ДО 85-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКОГО ТОВАРИСТВА СЛІПИХ

Шановні друзі!

Подія 85-річної давності стала доленосною для незрячих України. Війни, голод, часи репресій – ці історичні події стали причиною виникнення у 1933 році Українського товариства сліпих. У різних містах України виникли кустарні артілі сліпих. Умови того часу формували новий образ незрячого, як людини з високим почуттям власної гідності, господаря власної долі, шляхом досягнення матеріальної і духовної незалежності. На місцях організовувалися товариства сліпих (міськтоси, райтоси), які займалися культурно-просвітницькою роботою серед незрячих, організовували гуртки з вивчення шрифту Брайля та художньою самодіяльністю. Тому створення Всеукраїнської організації сліпих було саме на часі і цю ідею підтримувала широка громадськість України.

Спливали роки. Бурхливо розгорталася діяльність УТОС. Зміцнювалися і розширювалися наявні артілі і майстерні , які поступово перетворювалися у цілі підприємства з обласними та територіальними організаціями з різними структурними підрозділами. У радянські часи ,як і сьогодні, Українське товариство сліпих було і є однією з найпотужніших і найвпливовіших громадських організацій нашої країни, яке об’єднало людей з інвалідністю по зору. В усі часи УТОС забезпечував незрячих роботою, надавав реабілітацію в усіх сферах життя.

Сьогодні нас біля сорока тисяч членів УТОС. Ми дуже різні. З різними долями, проблемами і досягненнями, бідами і радощами. Але ми разом. І разом – ми сила. Разом ми долаємо наші проблеми і відстоюємо наші права та інтереси. Разом ми шукаємо діалог з державою аби були створені гідні умови для нашого життя та інтеграції у суспільство. Разом ми можемо і повинні долати всі труднощі нашого сьогодення. У нас є чудовий потенціал і ресурси, у нас є прекрасні і розумні люди для розвитку і процвітання нашого Товариства.

Прийміть найщиріші вітання з цією історичною датою – 85-річчям Українського товариства сліпих. Бажаю усім здоров’я, наснаги, добробуту, злагоди і миру в наших серцях і в Україні. І головне – поважаймо себе і одне одного і будьмо толерантними одне до одного. Нехай Бог береже вас.

З найщирішими побажаннями і повагою, голова ЦП УТОС В.М.Більчич.

 

ТОВАРИСТВУ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Вісімдесят п’ять! До того ж різних –
Войовничих, творчих, молодих,
Але часом і печально грізних,
І, на жаль, теперішніх смутних…

Вісімдесят п’ять – роки-дороги,
Подолання дні – круті стежки,
Дяка вам, невдачі й перемоги –
Нашої поеми сторінки.

Ось зібрались ми на  свято знову,
Одне одного вітаймо ж від душі!
Хай тепер довкола всі панове,-
Ми в Товаристві всі – товариші!

По завзяттю ми – брати і сестри,
У натхненні ми – батьки й сини.
Поважаймо ж наше славне ретро,
Згадуймо весну і восени!

Зробимо усе, що в наших силах,
Щоб не вмерла справа чесних рук!
Хай живе УТОС, наш спільний друг,
Українське товариство смілих!

Заслужений член УТОС Олександр Фесенко


ПРИВІТАННЯ ВІД ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Членам Всеукраїнської організації інвалідів
«Українське товариство сліпих»

Шановні друзі!

Вітаю вас із 85-річчям від дня заснування Всеукраїнської організації інвалідів «Українське товариство сліпих».

За роки діяльності ви здобули беззаперечний авторитет як в Україні, так і за її межами, ставши потужною командою однодумців із багатими традиціями взаємодопомоги та участі в економічному й суспільному житті країни.

Упевнений, що багатий досвід роботи, набутий вашою організацією, енергія, завзяття та цілеспрямованість співробітників і надалі будуть надійним підґрунтям для ефективного вирішення актуальних завдань із реабілітації та соціальної адаптації людей з інвалідністю по зору, реалізації їх багатого людського і творчого потенціалу.

Щиру зичу вам і вашим родинам міцного здоров’я, щастя, добробуту та нових здобутків.

Петро ПОРОШЕНКО


ПРИВІТАННЯ ВІД ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ

Шановні члени Товариства!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з 85-річчям від часу заснування Українського товариства сліпих!

