, і колись  будуть  проходити не лише огляди-конкурси аматорських колективів УТОС, але і змагання найкращих ерудитів нашого Товариства.

Тезей, «Промінь»

Share Button