Товариство здійснює надзвичайно важливі суспільні функції: відстоює права та інтереси незрячих людей. Сприяння незрячим громадянам у працевлаштуванні, створення спеціальних підприємств, де б вони змогли повноцінно реалізувати себе у трудовій діяльності, — ці та інші напрями роботи викликають повагу та бажання брати з організації приклад.

Здійснюючи ряд перетворень у різних сферах життєдіяльності суспільства та держави, перед органами державної влади та органами місцевого самоврядування стоять нові завдання: запровадження європейських стандартів щодо соціалізації незрячих людей, врахування передового світового досвіду. Необхідно посилювати та розширювати спектр робіт щодо встановлення інформаційних стендів і табличок у громадських місцях із функціями «озвучення»” та маркування шрифтом Брайля, збільшення соціального асортименту книжкових видань для незрячих громадян, розміщення  спеціальних попереджувальних доріжок у громадському транспорті.

Турбота та допомога тим, хто її потребує, повинні стати базовим принципом соціальної політики держави. Разом ми маємо зробити все можливе, щоб життя незрячих громадян України було не менш комфортним, ніж для інших людей, і вони мали належні умови для реалізації свого потенціалу на рівні з іншими громадянами.

Висловлюю подяку Українському товариству сліпих за громадянську позицію і відданість справі допомоги ближнім! Бажаю усім членам УТОС міцного здоров’я і довголіття, а самому Товариству — процвітання і втілення нових важливих суспільних проектів на користь незрячим людям!

З повагою

Прем’єр-міністр України                                     Володимир ГРОЙСМАН

8 червня 2018 р.


ПРИВІТАННЯ ВІД МІНІСТРА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Шановні працівники  та члени Всеукраїнської організації інвалідів «Українське товариство сліпих»!

Від трудового колективу Міністерства соціальної політики України прийміть найщиріші вітання з нагоди визначної події – 85-річчя створення громадської організації «Всеукраїнська організація інвалідів «Українське товариство сліпих»!

Дякуємо Вам за активну життєву позицію, багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок  реалізацію державної політики щодо соціального захисту осіб з інвалідністю в Україні. Міцного Вам здоров’я,благополуччя, добра, нових трудових звершень і подальших успіхів.

З повагою

Міністр                                                                          Андрій Рева

червень 2018


ПРИВІТАННЯ ВІД УПОВНОВАЖЕНОГО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Українському товариству сліпих

Шановні колеги!

Прийміть щирі вітання від Національної Асамблеї людей з інвалідністю України з 85-річчям від дня заснування Українського Товариства сліпих!

Історія діяльності Товариства розпочалася з прийняття Постанови Центрального Виконавчого комітету і Ради Народних Комісарів УРСР в 1933 році і наповнювалася яскравими подіями і досягненнями. Цією постановою визначається виконання важливих завдань, спрямованих на надання всесторонньої допомоги громадянам з порушенням зору.

За 85 років своєї діяльності Товариство перетворилися на потужну систему соціально-правового захисту людей з порушеннями зору, їх навчання, соціальної та трудової реабілітації, працевлаштування, а також організації оздоровлення й дозвілля.

Для цього було збудовано розгалужену мережу організацій, підприємств і закладів культури, закладено засади потужної виробничої та соціально- культурної бази.

За роки Товариства навчили виробничим професіям і працевлаштували тисячі своїх членів, допомогли відновити сили і здоров’я у власних оздоровницях, провели сотні фестивалів, конкурсів, влаштували чимало свят та інших благодійних заходів для дітей та дорослих.

УТОС об’єднує перш за все людей з добрим серцем, не байдужих до чужих проблем і до чужого болю. В обласних організаціях та учбово-виробничих підприємствах працюють сотні справжніх сподвижників – людей, які за покликанням серця присвятили своє життя поліпшенню становища людей з інвалідністю.

Висловлюючи Вам щиру вдячність за кропітку та плідну працю, хочемо запевнити, що Національна Асамблея людей з інвалідністю і надалі буде вашим надійним партнером у забезпеченні прав людей з порушеннями зору в Україні.

Хай не згасає у ваших серцях почуття творчої наснаги, оптимізму і благородної мети – бути завжди потрібними людям.

Голова ГС ВГО НАІУ                                          Валерій Сушкевич


ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ КОМІТЕТУ У СПРАВАХ ВЕТЕРАНІВ, УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ, УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ ТА ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Шановні учасники урочистого заходу з нагоди 85-ї річниці від дня створення Українського товариства сліпих!

Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю приєднується до привітань з нагоди 85-ї річниці від дня створення Українського товариства сліпих!

Українське товариство сліпих є дієвим інструментом впливу на державну політику у сфері соціального захисту та реалізації прав осіб з інвалідністю по зору. Це десятки тисяч людей, які є прикладом згуртованості та незламності.

Від імені народних депутатів – членів Комітету висловлюю вдячність усім членам Товариства за вашу активну громадянську позицію та плідну роботу. Сподіваюся, що спільними зусиллями законодавців, виконавчої гілки влади та громадськості нам вдасться знайти реальні шляхи вирішення проблемних питань людей з інвалідністю у сфері соціального захисту, працевлаштування, реабілітації, інтеграції в суспільство тощо.

Комітет завжди відкритий до співпраці як з Українським товариством сліпих, так і з кожним із вас окремо.

Бажаю вам міцного здоров’я та незламної віри у власні сили!

З повагою

Голова Комітету                                                          О. ТРЕТЬЯКОВ


ПРИВІТАННЯ ДИРЕКТОРА ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ

Щиро вітаю Вас з визначною датою – 85-ю річницею заснування Українського товариства сліпих.

Всі ці роки Українське товариство сліпих активно бере участь у суспільно-політичному житті країни, здійснює соціальну підтримку та допомогу особам з порушенням зору.

Співпраця між Фондом соціального захисту інвалідів та Українським товариством сліпих спрямована на  забезпечення соціального захисту осіб з інвалідністю, надання їм допомоги в професійній, трудовій і соціальній реабілітації, підвищення ними свого загальноосвітнього та професіонального рівня.

Дякую Вам за співпрацю та бажаю, щоб і надалі взаємодія була плідною, сприяла покращенню життя та соціальній адаптації осіб з інвалідністю, їх впевненості у завтрашньому дні.

Бажаю, щоб Вас завжди супроводжував успіх, надихали нові справи! Міцного здоров ’я, щастя, прихильності долі, миру і процвітання, успіхів у здійсненні задуманого, нових звершень!

З повагою

Директор Фонду соціального захисту інвалідів Олена Линдюк.


ПРИВІТАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ДИРЕКТОРА ДИРЕКТОРАТУ ЗАХИСТУ ПРАВ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ МІНСОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Вітаємо Всеукраїнську організацію осіб з інвалідністю «Українське товариство сліпих» із 85-річчям з дня заснування Товариства. Висловлюємо щиру вдячність за активну громадянську позицію. Бажаємо колективу організації-ювіляра натхнення, наснаги, віри у свої сили й процвітання, невичерпної життєдайної енергії, щоб кожен день відкривав для вас нові досягнення та здобутки.

З повагою
Генеральний директор
Директорату захисту прав осіб
з інвалідністю Мінсоцполітики                                      Алла Онупрієнко


ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ УКРАЇНСЬКОГО ТОВАРИСТВА ГЛУХИХ

Шановний Владиславе Миколайовичу!
Шановні друзі!

Центральне правління Українського товариства глухих сердечно вітає Вас, а також всіх членів Українського товариства сліпих із знаменною датою — 85-річчям з дня створення вашого Товариства!

За вісімдесят п’ять років ваше Товариство пройшло нелегкий, але достойний шлях. Долаючи труднощі та негаразди, вам вдалося зберегти і примножити багаті традиції взаємодопомоги, розбудувати в нашій державі розгалужену систему соціального та правого захисту громадян з порушеннями зору.

Ми завжди раділи і у подальшому радітимемо вашим успіхам і досягненням в усіх сферах діяльності, тому що ми розуміємо, що в наш важкий час подальше вирішення проблем всебічної реабілітації осіб з інвалідністю потребує великих зусиль, для чого необхідне постійне зміцнення і розвиток ділового співробітництва між нашими Товариствами.

Нехай досягнення попередніх років стануть основою для нових
звершень у Вашій трудовій діяльності, і нехай нові успіхи постійно супроводжують Ваше Товариство, а творче натхнення, впевненість, оптимізм і мудрість будуть з вами повсякчас у здійсненні добрих справ на благо членів вашого Товариства.

Щиро бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, добробуту, успіхів у подальшій плідній праці, невпинного руху вперед, впевненості у своїх силах, а також успішного справдження всіх творчих задумів і надійних партнерів на довгі роки!

З повагою,

Голова Українського товариства глухих                                  І.І.Чепчина

8 червня 2018 року


ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ ПРОФЕСІЙНОЇ СПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ГРОМАДСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ УКРАЇНИ

Шановні працівники та ветерани підприємств та організацій Українського товариства сліпих!

Центральний комітет Професійної спілки працівників громадського обслуговування України щиро вітає вас з нагоди відзначення 85-річчя з часу заснування Українського товариства сліпих.

Ваше Товариство є впливовим та відомим об’єднанням щодо захисту прав та інтересів людей з вадами зору не тільки в Україні, але й за її межами.

Багато років ми, як соціальні партнери, вирішували спільні завдання та пережили чимало складних і водночас знакових подій.

Завдяки вашій мудрості, цілеспрямованості та працьовитим рукам, попри усі негаразди сьогодення, ви працюєте плідно, з душею та натхненням; випускаєте продукцію та надаєте важливі суспільно необхідні послуги населенню.

Бажаємо, щоб ваша праця була завжди затребувана і гідно оцінена. Хай впевненість у власних силах не залишає вас.

Особливих слів подяки заслуговують керівники Центрального правління та членських організацій УТОС за надзвичайно важливу роботу щодо покращення умов та охорони праці, збереження робочих місць та соціального захисту працівників, завдяки якої люди з вадами зору відчувають всебічну підтримку та турботу й інтегруються у суспільство.

Бажаємо Товариству нових успіхів та можливостей для сталого розвитку й запевняємо, що Профспілка продовжуватиме всебічно підтримувати Товариство в усіх корисних справах та реалізації прогресивних задумів.

В ці урочисті дні святкування 85-річного ювілею прийміть побажання здоров’я, удачі, миру і спокою у ваших родинах, віри у стабільне і світле майбутнє нашої країни.

Від імені ЦК Профспілки

З повагою

голова Професійної спілки працівників
громадського обслуговування України                        Олексій Романюк.


ПРИВІТАННЯ ВІД ДИРЕКТОРА ХЕРСОНСЬКОГО ОБЛАСНОГО ВІДДІЛЕННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ

УКРАЇНСЬКОМУ ТОВАРИСТВУ СЛІПИХ
З НАГОДИ  85-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ

В такім далекім тридцять третім
Із постанови у газеті
По всіх усюдах рознеслось:
В країні створено УТОС.

В некращі роки. Та з тих пір,
Хто має недостатній зір,
Чи є по зору інвалідом
Сюди спішать. Ідуть і їдуть,

Шукають захист і роботу
Ще – розуміння і турботу.
Хоча й нелегко, та живе
УТОС в країні. Щось нове

Шука в роботі керівництво,
Розвиває виробництва.
Оздоровлює, лікує,
В нові відносини крокує,

Місця робочі зберігає,
І проблем купу щодня має:
Де живі кошти їм дістати,
Незрячим допомогу дати,

До людей з гідністю прийти
І чимось ще й допомогти.
Плече підставити уміло,
Щоб не страждало знову ж діло.

Хоча й не скрізь ще вас шанують,
Допомогти не пропонують.
Частіше лише обіцяють,
А завтра все це забувають.

Програма УТОС не нова:
Відстоюєте ви права
На проїзд, на лікування,
На достойне проживання.

Одним словом, ви – сім’я,
Що має своє ім’я,
І в ювілейні іменини,
Зараз, щодня і щогодини

Ми хочемо всім побажати
Достойну вам зарплату мати,
Краще жить матеріально,
Не завжди хоч це реально.

Щоб держава піклувалась
Про всіх насправді й намагалась
Покращити вам всім життя,
Щоби не було вороття

У голод, холод і розруху,
Чиновники щоб вміли слухать
Не тільки один день у рік.
Щоб кожна жінка, чоловік

І ваші діти й онучата
Достойну долю могли мати.
І кожну вашу щоб родину
Не забували й на хвилину.

Щоб ви були усі здорові,
Робочі місця мали нові,
Жили в достатку і теплі
Ще довго, довго на землі.

Жить всім під світлою зорею!
Вітаю всіх із ювілеєм!

Олександр Ракша

Share Button